Vyšetření krve kortizolu a růstového hormonu

Dobrý den paní doktorko, moc vás prosím o radu, spíše o vysvětlení výsledku z krve a co mi doktorka napsala do lékařské zprávy. Nejdříve bych ráda napsala s čim vším se léčím a to Ulcerózní kolitida. ezofagitida 1. stupně a polyp v žaludku, reflux jícnu, snížená funkce štítné žlázy, trombofilní stavy, pak mám hodně nálezu na celé páteři, depresivní porucha s úzkostí kde mě čeká za pár dnu hospitalizace a pak následuje operace nervu v lokti na ruce. Když jsem byla odeslána kvůli ruce k Neurochirurgovi, tak mě vyděsil, že jsem prý poměrně velká a že by se měl vyšetřit podvěsek mozkový a růstový hormon, moje doktorka na endokrinologii mě poslala na krev a pak mi řekla, že je to v pořádku. Napsala mi do zprávy: IGF-1 128 ng/ml(N 232-385),rustový hormon 1,4ug/1 (N 0,03-10,8),PRL 19,9 ug/l (N 4,8-23,4),kortizol 924 mmol/l.... bere HAK(Belara)......falešně vyšší kortizol při vyšší hladině CBG. Co to muže znamenat? IGF je podle mého velký rozdíl od normálu. HAK budu přestanu za měsíc brát. Jinak je mi 30 let a nejsem žádný mrňous, měřím 182 cm už jako dítě jsem rychle vyrostla a v 15 letech jsem už byla takto vysoká. Asi pul roku jsem měla nadměrné pocení, teď v zimě je to lepší, taky mi není jen tak zima o proti ostatním. A nemůže s tím vším souviset i to, že rok a pul mám z imunologie stále pozitivní ANA? Doktorka říkala, že je to ve sledování, tak jsem to moc nepochopila. Stejně tak mi bylo řečeno, že kortizol muže být zvýšen psychikou, několik let mám i kamínek v ledvině, naposledy jsem na sonu toho kamenu byla před rokem. Jestli se ještě mohu zeptat, ortoped z vaší poradny mi na nálezy napsal k tomu, že bych měla navštívit raději ještě Revmatologa, kdysi mě to napadlo, ale prakt. doktorka mi řekla, že to není potřeba a doporučení mi nenapsala a já bych se tam raději objednat chtěla pro jistotu, je potřeba mít doporučení od mé doktorky? Stejně tak to bylo i se zády, kde jsem každému říkala, že mě celá bolí včetně hlavy a nikdo nereagoval až jsem Ortopeda vyhledala sama. Děkuji vám mockrát za radu a vysvětlení, přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nižší hladina IGF-1 nic neznamená - vzhledem k podezření neurochirurga a Vašemu vzrůstu je důležité, že nebyl nad normou. Stejně tak samotný růstový hormon. Co se týče kortizolu, je to tzv. stresový hormon, tj jeho mírné zvýšení je normální. Navíc, když se užívá hormonální antikoncepce, právě díky jedné specifické vazbové bílkovině (CBG), kterou zmiňovala paní doktorka ve zprávě, hladiny kortizolu narůstají výrazně. Co se týče pozivity ANA - není to úplně specifická protilátka. Tudíž její pozitivita může a nemusí něco znamenat. To, že je ve sledování, je asi maximum, co se s ní dá dělat. Časem se uvidí, jestli bude stoupat, nebo z krve zmizí, jestli se objeví nějaké nové obtíže, atd.. A co se týče revmatologie a doporučení. Ono to hodně závisí i od té které ambulance. Jak sama píšete, na ortopedii jste se dostala i sama. Můžete to zkusit i s revmatologií. Ideální je to kvůli pojišťovně samozřejmě s doporučením. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: