Vkt a migréna

Dobrý den, je mi 40 let,u lékaře před dvěma týdny VKT 170/110 (doma posledního půl rok 135/95,někdy pocity bušení,či "přeskakování" srdce),nasazen Telmisartan. Jsem od puberty těžká migrénička, se zhoršením po druhém porodu,před 17 léty (záchvaty s aurou až 10x do měsíce)-léčba triptany, v poslední době s menším efektem,topiramatem, vždy po vysazení postupné zhoršení.Před 5 léty proběhla léčba zvýšené funkce štítné žlázy,která je nyní v pořádku. Užívám antikoncepci,stilnox(dlouhodobě),magnézium,někdy eliceu a teď telmisartan. Myslím, že moje potíže jsou spojené se stresem a psychickým vypětím-v posledních 7 létech jsme absolvovali léčbu rakoviny s dcerou,teď na ní zemřel otec. Vše tohle špatně snáším,jsem depresivní,úzkostlivá,cholerická,bez léku neusnu(a špatné spaní vede k migréně). Chci se zeptat, zda by byl pro mně nějaký vhodnější lék, třeba Vasocardin,a jestli se může kombinovat se Stilnoxem, a nebo jak Stilnox případně odstranit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Magdo, je mi líto Vašich problémů, snad se nám společně podaří je alespon částečně odstranit. Co se týče Vaší hypertenze, doporučím Vám cestou praktického lékaře, či kardiologa tzv. tlakového Holtera, bude Vám po dobu 24 hodin monitorován krevní tlak a tak se nejlépe zjistí skutečná hodnota Vašeho krevního tlaku ( obě Vámi udávané hodnoty - jak naměřená u lékaře, tak doma, jsou zvýšené). Telmisartan je jistě dobrý lék, je otázkou, zda ještě plánujete těhotenství, pokud ne a pokud Vám Telmisartan vyhovuje a budete mít i přes to vyšší krevní tlak, doporučím do kombinace tzv. blokátor kalciových kanálů, či např. medikament s účinnou látkou Rilmenidin. Co se týče palpitací - bušení a přeskakování srdce - znovu vyšetřit štítnou žlázu, natočit ekg u PL, případně navštívit kardiologa. Ale jak sama správně píšete, nejdůležitější pro Vás bude najít znovu psychický klid a pohodu, zkuste si najít šikovného psychologa, psychiatra či psychoterapeuta ve Vašem okolí, jistě to bude lepší řešení, než jakýkoli prášek. Bohužel Vám nemohu dát konkr. kontakt, pracuji v Praze a ve Vašem kraji neznám takto zaměřené odborníky. Možnou kombinaci nového antihypertenziva se Stilnoxem vám jistě schválí Váš praktický lékař a jak se ho zbavit zase psychoterapeut. S přáním pěkného dne, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: