Viditelné změny na děložním čípku

V únoru jsem byla na běžné gynekologické prohlídce, po níž mi lékař volal, že výsledky nejsou dobré. Napsal mi žádanku na biopsii, na které byla diagnóza HSIL. Bohužel jsem žádné bližší vysvětlení nedostala. Nechala jsem si udělat onkologické markery, které vyšly negativní. Trochu jsem se uklidnila. Včera jsem byla na biopsii, výsledky budou až za tři týdny. Lékař (specialista), mi ale řekl, že změny jsou na čípku již vyditelné a že minimálně čípek bude muset být odstraněn. Nicméně čekáme na výsledky. Do toho se necítím dobře, mám pocit tlaku v podbřišku, problémy při močení. Připomíná mi to zánět močových cest. Neustálé nutkání k močení. Jsem úplně zoufalá. Trpím generalizovanou úzkostnou poruchou a situaci nezvládám. Myslíte, že mám už rakovinu? Mám tři malé děti, je mi 35. Děkuji

Odpověď odborníka:

Jarko, chápu Vaší úzkost při sdělení této diagnosy, obzvláště pokud jste k ní nedostala žádné bližší vysvětlení. HSIL znamená závažný přednádorový stav, proto je nutné nález na čípku podrobně došetřit biopsií. V případě, že bude diagnosa závažnější léze potvrzena, řeší se to operačním zákrokem tzv. konizací. Principem metody je odstranit tyto změny z děložního hrdla a také tímto došetřit okolní tkáň. Následovat budou pravidelné kontroly u specialisty. Diagnosa HSIL je přednádorový stav, který se nachází právě mezi normálním stavem tkáně a zhoubným nádorem. Vývoj je postupný (většinou roky), proto je důležité chodit na pravidlené gynekologické prevence, aby se tento stav včas zachytil a odstranil a nepřešel do zhoubného nádoru. Vaše potíže při močení budou pravděpodobně souviset se zánětem močových cest, který mohl vzniknout v souvislosti s tím, že prožíváte stresovou situaci. Zajděte si k praktickému lékaři, at Vám udělá vyšetření moči a případně nasadí antibiotika, hodně pijte a v lékárně si kupte přípravek obsahující D-manozu a brusinky, které výborně pomohou při léčbě zánětu močových cest. Pokud budete chtít více informací o Vaší diagnose mrkněte na http://www.konizace.info/prekancerozy. Přeji hezký večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Články: Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Větší muži mají větší penis...
Konzumace chilli: zdraví prospívá, ovšem bez záruky
Články: Konzumace chilli: zdraví prospívá, ovšem bez záruky
Chilli, známé koření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x