Ukrutná bolest břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mého přítele (48), před 3 týdny ho ukrutně začalo bolet břicho, ze začátku jsme si mysleli, že je to střevní chřipka, protože jsme uvízli na horách skoro bez teplého oblečení a strávili jsme tam 6 hodin než jsme se dostali do tepla, podle toho jsme léčili paralenem, živočišným uhlím atd...po týdnu se nic nezlepšovalo, teploty byly jak kdy, někdy 38, někdy žádné, stav pořád stejný, chytali ho křeče a víc ho bolelo na pravé straně, po týdnu jsme požádali kamarádku, je doktorka, o vyřetrení, měla podezření na slepé střevo, čili jsme hned jeli do nemocnice, tam to nepotvrdili, břicho bolelo dál, sotva mohl něco dělat, předepsali mu léky na žaludek a absolvoval různá vyšetření krve, ultrazvuky, moč a stolici ne! Po 14 dnech utrpení jel znova na vyšetření na CT, tam zjistili něco v dutině břišní na pravé straně prý nějaká volná tekutina v břiše, pak i zjistili začínajíécí otravu krve, hned si ho v nemocnici nechali, už to trvá 3. týden a nic se neděje, břicho bolí pořád, stav se zhoršuje, břicho je na omak tvrdé na pravé straně. Doktoři nic neřeknou, prý se tam něco utrhlo, oni nevědí proč jak a jak je to velké, je možné, že po 3 týdnech nic nevědí?!!!!! Mám o něj strach, v nemocnici je od pátku a nikdo s tím nic nedělá, prý se v pondělí poradí!!! Myslím, že na to měli času dost a že čas běží a může to být velmi nebezpečné, nasadili mu antibiotika a kapačky, ale nic víc, dnes dělali další CT kvůli sílející bolesti břicha a opět se nic neděje. Vím, že mé informace nejsou konkrétní, ale je to vše, co víme a co nám bylo řečeno, prosím, poraďte, mám se bát? A jak by taková situace měla probíhat??? A co se bude dít a co by to tak mohlo být? Moc vám děkuji za odpověď. Hezký den. Mirka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Mirko, ukrutné bolesti břicha by se neměly léčit doma Paralenem a živočišným uhlím. Bohužel píšete jen o bolestech břicha a ne o tom, zda měl průjem, zvracel, jakou měl teplotu v konečníku atd. Obecně platí, že Paralen a jiné léky ztišující bolet se nesmí při bolesti břicha užívat, musí se jet na chirurgii. Léky mohou zastřít příznaky a pak jde diagnóza obtížně stanovit. Rychle a nově vzniklá přítomnost volné tekutiny v břiše obvykle znamená náhlou příhodu břišní, tj. věc, která by se měla řešit operací. V případě Vašeho přítele bych si ale spíše tipla (protože nemám dostatek spolehlivých informací, přesné výsledky testů atd.), že se u něj jednalo o potíže se žlučníkem. Bolesti na začátku a eventuální střevní obtíže by znamenaly zánět žlučníku. Ten se někdy chirurgicky neřeší, stačí léky a dieta. Pokud ale žlučník praskne, objeví se v břiše tekutina (vylije se obsah žlučníku), tekutina dráždí břišní stěnu a ta se nad tím místem stáhne a je tvrdá. Operovat takový zanícený žlučník je ale rizikové. Rána se pak nemusí hojit (pak se začne rozpadat břišní stěna) a vůbec mohou vzniknout další komplikace. Za takové situace se čeká - pokud to stav pacienta dovoluje. Organismus totiž na zánět reaguje, v břiše se začne tvořit vazivo a zánětlivou tekutinu ohraničí, aby se nemohly bakterie dostat do krve. K tomu se podávají antibiotika, aby se infekce minimalizovala. A až potom, když je zánět v břiše menší, se přistoupí k operaci a žlučník se vyndá. To je ale jen můj odhad - jak sama píšete, informace jsou dosti kusé.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Interní vyšetření
Články: Interní vyšetření
Interní vyšetření je soubor...
Častí společníci: reflux jícnu a astma
Články: Častí společníci: reflux jícnu a astma
Pokud se léčíte s astmatem...
Co všechno hrozí našim plicím
Články: Co všechno hrozí našim plicím
Jeden z nejhorších pocitů...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: