Utržený vaz klíční kosti a možné trvalé následky

Dobrý den, cca 3 roky nazpět jsem si po pádu z kola utrhl vaz klíční kosti + následně prodělal operaci. Po operaci mi zůstala na rameni menší boule - kost v místě navázání vazů na raměnní kloub zůstala jakoby "vyprůžená". Operující lékař mě ujistil, že jde pouze o estetickou záležitost bez vlivu na hybnost. RHB mi předepsána z nějakého důvodu nebyla. Po zahojení jsem nepozoroval žádná omezení. Nicméně letos v létě při skocích do vody tzv. "šipkou" tzn. paže prudce absorbovala zvýšený tlak, jsem ucitil otrou bolest ve vazech následovanou okamžitým ochabnutím prakticky celé ruky. Druhý den se situace opakovala, takže jsem ruku přestal tímto způsobem namáhat. Dnes při badmintonu jsem opět ucítil, že s vazy není vše v úplném pořádku.. opět problém pro průdkém pohybu. Otázka tedy zní: zda jsou tyto a podobné příznaky+omezení po zranění vazů normální, tedy se s nimi budu muset smířit? Nebo zda jde o důsledek např podcenění léčby? Je možné s tím ještě něco dělat? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Rameno a klíček je třeba vyšetřit jednak ortopedicky a jednak neurologicky. I drobná elevace zevní části klíčku se u nás operuje, což třeba v USA není zvykem, jedná se opravdu o estetickou záležitost. Pokud následovalo, ale další trauma mohlo dojít k novému poškození vazu v oblasti spojení mezi klíčkem a výběžkem lopatky. Stav posoudí ortoped, je vhodné nejen rtg vyšetření, ale i vyšetření diagnostickým ultrazvukem a pokud budou potíže přetrvávat vhodné operativní řešení, zpevnění vazů, plastika vazivového spojení mezi klíčkem a výběžkem lopatky, při větších potíží stav trvale vyřeší i resekce, tedy odstranění zevní části klíčku. Tato operace jistě až při závažnějších změnách a potížích. Jistě pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Pozor na přetížení ramene při sportu, což u změněného ramene vyvolá rychleji nové potíže. Stav by měl zevrubně podle svých a dalších zmíněných vyšetření posoudit ortoped a rehabilitační lékař.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x