Vyrážka a úporné svědění na vlasové pokožce, kolem uší a na krku

Naše 80letá babičce, která již 2 roky žije v domově důchodců(DD), má už skoro půl roku hroznou vyrážku, která nejdřív začala na trupu těla a pak se přemístila na horní část těla a hlavu (hlavně celé temeno, uši, čelo a krk).Vyrážka se nejdřív jeví jako červené hnisavé pupeny, které po čase prasknou a uschnou.Žádná léčba nepomáhá, vyzkoušelo se x mazání a mastiček, ale nic nepomohlo. DD ji dokonce poslal na specializovanou kožní kliniku ve Strakonicích, kde nejdřív hrozili, že se asi jedná o svrab,což pak nakonec vyloučili a poslali babičku v naprosto zbědovaném stavu s nějakou další nefunkční mastičkou zpět do DD. Situace je nyní tak neúnosná, že jsme poprosili DD, aby babičce vysadili všechny léky, které mají jako možné nežádoucí účinky svědění, vyrážky apod. a léky, které nejsou až tak důležité, ale cca po týdnu žádná úleva. Nejvíce to svědí v noci a když se na pokožku hlavy aplikuje jakákoliv mastička nebo třeba jen obyčejné domácí sádlo, okamžitě začne na hlavě pokožka výrazně rudnout a nesnesitelně pálit. Napadá nás, že by to mohla být nějaká alergická vyrážka na prášek na praní, který DD používá, ale potřebovali bychom poradit, jakým způsobem lze zjistit, z čeho ta vyrážka vzniká.Myslím tím, jaké vyšetření, stěr či přístroj by jasně zjistit, co je příčina. Zdá se nám, že DD, ve kterém babička žije, je již v této věci laxní a nechce s námi tento závažný problém řešit. Léky, které bere: MILURIT 300, TIAPRIDAL, LANZUL15, BETALOC 200, EUPHYLLIN 200, CERUCAL, LETROX 100, VEROSPIRON 25, FURON 40, DITHINADEN. Moc prosíme o Váš názor, děkuji Aneta Kubínová

Odpověď odborníka:

Bez podrobného vyšetření se nemohu přesně vyjádřit. Ale přesto bych doporučovala znovu přeléčit na svrab. Který se i takto může u starých lidí projevovat (krém Infectoscab, aplikuje se jednorázově). Místo Dithiadenu bych zkusila 2xdenně Aerius, pokud je vyrážka i ve kštici, pak 2x týdně umývat šamponem Kerium DS ( z lékárny).Postiženou kůži nemýt mýdlem, nepoužívat žádné mastné krémy, na promazání po umytí např. jen lehký chladivý základ ambiderman ( z lékárny). Co se týče konkrétních mastí, tak bez podrobného vyšetření se bohužel nemohu vyjádřit. Znovu navštivte dermatologa.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: