Zažívací obtíže

Prosím Vás o rada před dvěma týdny jsem měla alergickou reakci na anýz.Zvracení.Po zvracení mě bylo docela pár dnu špatně od žaludku a dokonce jsem pak za tři dny zvracela znovu po rajčatech a na ty alergická nejsem.Zašla jsem si za obvodní lekařkou pro něco na uklidnění žaludku.P.Lékařka mi pro jistotu udělala krevní rozbor a ten dopadlo F/W 38-49 a CRP 10,3.Byla jsem poslána na UTZ a nic nebylo nalezeno vše v pořádku.Momentálně mě lékařka posílá na vyšetření gastro.Což se mi moc nechce:(Při potížích mi P.Doktorka nasadila No spu a Famosan a nyni jsem už uplně fit a bez diety.Jěstě jsem uprosila lekářku na jeden odběr krve před dalším vyšetřením.Bohužel nevím co by to mohlo vše naznačovat a jestly je opravdu nutné rovnou podstupovat tak náročné vyšetření?Předem Vám děkuji Katka

Odpověď odborníka:

Z popisu Vašich obtíží, zvýšené hodnoty FW a CRP a reakce na léčbu se jedná o zánět žaludeční sliznice. Jak anýz, tak rajčata mohou vyvolávat potravinovou intoleranci. Pokud je nesnášenlivost na některou potravinu, doporučuje se na nějakou dobu ji ze stravy vyřadit. V případě opakování obtíží pak minimálně na půl roku. Při zánětech žaludu i viróz mohou některé potraviny vyvolat nevolnost i zvracení a nemusí jít i o intoleranci. Po zklidnění zánětu, pak může člověk konzumovat tyto potraviny bez problému. Doporučovala bych Vám užívat Famosan ještě 14 dní po vymizení obtíží, včetně šetřící stravy. Pokud se potíže budou opakovat, pak by gastrofibroskopické vyšetření a ev. vyšetření na potravinové intolerance bylo vhodné.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: