Zhoršený zrak - borelioza/páteř

Dobrý den, pro vysokou krátkozrakost (9 a 7dioptrií) jsem v květnu 2013 prodělala implantaci ICL čoček (po op.jsem měla glaukom. záchvat na jednom oku a u druhého jsem měla vysoké hodnoty nitroočního tlaku) a od té doby mám dvojité vidění na pravém oku, v poslední době se ale vidění dost zhoršilo a na levém oku také - vidění je někdy během dne hodně rozmazané, za chvíli se ustálí např. po vkapání umělých slz(suché oči mě trápí již dlouho a takové problémy jako ted jsem nikdy neměla) ,ale stejně mám pocit,že vidím celkově hůře jakoby zamlženě a dvojité vidění zůstává, hodně nepříjemné je sledování tv - mám kolem obrazovky světelné obrazce. Také dost často vidím před očima poletovat "mušky" nebo takové "vlásky" (jako když se díváte na něco mikroskopem), také jsem na levém oku zaznamenala na pár vteřin šedou šmouhu a zmizela. Stav se zhorší při únavě nebo fyzické námaze. Moje paní doktorka mě poslala na vyšetření zrak.nervu a vyloučení glaukomu - vše v pořádku. Když problémy neustoupily, chtěla poslat do Zlína na vyloučení glaukomu (i přesto,že první vyš.bylo v normě), nakonec od toho ustoupila ve chvíli,kdy jsem ji sdělila,že k těmto potížím se zrakem pociťuji i silné brnění a tuhnutí končetin, bolest hlavy atd a poslala mě na neurologii - RS byla vyloučena a doktoři došli k závěru,že je vše od zad - rtg ukázal skoliozu,roštěp páteře, lordozu,kyfozu a špatné zakřivení krční páteře. Takže mě čekají masáže a cvičení. Moje oční lékařka mi řekla,že vidění můžu mít zhoršené od páteře a oči mě mohou dokonce i pálet, neurolog mi řekl,že můžu mít i výpadky zorného pole a druhý neurolog mi sdělil,že spojitost páteře a očí je nesmysl :) tak už nevím,co si mám myslet. Dnes jsem ale volala na výsledky krevních testů a mám i hraniční výsledky na boreliozu (příznaky pozoruji, o žádném klíštěti za posl.rok ovšem nevím) a čeká mě lumbální punkce. Je možné,aby se mi zrak zhoršil v případě, že bych měla boreliozu? Jde jen o dočasné zhoršení zraku a stav se zlepší po nasazení správných léků? Nechci hned zase běžet nebo volat ke své očařce, když glaukom vyloučila a oční nález byl ok. Předem Vám mockrát děkuji za Vaši odpověď!! A zdravím!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ony mušky jsou sklivcové zákalky a jsou neškodné. Jejich vznik souvisí se změnami hustoty sklivce, jež souvisí s věkem a i případnou vyšší krátkozrakostí. Má je skoro každý člověk. Kční páteř s očima souvisí a např. při těžkém zablokování krční páteře se mohou dostavit i přechodné výpadky zorného pole či epizody rozmazání obrazu. Poblíž krční páteře jsou uložena některé nervová ganglia pro zrak. Borelióza může být rovněž příčinou Vašich očních obtíží. Léčba je svízelná a záleží na stádiu nemoci. Po zabrání antibiotické léčby vymizí problémy se zrakem. přenašečem boreliózy není jen klíště, ale také ovádi, blechy a za určitých okolností i komáři. Co se ještě týká očních vyšetření, tak bych doplnil měření endotelových buněk. S vysokou pravděpodobností bude vše v pořádku, ale aby se vyloučilo opravdu vše. Toto platí zejména, zda-li jsou obtíže horší po probuzení.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: