Vyšší tsh thyreotropin

Dobrý den. Při preventivní prohlídce, kterou jsem si vyžádala u obvodní MUDR. na doporučení kožní lékařky (mám zatím neidentifikovatelný ekzém, kde se vytvářejí mokvající puchýře - léčba Belogentem až po odběrech) mi byl zjištěn několikanásobně vyšší TSH thyreotropin - 12,32 (rozmezí 0,27 - 4,2) a doporučeno navštívit specialistu endo ... Ráda bych dopředu věděla, co je příčinou. Ostatní odběry dopadly velice dobře. Bohužel jsem za 19 let přibrala 40 kg. Po každém těhoteství mi kila zůstala (děti mám tři) a došlo i k nadměrnému nárustu prsou (nyní vel. 90 I). Jím zdravě a vzhledem k váze (106 kg) téměř nesportuji, protože mi nedělá dobře bazén (vaginální výtoky) a jízda na kole i běh mi způsobují problémy s krční páteří, kde prý mám jeden obratel degenerativně poškozen (přílišná zátěž prsou) a při prudších pohybech a námaze mě brní prsty u rukou. Nejsem však ze své situace zoufalá, nerada "chodím" po doktorech, ale není mi už 20, abych věci neřešila. Nekouřím, piji alkohol jen vyjímečně, žiji klidným životem. A dopředu píši, že velmi nerada a jen sporadicky užívám jakékoliv léky. Dám hodně na byliny a přírodní přípravky a antibiotika užívám jen vyjímečně. Děkuji za radu Eva Kneslíková

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně vaše štítná žláza produkuje málo hormonů - proto ta nadváha - a tělo to kompenzuje porávě zvýšením TSH - tento hormon hypofýzy stimuluje štátnou žlázu k větší produkci. Je nutné další vyšetření a hlavně léčba - tabletami.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: