Zarůstající nehet

Zdravím. Mému příteli začal na palci u nohy zarůstat nehet. Trpí na to docela často, ale zatím se mu to vždy doma povedlo vyléčit, aniž by musel k lékaři. I tentokrát tvrdil, že to nic není, ale když jsem jeho palec uviděla, zhrozila jsem se. Řekla jsem mu, ať si s tím zajde na chirurgii, protože si osobně myslím, že s tím doma už nic nezmůže. On je však jiného názoru. A tak se obracím na vás, jestli by měl být palec odborně ošetřen. A dále bych se chtěla zeptat, zda je možné tomuto problému předcházet? Děkuji za váš čas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Markéto. Zarůstající nehet je opravdu patálie a zaslouží si odborné ošetření. Většinou se setkávám s pacienty s pokročilým nálezem a minimálně hnisáním v oblasti nehtového lůžka poté, co se snaží o samoléčbu. Je potřeba pacientům vysvětlit, jak správně nehet zastřihovat a provést odborné ošetření. To spočívá buď v pouhém sestřižení nehtu a vyčištění přilehlého lůžka, ale to nemusí být trvalé ošetření. Pak se provádí tzv. plastika nehtového lůžka, která většinou problémy vyřeší trvale. Oba výkony se provádí v lokálním umrtvení a rekonvalescence není příliš dlouhá. Doporučte příteli, aby se objednal na chirurgii případně k plastikovi. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: