Výsledky z lumbálky

Dobrý den!Je to tak měsíc co jsem Vám posílala dotaz viz:Dobrý den!Již delší dobu mám problémy že mě mravenčí v rukách,nohách pocit slabých nohou někdy i pálivé bolestivé pocity v rukách a nohách mám to prakticky pořád,takové pocity mrevenčení má i v obličeji a někdy mě i brní hlava,do toho mám pocit jako bych špatně viděla na jednou oko spíš takové jako bych ho měla zamlžené ale když ctu nějaký nápis v dálce tak ho normálně přečtu,někdy i točení hlavy.Jen podotknu že ty pálivé pocity mám prakticky v kuse pořád.Jen ted sem měla škaredou chřipku vysoké horečky a krom té chřipky jsem se cítila strašně dobře pálivé pocity sem necítila ale jen po dobu co jsem měla chřipku jak chřipka odeznívala tak se mi to zase vrátilo.Moj dotaz zní zda se může jednat o Roztroušenou sklerozu. neurologické vyšetření jsem podstoupila a podle prohlídky vše reaguje tak jak má byla jsem na EEG na neuropatii s nahama -dopadlo v pořádku,pak Magnetická rezonance.cituji ze zprávy šedá i bílá kůra mozková v pořádku na začátku snímání ojedinělé nodularity periventrikluilárně 1.DX zatím nespecifické po podání kontrastní látky neproběhla žádná reakce -nic se nezbarvilo.Byla jsem ještě na doplnujícím vyšetření Lumbální punkci.Výsledky z lumbálky jsou: 1OP v likvoru-hraniční nález pro intratekální syntézu IG,Borelie-serum-negativní,Borelie-likvor-negativní,Kl.Enc.likvor-negativní,Kl.Enc krev -negativní,Intertekální pl.-Negativní, Virologie-krev Paratotis IgG pozitivní,IgM-negativní HSV IgG pozitivní,IgM negativní Mohla bych poprosit o vysvětlení výsledku??A co to znamená ?Mám se bát že je tam rozstroušená skleroza??Doktorka mě totiš nikam už neposlala jen řekla za půl roku kontrola.a plánovali jsme miminko zda se mužeme tedy o miminko pokusit??Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález je hraniční, tedy je přítomen 1 oligoklonální pás v likvoru, norma je 0, ale jeden pás není brán jednoznačně za pozitivní, tedy specifický pro SM. Nález na MR rovněž pro SM jednoznačně nesvědčí - jednak umístěním ložisek a jednat jejich nulovou aktivitou. S dokonalejšími zobrazovacími metodami zjišťujeme stále častěji nálezy, které neumí současná medicína úplně ke spokojenosti pacienta vysvětlit. Nález si tedy vyžádá kontrolní MR s odstupem možná roku, při SM by došlo k nárůstu počtu ložisek. Stran možné gravidity bude lépe konsultovat svého neurologa.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: