Určení rakoviny plic

Dobrý den, chci se zeptat, zda se dá poznat rakovina plic, nebo alespoň nějaký náznak pouhým poslechem u obvodního lékaře. Jsem nekuřák a mám již asi 3 měsíce kašel, který neustává, léky nezabírají a můj lékař trvdí, že jsem na poslech čistý a zkouší pořád jen jiné a jiné léky. Žádné jiné příznaky chřipky, či nachlazení nemám. Občas cítím píchání v zádech pod pravou lopatkou. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, rakovinu plic pouhým poslechem diagnostikovat nelze, v případě rakoviny plic je ale možné někdy slyšet odchylky od běžného poslechového nálezu-ovšem ne vždy, to závisí od lokalizace tumoru v plicích, přítomnosti zápalu plic za zúžením průdušky, atd.. Ve Vašem případě bych určitě indikovala RTG vyšetření hrudníku, každý kašel trvající déle než 3 týdny je považován za kašel chronický a je nutné dovyšetření. Doporučuji navštívit plicní ambulanci. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Záněty močových cest trápí mnohem častěji ženy
Články: Záněty močových cest trápí mnohem častěji ženy
Zánět močových cest je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Čím nahradit chybějící zub?
Články: Čím nahradit chybějící zub?
Mezera po zubu narušuje...
STD - sexuálně přenosné nemoci
Články: STD - sexuálně přenosné nemoci
Sexuálně přenosné nemoci se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: