Výsledky testů

Dobrý den, jsem ve 28. týdnu a 8.3. jsem měla odběr na jaterní testy: serum S_BIL. 10, S_ALT. 057 a S_AST. 0,39, sediment U_ERY. 6-10, U_LEUK 0-10, U_EPIT 1-15, U_POZN bakterie = k těmto výsledkům mi řekl lékař, že je vše v normě. Dnes 21.3. jsem byla opět na odběrech od obvodní lékařky a výsledky byly: S_BIL. 8, S_ALT 0,91+, S_AST. 0,45 A S_GMT. 0,11-. Moč: U_pH 7, U_PROT 0-1, U-KETO 0-1. Sediment: U_ERY. 6-10, U_LEUK 11-20, U-EPIT 1-15, U_JINE bakterie.Referenční mez v této laboratoři je u ALT 0,12-0,58 a AST 0,21-0,58.Mám prý zvýšené ALT a snížené GMT(to nevím co je), také mám od minule zvýšené AST a LEUK a U_PROT. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou ty výsledky špatné a ohrožují mé těhotenství? Dále jsem se chtěla zeptat, jakým způsobem se zvyšování jaterních testů a bílkoviny v těhotenství léčí.Co to pro mě znamená a mám se něčeho obávat a znepokojovat se, kdyby se zase zvýšily výsledky? Od jakých čísel u ALT a AST je to už hodně vážné? Léčím se na těhotenskou cukrovku. Předem velice děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tyto výsledky neznačí ohrožení těhotenství. Zvyšte jen příjem tekutin, abyste dostatečně proplachovala močové cesty. Zvýšení ALT je opravdu jen mírné. Problém by mohl nastat jen při dalším zvyšování. Při zvýšení hladiny jaterních testů lze užívat hepatoprotektiva, jaterní dietu, klidový režim. Zvyšování odpadu bílkovin močí, pokud výrazně stoupá, lze řešit jen ukončením těhotenství. K tomu, aby se přistupovalo k ukončení těhotenství, se musí jednat o výrazné ztráty bílkovin močí, ne jen o stopu, jak máte ve výsledcích Vy. Nižší hladinu GMT není třeba nijak řešit. Nasazení hepatoprotektiv bude rozumné při dalším zvýšení JT. Alarmující jsou stoupající hladiny JT, při hodnotách okolo 2,0 je již doporučována hospitalizace. Ještě jednou opakuji, že Vaše hodnoty Vás nemusí nijak znepokojovat. Přeji hezký den.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: