Vysvětlení holtra

Dobrý den.Mám potíže ne úplně každý den,takže jednodenní holtr u mně nic neřeší.Dozvěděla jsem se o firmě-medical data transfer a objednala na vlastní náklady holtra na týden. Přišel mi výsledek ,ale nejsem z toho právě moudra. Bylo odesláno 300 EKG záznam.V nočních hodinách respirační arytmie,zachyceno 160 ojidinělých KES, 1krát nakupeny do běhu o 6 komplexech,zachyceno 3 krát triplet a 8 krát duplet,zachyceno 6 krát síňová extrasystola, na 1 záznamu detekován nesetrvalý běh nepravidelné SV tachykardie v délce trvání cca 20 sec,na 12 záznamech zachycena bradykardie od 42-46 tepů za minutu v délce trvání několika minut až 2 hodiny 54 minuty. Jiné poruchy rytmu nebyly zaznamenány. Ta nesetrvalá komorová tachykardie je tam vyznačena červeně.Můžete i prosím napsat jak dalece je to vážné a trochu mi to osvětlit. Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dano, popsané extrasystoly patří k tzv. benigním, tedy nejsou nebezpečné, pouze mohou být nepříjemně vnímány. U úseku bradykardie záleží také na tom, kdy byl - přes den, v noci, při zátěži, ve spánku apod.. V tomto popisu zřejmě nebyl považován za významný. V dotazu se zmiňujete o nesetrvalé komorové tachykardii, ale dle označení v textu se jedná o supraventrikulární tachykardii (SV). Je tam rozdíl v místě vzniku tachykardie - u supraventrikulární vzniká rychlá akce v síních a dochází k rychlému převodu na komory, u komorové tachykardie je problém přímo v komorách. Supraventrikulární tachykardie, pokud netrvá dlouho (minuty až desítky minut) není nebezpečná, ale bývá nepříjemně vnímána. Dop. konzultaci s kardiologem, který rozhodne o případném zavedení léčby.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: