Vysvětlení vyšetření holterem

Dobrý den, před několika měsíci jsem zaregistroval zrychlené bušení srdce na cca 1-2 sec. Mám pocit jako by se prudce zrychlilo srdce a po těch 1-2 sec je to zas v pořádku. Toto se opakovalo párkrát během dne, vždy v klidu nebo v lehké chůzi. Po cca 3 dnech to odeznělo. Nedávno jsem to zas zaregistroval, tak jsem zašel za svou praktickou lékařkou. U ní jsem absolvoval EKG s normálním výsledkem. Také mě lékařka poslala na vyšetření Holter, z kterého mi přišla zpráva a tu bych chtěl vysvětlit, viz: TF max/min: 147 / 51 Průměrná TF: 78 Sinus TF Max/Min: 147 / 51 Průměrná TF (bdění/spánek): 87 / 63 Tachykardie / Bradycardie: 11% / < 1% RR Max: 1408 ms Bradycardie nejpomalejší: prům. 51/min 12 sec nejdelší: prům. 51/min 16 sec Závěr: sporadické SVES - 24x - z toho 1 kuplet SVES, ostatní izolované.Trvale PSR s norm. vedením s prům. TF 78/min, maxim, TF 147/min v ranních hodinách při PSR, minim. TF 51/min. Bez záchytu komorové arytmie nebo SVT. Ta ranní tepovka je zvýšená, protože jsem ráno jel do nemocnice na kole (cca 5 km) a spěchal jsem. Nějaké další potíže nemám, jen je mi to zrychlení nepříjemné. Hodně sportuji. V příloze posílám celou zprávu. Děkuji za vysvětlení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš EKG Holter je v normě. Je tam popsána tepová frekvence maximální a minimální, poté že po celou dobu je sinusový rytmus (pravidelný, správný). Zachyceny SVES- supraventrikulární extrasystoly. Jde o předčasné stahy mimo pravidelný srdeční rytmus. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují jako bušení srdce, vynechání tepu, bolesti na hrudi. Nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. Zhoršující se při stresu, onemocnění atd. V případě, že potíže jsou častné, je ke zvážení nasazení medikace. Posouzení je individuální, protože léky mají nežádoucí účinky. Bude vhodné se poradit s lékařem, který Vás na EKG Holtera odesla.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Uzlíky na štítné žláze: řeší se pozorováním, ale i operací
Crohnova choroba
Články: Crohnova choroba
Z hlediska vývoje medicíny...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: