Tupá bolest lýtek

Mám rok od porodu a v těhotenství jsem měla potíže s nohama,které ani teď neustupují skoro pravidelně každou noc mám tupou bolest v nohou někdy i křeče většinou mi pomůže když se jdu projít,ale nevím jak bych se měla léčit moje praktická lékařka mi podala užívání hořčíku,ale ten nezabíra křečové žíly nemám a bolest neustupuje musím ještě podoknout,že jsem kuřačka může to s tím nějak souviset?a jakou byste mi doporučil léčbu?dočetla jsem se,že existuje nějaká nemoc zvaná RLS syndrom neklidných nohou může to být i můj případ děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Nohy mohou takto bolet i bez křečových žil. Resp. je to asi někdy náhoda, že někdo má varixy a současně tyto obtíže. Předpokládám, že nemáte ani větší otoky. Také bych Vám býval doporučil hořčík. Čekal bych ale, že ovlivní spíše ty křeče než pocit napětí. Co se týče kouření, tak si nejsem vědom, že by mělo s těmito obtížemi spojitost. Kouření urychluje aterosklerozu a ta pak může uzavřít tepny v končetinách. To však není Váš případ, toto se dá pokládat za problém s žilami, resp. odtokem krve z nohou do srdce. Jde to totiž těžko, protože to je do kopce. S tím pak souvisí moje asi hlavní rada - ovlivnit tento návrat. Vadí dlouhé stání, špatné je ale i sezení. Logicky pomůže, když se dají nohy výše. Ulevit můžou také elastické punčochy. Je ale asi otrava je nosit. Další pomoc s tím návratem je cvičení - krev z nohou totiž pak vypuzují nahoru svaly lýtka. Sama jste vypozorovala, že chůze pomůže. Navrhoval bych tedy přitvrdit s pohybem - funguje prakticky vše - chůze, běh, kolo, inlajny. Sám jsem propagátor pohybu, není to ale můj výmysl. Něco dělat po většinu dní v týdnu by měl každý, takže zcela jistě neuděláte chybu. Při syndromu neklidných nohou byste neklid nohou přímo sama pozorovala. To se zřejmě neděje. Problém když tak řeší neurologové. Přeju hezký den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Od rozšířených žil k neplodnosti?
Články: Od rozšířených žil k neplodnosti?
Křečové žíly často obtěžují...
Lze se bránit lékům způsobujícím ospalost?
Články: Lze se bránit lékům způsobujícím ospalost?
Většina léků má kromě...
Na co byste neměli zapomenout při léčbě kortikoidy: 1. část
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Impotence
Články: Impotence
Nedostatečná tuhost...
Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Články: Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Kojící matky mohou významně...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: