Vysvětlení nálezu

Dobrý den pane doktore. Prosím o vysvětlení nálezu páteře a diagnózy kotníků a kolen. Předem děkuji Bolesti mne trápí již více jak tři roky. Páteř L2/3 chondrosa se snížením disku o 1/3 počínající sklerotizace kryc.ploten retrostiléza obr. těla L2 4mm Spondyaltroza II.st facetového kloubu s geodou 5mm pravostranná fominální spondylosa vel.5mm L2/3,L3/4 s tlakem na durální vak HLA B 27 pozitivní Kotník Artroza, patní ostruha. Kotníky občas v noci zčervenají a otečou. kolena Gonartroza 3 stupně v levém a 2 st.v pravém Beru oxikondon, gabator,xeforapid, novalgin, chodím na rehabilitace, infuze a kořenový obstřik, bez jakéhokoliv efektu. Rehabilitace spíše nezvládám. Nyní aplikace Hyalgan do obou kolen. Condrosulf. Můžete mne napsat podrobněji co obsahuje nález, zda je léčba vhodná, když je bez efektu. Se zády bojuji od 14 let, ale vždy se po obstřiku ulevilo. nyní bolesti zad cca 3 roky, před rokem se mi začal podvrkávat kotník a po té levé koleno. Nyní bolesti ramenou a levé kyčle. Jsem v ČID, chtěl bych svoji situaci zlepšit, fungovat jako dříve. Leč názory lékařů se různí. V rodině revmatologické problémy matky a babičky. Otec opakovaná iridocyklitida, já taktéž. V noci nespím, musím brát prášky na spaní, ale stejně se po hodině vzbudím. Děkuji moc K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Karle Z uvedených nálezů ,v souvislostmi s potížemi, je asi hlavní problém vyšší stupeň artrosy v levém kolením kloubu. Bolesti při chůzi, nutnost měnit zatížení a rozložení těžiště vede také k horšení i bolestí zad- zde se přetěžují některé úseky a také mohou vznikat blokády / ty na RTG , CT ani poznat nejsou, jsou to funkční změny, které ale mohou často hlavně za další bolesti v zádech i jejího vyzařování dále. Blokády je potřeba vyšetřit lékařem, který provádí i manuální / myoskeletární /medicínu. T jsou někteří neurologové, RHB lékaři, ortopedi. Blokády lze odstranit a navrhnou i cílené cvičení a RHB. Tyto necílení postupy jinak jsou mnohdy neúčinné. Nezdá se, že by v popředí bylo stlačení a poškození nervového kořene v oblasti páteře. Nezdá se tedy nutnost zvažování ev operačnho zákroku na páteři. Léčba musí být zaměřena na nosné klouby hl koleno- Byly již obstřiky, je potřeba i odlehčení kloubu- delší zátěž ev 2 hole francouzské, nebo alespoň při procházkách turistické. Cviky na uvolnění svalových stahů v oblasti stehna, na plosku chodidla, hlavně kde je uváděná ostruha- ta je důsledkem zvýšeného napětí svalu pod ploskou a tahu za svůj úpon na patě. Otázku je pochopitelně při mnohočetných bolestech, občasném otoku kloubu, positivitě HLB27 a zánětech v oku i kombinace s revmatismem- zj nejen tzv degenerativní postižení kloubní , ale i zánětlivé. To musí posoudit Váš revmatolog a ev potřebu nasazení i některé protizánětlivé léčby. Léky které máte mohou být vhodně zvolené. Léky silnější analgetického efektu – opioidy ev až opiáty, antineuralgické, kombinace s klasickým analgetikem a antirevmatikem- tokou kombinaci máte nyní nastavenou. Ale při neúčinnosti nebo nesnášenlivosti je potřeba zkusit jinou kombinaci. Chodrosulft- jako pomocný lék na tvorbu poškozené kloubní chrupavky je potřeba vždy brát v určité kůře min 2.3 měsíce. Postup by měl být tedy komplexní. Zařadil bych zmíněné funkční vyšetření páteře a pohybového aparátu, revmatologické zhodnocení Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: