Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční potíže (nevolnost, nechutenství, pocity na zvracení) - vždy to bylo spojeno se silnou zahleněností celého krku. Hleny neumím vykašlávat, tak jdou zpět do mě. Poslední měsíc jsou tyto stavy každodenní, některé dny více, některé méně. Zahleněnost přetrvává. Po ránu, kdy je zahlenění nejsilnější, zkouším nějaké vyplivnout (ty, co jsou výše v krku), a bývá v nich příměs krve. Přes den jsou už jen žluté. Byla jsem na gastroskopii (nález normální), na SONO břicha (nález normální), na RTG plic (taktéž normální nález). Rýmu nemám. Gastroenteroložka mi přímo řekla, že zahlenění není způsobené žaludkem, že to mám řešit u jiného specialisty. Příčinou nevolností může být jak prodělaný stres (ale je to už poměrně dlouho), tak to, že hleny polykám... Když jsou hleny moc vysoko, někdy mi z nich i natahuje. Čím by tato zahleněnost mohla být způsobena? Mandle mám čisté, patro zarudlé není, možná občas se objeví červený flíček. Někdy mě i lehce pálí dýchací trubice, ale to jsem přičítala možnému refluxu, který mi však gastroskopické vyšetření vyloučilo. Mám též silný povlak na jazyku, nesouvislý, bíložlutý až do oranžova. Kam mám dále směřovat další vyšetření? Můj obvodní má nyní dovolenou, proto nyní volím tento způsob... Děkuji!

Odpověď odborníka:

dobrý den, i přes negativní gastroskopii mohou být obtíže způsobeny refluxem (potvrdila by to tzv. pHmetrie). Nejlépe by bylo zkusit léky typu omeprazolu po dobu nejméně 5 týdnů, zda se dostaví příznivý efekt.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: