Zánět očního nervu

Dobrý den, můj problém začal "nevinně" od 2.března mě od rána začalo bolet oko - jakoby pocit cizího tělíska v levém oku. Došla jsem si tedy na vyšetření k oční lékařce, která mi sdělila, že v oku nic nevidí a že mám normální nález. Při čtení písmen jsem ale na to levé oko neviděla vůbec - rozmazané vidění, a na pravém to bylo jen o něco lepší. Poté jsem byla vyšetřena perimetrem, kde mi pak bylo sděleno, že mám snížení kontrastní citlivosti a následně mi byla vypsána žádanka na neurologické vyšetření k vyloučení retrobulbární neuritidy při sclerosis multiplex. Mám za sebou 3g infuze Solumedrolu, nyní užívám 3x denně Medrol, s postupným snižováním dávky. Bolest oka ale zatím nepřešla a já začínám být zoufalá, protože se bojím, aby se mi nějak zrak nezhoršil nebo abych dokonce nepřestala úplně vidět. Teď mě bolí již obě oči, je mi nepříjemné koukat ze strany na stranu, dolu a nahoru. Zlepší se to pouze pokud chvilku oči odpočívají, ale pak to začne znovu. Chci se jen zeptat, jestli je u tohoto zánětu "normální" bolest očí a za jak dlouho to může přejít. Ještě mě čeká také vyšetření vyšetření evokovaných potenciálů, CT páteře a magnetická rezonance, ze které mám strach, aby se nepotvrdila diagnóza roztroušené sklerózy. Předem děkuji za Vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zánět zrakového nervu - retrobulbární neuritidia - je též nazýván stavem, kdy nic nevidí ani pacient, ani lékař. Pokud tedy byl i nález na vyšetření zorného pole - perimetru, pak je postup paní doktorky správný, včetně dalších plánovaných vyšetření. Bolest za okem - pokud je při pohybu očí, může být. I když - oboustranné postižení je velmi vzácné. Pokud je tam tlak za očima, jakoby to "tlačilo oči ven z důlků", je třeba ještě vyloučit zánětlivé onemocnění horních cest dýchacích, hlavně vedlejších dutin nosních a onemocnění štítné žlázy - nitrooční tlak jste určitě měřen měla a byl v pořádku. Vyšetření se sice člověk bát může, ale - jak říkají psychologové - je lepší špatná jistota, než dlouhodobá nejistota.... Pokud by se vám tato odpověď zdála nedostačující, obraťte se s dalším dotazem. Hezký zbytek dne a úspěšnou léčbu.

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: