Vdechování azbestu

Dobdý den, vím že o azbestu už tu pár otázek bylo. U nás se před 10 lety měnila střecha z eternitu na plech. Nikdo nedělal žádná preventivní opatření. Já v té době vůbec netušila, že eternit obsahuje azbest a jak je vlastně nebezpečný. Výměna trvala týden. Jaké je riziko po týdenní expozici? Dá se nějak obecně říci jaké je riziko po týdnu a zda už má člověk zaděláno na problémy? Nebo se dá říct, že každý kdo někdy za život vdechne prach s azbestem, tak už musí mít nutně azbestózu nebo i něco horšího? Nevím jestli se mám znepokojovat, nebo jestli to nechat být. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Existuje několik nemocí, které jsou způsobeny expozicí azbestu: 1. AZBESTÓZA, t.j. druh intersticiální plicní fibrózy -v plicích je chronický zánět, tvoří se kolagen /"jizvičky"/...k jejímu vzniku je nutná expozice velkému množství azbestových vláken. 2. BRONCHOGENNÍ KARCINOM - zhoubný nádor plic /riziko je vyšší u kuřáků/. 3. MEZOTELIOM - zhoubný nádor obalu plic /teoreticky i jedno azbestové vlákno může způsobit tento vysoce zhoubný tumor, ve skutečnosti ale v 75% případů mezoteliomu uváděna významná expozice azbestu v minulosti, latence vzniku onemocnění od expozice je cca 30 let/. Na Vašem místě bych se neznepokojovala, týdenní expozice není nijak hrozivá. Pokud nemáte žádné klinické příznaky- dušnost, kašel, bolesti na hrudi, buďte v klidu. V případě potíží se obraťte na praktického lékaře event.pneumologa s cílem dovyšetření /fyzikální vyšetření, RTG hrudníku, spirometrie-vyšetření plicních funkcí/. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: