Velké množství krve v moči

Dobrý den, několikrát do roka mně trápí infekce močových cest s klasickými příznaky (pálení, pálčivá bolest, nevolnost, nucení na močení). Řeším to brusinkami, velkým množstvím tekutin a analgetiky, protože bolest je opravdu úmorná. Co mně ale znepokojuje, je opravdu velké množství krve v moči při těchto stavech. Moč je vyloženě rudá, a to většinou po celý den. Druhý den problémy mizí, zůstává jen bolest v podbřišku. Vím, že v případě výskytu krve v moči bych měla navštívit lékaře, jenže většinou mě to přepadne o víkendu nebo někde, kde se k lékaři ještě ten den nedostanu. Když jsem lékaře navštívila o den později, nenašel v moči jedinou krvinku. Chtěla bych se zeptat, zda jsou tyto stavy normální, popřípadě jestli krvácení řešit i se zpožděním několika dní. Lékař mi tehdy řekl, že nasazovat léčbu je zbytečné, když už problém nepřetrvává. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krev v moči při zánětu je běžný jev. Pokud se vyskytuje pouze v stopovém množství, které zachytí laboratórní testy, ale pacient ji volným okem nepozoruje, mluvíme o mikroskopické hematurii. Pokud je již krev v moči volným okem pozorovatelná, mluvíme o makroskopické hematurii. Neuvádíte, jaké vyšetření moče Vám lékař provedl. Pokud jste se k lékaři dostavila hned druhý den po ataku makroskopické hematurie, tak se domnívám, že vyšetření močového sedimentu by se v moči určitě ještě nějaké krvinky zachytili. Praktičtí lékaři nejčastěji provádějí orientační vyšetření tetsovacími papírky- tyto metody jsou hrubě orientační a nespecifické. Pokud jste byla vyšetřená jenom tímto spůsobem, žádejte od lékaře, aby Vám vyšetřil moč chemicky a sedimentem, dále pak kultivačně - nejlépe po záchvatu makrohematurie. K lékaři nemusíte jít hned, pokud Vás to postihne o víkendu, tak v první pracovní den. Dále pak terapie infekce močových cest ( kteou dle příznaků nesporně máte) pouze brusinkovými preparáty a analgetiky je nedostačující, a může se zkomplikovat zánětem ledvin nebo přejít do chronického stavu. Po každé jsou nutná antibiotika. Pokud se Vám záněty často opakují, tak by léčba měla být cílená- tj. na základě stanovení bakteriálního kmene a určení jeho citlivosti vůči antibiotikům. Pokud se potíže budou i přesto opakovat, měla by jste být vyšetřená v odborné ambulanci urologa nebo nefrologa.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: