Vztah s otcem

Dobrý den, mám takový problém, který se týká mé psychiky. Mám strach ze svého otce. Vždycky když udělám něco, co se mu nelíbí nebo je to prostě v tu dobu špatně nebo má jen blbou náladu, začne na mě ječet a když se bráním a říkám něco na svou obhajobu, tak je schopný mi vynadat do různých zvířat a předhazuje mi, jak moc jsem neschopná a podobně. Vylévá si na mě třeba i to, že se mu něco nepovede nebo se špatně vyspí atd. jako kdybych za to mohla. V dětství jsem to sice vnímala, častokrát jsem to oplakala, ale poslední dobou, čím jsem starší, tím hůře to snáším. Většinou když ho vidím, když má špatnou náladu, naskakuje mi husí kůže, začínám se třást, chce se mi plakat nebo se mi dělá špatně od žaludku. Mluvila jsem o tom s mamkou, tetou a dalšími lidmi a oni mi řekli, že to nemám řešit, že se nezmění atp. Ale já to nemůžu neřešit, když všechno co dělám, je špatně. Ale na druhou stranu, kdyby něco, co udělám já špatně, udělal můj nevlastní bratr, tak táta neřekne půl slova a je to v pořádku. Snažila jsem se mu něco naznačit (tátovi), ale buď mě neposlouchal nebo mě seřval a poslal do onoho. A čím vím na mě řve, tím se více psychicky hroutím. Můžete mi nějak poradit, co mám dělat? K psychologovi se mi moc nechce, protože se bojím toho, že by měl nějaké narážky na to, že má psychicky labilní dceru (pokud mě jako dceru vůbec ještě bere). Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Kláro. Vaše situace není lehká, i když váš otec na vás často řve, stále je vám jednou z nejbližších osob, které máte a předpokládám, že vás i živí. Popisovala jste, že se tak choval už od vašeho dětství a že se to prakticky nezměnilo, možná i zhoršilo. Vrtochy vašeho otce musíte přetrpět, i když má váš otec pouze špatnou náladu a za všechno můžete vlastně vy, váš bratr za nic nemůže a otec mu vše odpouští a místo něho seřve vás,?. Co tomu říká vaše matka? Píšete, že jste jí to říkala, ale ona vás odbyla, abyste to neřešila, proč asi? Bojí se snad vaše matka také vašeho otce? A proč se vás nikdy nezastala? Toto je jen pár otázek, které mě napadají, ale je jich daleko více k řešení, ale v tom by vám opravdu pomohlo kontaktovat psychologa. Domnívám se, že o tom vaši rodiče zatím nemusí vědět, možná později budete mít touhu jim to říct, ale zatím byste s ním mohla pracovat na své psychice. Myslím si, že by vám nezávislé setkání s psychologem mohlo otevřít další možná vysvětlení proč by se váš otec měl takto k vám chovat, abyste měla kolem sebe hranice, za které nemůže ani váš otec. Zkuste zvážit toto možné řešení, věřím, že by vám schůzkla s odborníkem mohla pomoci v mnoha otázkách, které vám váš život připravil. Držím palce, přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí
Články: Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí
Osteoporózou a komplikacemi...
I mráz může poranit kůži
Články: I mráz může poranit kůži
Mráz dokáže kromě krásných...
Bronchitida (zánět průdušek)
Články: Bronchitida (zánět průdušek)
Pod pojmem bronchitida se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x