Výtoky

Dobrý den pane doktore Lidáku, ještě reaguji na Vaši odpověď viz níže. Píšete, že nedoporučujete antibiotickou léčbu výtoků obzvláště opakovanou. Já beru ATB opravdu nerada, ale když mám nález Streptokok Agalactiae a Klebsiella pneumonie, tak není nutné přelečit to antibiotiky? Vím, že Streptokok může být součástí přirozené mikroflóry, ale ta K.pneumonie jsem myslela, že ne. Já navíc výtok vůbec nemám, ale mám nesnesitelné pálení pochvy. Je to opravdu k nevydržení a pálí mě až celý podbřišek. Nicméně Zinnat už beru 9. den a stav se nezlepšil, ba naopak bych řekla, že je to ještě horší.. Pokud se nepodaří zbavit těchto bakterií pomocí ATB, myslíte, že je dobrý nápad začít brát autovakcínu? Pokud budou bakterie na ATB rezistentní, tak co se bude dít dál? To pálení přeci samo od sebe nezmizí, nebo se to může zlepšit samo? Dají se standartní kultivací zjistit i chlamydie nebo je zapotřebí jiné vyšetření? Děkuji (Dobrý den, trpím častými záněty moč. cest a vaginálními obtížemi. Letos už mám páte ATB (Cifloxinal, Ciprinol po kultivaci vyměněn za Unasyn, Cipla) Momentálně užívám ZInnat kvůli pálění v pochvě. Nález byl streptokok agalactiae a klebsiella pneumonie. Paní doktorka mi nechala vyrobit autovakcínu, která však bude trvat cca 3 týdny, než bude vyrobena. Momentálně tedy užívám 10 dní Zinnat. Užívám samozřejmě dlouhodobě probiotika, mám za sebou kůru Wobenzymu (bez výsledku) a dlouhodobě užívám i Mega brusinky od firmy Swiss. Když užívám ATB, tak dávku probiotik ještě zvýším. Přesto mám přirozenou mikroflóru úplně vybitou užíváním ATB. Můj dotaz zní, co byste mi doporučil na obnovení přirozené mikroflóry? Četla jsem o kaprylové kyselině (např.candix), echinaceových kapkách a selenu. Můj dotaz zní jaký je váš názor na tyto přípravky a zda je vhodné je užívat všechny dohromady (echinacea, candix, brusinky, probiotika, vitamin c, b, selen)? Je vhodné v užívání pokračovat i při autovakcíně? A jaký je váš názor na gynocaps a jiné lactobacily určené na zavádění přímo do pochvy? Moje uroložka tvrdí, že jejich užívání není vhodné, protože lactobacily obsažené v kapslích nejsou moje, ale "cizí", což zase oslabí přirozenou mikroflóru. Gynekologové je však silně doporučují. Děkuji a prosím o zodpovězení všech otázek. Odpověď odborníka: Dobrý den, uvedené příravky lze jistě užívat v kombinaci, mezi sebou i s antibiotiky. Osobně příliš cílenou léčbu výtoků nepreferuji, zvláště ne opakovanou. Chemizací pochvy se prokáže větší zlo nežli neléčením. Laktobacily do pochvy jsou pro akutní problém dobrou volbou, dlouho však nevydrží a nejsou tak účinné jako vlastní laktobacily, proto z dlouhodobějšího hlediska je lepší vytvořit prostředí pro jejich tvorbu. například kys.mléčná (Hydro-femin gel s kys.hyalurononou, která hojí sliznice) nebo vitaminC (Feminella VagiC) oboje e dá i dlouhodobě v preventivním režimu.)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, psal jsem jen, že antibiotiky se to zpravidla vyřeší jen zřídka. Antibiotika neřeší zdroj infekce- pohlavní styk, různé praktiky,anální sex i jen prstem, koupání společné stravování, zažívací problémy,...jen způsobí další chaos v osídlení pochvy a nejen tam. Jak víme jistě, že problém působí pravě streptokok či klebsiella? Jenom proto, že jsme nevykultivovali nic jiného? nezůstal původce neznámy jen díky odlišnému transportnímu médiu?Příliš mnoho otazníků!!Nemyslíte? Zkuste Institut celostní medicíny, je v Praze, tam Vám spíš poradí.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x