Zácpa

Už něco přes rok mám problém s vyprazdňováním. Nemyslím si, že by se mělo tolik jednat o zácpu, neboť na stolici chodím dennodenně, občas obden nebo až po 3 dnech. Problém spočívá především v neúplném vyprázdnění, respektive určitou část stolice dostanu ven, ale část, většinou ta menší část zůstane uvnitř v konečníku. Co jsem tak pročítal, mohlo by se jednat právě o ochablou svalovinu konečníku až na to, že nevím, čím by to mohlo být způsobené a jak by se to eventuelně dalo léčit. Ale spíš bych měl dva konkrétní dotazy. Užívám už cca 2 měsíce šetrné projímadlo Lactulosa. Mělo by to nějaké trvalé, negativní účinky, pokud bych dané projímadlo používal déle/ dlouhodoběji? A dotaz číslo 2... Bylo by vhodné/ zdravé v takové situaci použít klystýr? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano...nejčastěji se jedná o ochablé líné střevo, ale je potřeba provést odborné vyšetření, v mladém věku může jít o vrozenou vadu...Lactulosa by měla být bezpečná, dobrý efekt i bezpečnost má i vláknina pod názvem psyllium...určitě si ale zajděte k lékaři....pozor na jiná projímadla, která mohou situaci ještě zhoršovat...často jsou "návyková", tedy střevo na ně přestává reagovat a je čím dál "línější"...

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: