Vaginální problémy x odbornost prohlíky

Je mi 21 let a již více jak půl roku mám vaginální problémy. Začalo to pálením a svěděním pochvy, jako první pomoc mi v lékárně poradili Gyno-pevaryl. Když jsem se vydala k mé doktorce, řekla, že šlo nejspíš o nějaký zánět. Z jejího postoje jsem vycítila, že jsem za ní přišla zbytečně, tak jsem se následné pálení, svědění a bolestivý sex snažila zahnat sama Rosalginem a Feminellou. Bohužel vyléčení se nekonalo, tak jsem se svěřila do rukou lékařky. Ta mi při prohlídce pověděla, že mám v pochvě kvasinky a dala mi na ně Clotrimazol. Ten mi nepomohl, svědění, výtok a bolestivost pochvy zůstaly, na další prohlídce doktorka sice nic neviděla, ale dala mi Macmiror comlex 500 a na doléčení Vagilact. Jejich užívání trvalo téměř celou dobu mezi menstruacemi, ale těch pár dní potom jsem se cítila lépe. Během menstruace jsem na záchodě zpozorovala bolest při utírání genitálií a po ukončení menstruace znovu nastoupilo občasné svědění, ale hlavně bolestivý sex a šílené pálení po něm. O několik dnů později jsem šla z nerozvážnosti zaplavat si na bazén, ale hned jsem se šla převléci, abych nezůstávala zbytečně v mokrých plavkách. Přes noc jsem cítila opět nepříjemné svědění a ráno jsem po umytí rukou zavedla do pochvy prst a vytáhla jej plný bílého, mírně nažloutlého, hustého a hrudkovitého výtoku. Dnes jsem znovu zašla na gynekologii, paní doktorka se dívala zrcátkem a říkala, že pochva není moc zarudlá a poprvé (!!!) mi udělala kovovým předmětem stěr a papírkem změřila pH, které vyšlo na hodnotu 5. Prý to nic není, ale předepsala mi Entizol. Při menstruaci mě prý genitálie nemohly bolet, protože se tělo čistí (já to ale opravdu cítila). Bolestivost a pálení při sexu mi odůvodnila špatným zvlhčením, i když jsem přesvědčená, že to není jediná příčina, protože mě to bolí hned při zasunutí penisu či prstu (a vlhká jsem), tak již raději k pokračování v sexu nedochází. Když jsem po prohlídce přišla domů, nedalo mi to a znovu jsem si do pochvy zavedla prst a po ,,vytření" různých zákoutí jsem prst opět měla plný výtoku. Je možné, že by ho paní doktorka neviděla? Často jsem četla o tom, že se po výtěru dá udělat nějaký rozbor toho výtoku, je správné, že po tolika prohlídkách mi nic takového nedělala? Mám pocit, jakoby mi paní doktorka nevěřila a brala mé problémy na lehkou váhu. Chci se Vás zeptat, myslíte, že je postup lékařky správný a nic nezanedbává?? Co to vlastně znamená, když mám poševní pH 5? Děkuji za odpověď, Petra

Odpověď odborníka:

Dle dotazu se může jednat o dysmikrobii, pH pochvy má být pod 4,5. Blo by dobré udělat mikrobiální obraz poševní a dle výsledku léčit. Metronidazol je dobrá volba (Entizol). Potíže musíte řešit s lékařkou. Lze užít vaginální tablety s vit. C a při delších infekcí Wobenzym. Pomáhá dobře, jen léčba je drahá. Dlouhodobá infekce je běh na dlouhou trať a chce to bezchybnou spolupráci lékaře a pacienta.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: