Zimnice i pocení, spavost i nespavost - hypo nebo hyper?

Dobrý den, plácám se v problémech, u kterých ani nevím, jestli souvisí se štítnou žlázou - vypadá to tak, ale endokrinoložka o tom nechce nic slyšet. Beru levothyroxin od mala na autoimunitní tyreoiditidu. Celý život jsem byla v pohodě, ale v 17ti mi začaly problémy, které trvají dodnes (mám 22 let). Podle příznaků se nejsem schopna orientovat, protože se většina kryje s hypo i hypertyreózou - v případě, že bych uvažovala, že nemám v pořádku dávku hormonu. Především je to obrovská únava, kdy si musím lehat přes den, abych trochu nabrala sil, jinak třeba ani neudržím průpisku ve škole. Poté je to extrémní pocení, většinou se potím i v klidu a v těle mám horkost, nevydržím dlouho stát (nízký tlak?), jdu pár minut a leje se ze mě - normálně v zimě, v létě... K tomu mám ale pořád zimnici, vždycky ráno teplotu kolem 34,9-51,1 stupňu, do půl hodiny jde do normálu, ale pokud jsem nevyspaná, tak se uvnitř klepu celý den a je to něco šíleného. Z toho zatínám svaly a z toho se optím. Když se sama nevzbudím, tak spím 12 hodin denně, většinou se mi ale ani nedaří usnout hned, dřív jak do půl hodiny nikdy, často ležím i několik hodin. V noci se hrozně potím, musím se převlékat, často chodím na záchod, a teď až poslední měsíc tuším kvůli mým vlastním experimentům s thyroxinem (tři týdny jsem brala 125 místo 100, teď zas jen 50) mi hrozně nahlas buší srdce - a to pořád, a v leže je to šílené. Tep ale nemám ani zrychlený ani zpomalený. Po celé ty roky mě ŠŽ trochu tlačí na krku, nebo trochu víc, nemůžu mít tričko u krku ani peřinu. Menstruace úplně v pořádku, možná spíš slabší krvácení. Ještě jedna z nejhorších potíží je hlad - mám hlad celý den, aji když se nacpu k prasknutí, tak mám pořád pocit hladu, neopustí mě za celý den ani na chvíli - a hrozně to leze do peněz a pořád si dělat starosti s tím a chystat si něco... ale nejde s tím nic udělat. Jsem štíhlá a nepřibírám ani nehubnu. Zácpa a průjem jen někdy a nijak extrémně. O problémech s přemýšlením a se soustředěním radši nemluvím, většinou mám vypnuto a nevnímám, protože mě to vysiluje. Předposlední výsledky před rokem byly trochu zvýšené, tak jsem si měla myslím 2 dni ubrat, teď poslední výsledky po tom, co jsem brala sama 125, byly v normě, ale spíš u nižší hranice TSH i fT4. Zajímalo by mě ale, jestli ty výsledky nemůžou trochu klamat - třeba z toho důvodu, že si před nimi ráno thyroxin vezmu, protože na tom prý nezáleží, nebo jestli bych neměla poprosit o testy, kde by bylo i fT3 a ty další parametry. Prosím vás o váš pohled, jestli dál hledat příčinu ve ŠŽ. Za ty roky jsem vyloučila snad už všechno, i rok jsem brala AD kvůli vyloučení únavy z psychiky, ale bylo to stejné nebo jsem měla ještě větší slabost s lékem na úpravu spánku. A pokud ano, tak jestli to podle příčin vypadá spíš na nedostatek nebo nadbytek hormonu. Nevím, jestli se přiklánět k zimnici nebo k hladu, obojí je dost extrémní. Právě jsem se dočetla o Hashimotově strumě, že tam sice jsou protilátky, ale dokud se ta štítná žláza po letech nezničí, tak by byla schopna dle hypofýzy vyrábět tolik hormonů, kolik má. Jen možná při větší námaze? Že se substituuje jenom kvůli tomu, aby se neničila. Tak si říkám, jestli když beru léky od mala, jestli třeba není v pořádku, jen tam jsou ty protilátky, a nejsem předávkovaná - viz pocení, neoustředěnost. Nebo jestli naopak už jsem se dostala do fáze hypofunkce (protože v dětství jsem byla hyperaktivní) a dávka hormonu mi nestačí, tak se ŠŽ sama bičuje k tvorbě hormonu a tělo trpí. Vím, že to musím probrat s doktorem, ale než tam zase budu... a navíc oni to neberou vážně. Tak prosím jenom o nějaký tip. Děkuji vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, zda je příčinou štítná žláza se pozná snadno podle laboratorního vyšetření...pokud je hladina TSH a fT4 v pořádku, jsou všechny možnosti, které uvádíte ke konci dotazu vyloučené. Jediné, co mě napadlo při pročítání vašich obtíží je inzulinom - nádor, který produkuje inzulín a vyvolává tak stálý pocit hladu. Pokud se nenajíte, vzniká hypoglykemie, projevující se pocením, slabostí, únavou, pocitem na omdlení. Více mě momentálně nenapadá. Držím palce, at je brzy lépe.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: