Zhoršení zraku po odstranění cizího předmětu

Dobrý den, při práci s bruskou se mi i přes ochranné brýle dostala do oka šupina, oko řezalo, nicméně jsem na něho viděl na 100%. Hned následující den jsem šel na ambulanci, kde mi tělísko odstranili. Při odstranění mi do oka kápli něco na rozšíření zornice. Od té doby na oko hůř vidím. Hned druhý den jsem to lékaři řekl. Odkázal se právě na to, že mám ještě rozšířenou zornici, tak že je to tím. Týden po odstranění mě oko začalo řezat, tak jsem šel znovu na ambulanci. S vypětím všech sil jsem tabulku přečetl. Lékařce jsem zmínil, že na oko hůř vidím, ale nijak ji to nezajímalo. Na řezání mi předepsala Opatanol, který oko uklidnil. V současné době oko sem tam řeže. Nehoda se stala asi před 2 měsíci. Můžete mi prosím na celou situaci napsat odborný názor? S přáním pěkného dne, T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na dálku mohu jen spekulovat a to třemi směry. Za prvé: pokud bylo cizí tělísko v centru vidění (tedy v ose pohledu), tak je možné, že na oku vznikla jizvička a přes tu je vidět rozmazaně a žádné brýle to nevyřeší. Vzhledem ke stáří rány by ještě stálo za vyzkoušení předepsat kortikoid, zda by se jizvička ještě trochu nezlepšila. Druhou možností je projevení se skryté dioptrické vady, ale v takovém případě je Vaše vidění výrazně zlepšeno po předsazení brýlové čočky. Pokud jste skrytě dalekozraký tak je možné, že rozkapáním se sval v oku malinko oslabil a začal jste pociťovat již předtím přítomnou dioptrickou vadu. To je ale popisováno velmi velmi raritně. Dále by bylo vhodné zkontrolovat, zda se defekt v rohovce zahojil a nedochází opakovaně ke ztržení přehojených buněk (tzv. eroze). Pro což svědčí opakované řezání. Ale to by lékař při kontrole po týdnu odhalil. No a v neposlední řadě je tu vždy monžost, že jste začal více pozorovat jakékoli odchylky poraněného oka a všiml jste si rozostření. Zásadní informací tedy je, zda je možné zhoršené vidění korigovat brýlemi.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: