Zlomenina článku prstu

Dobrý den, včera při hodině tělesné výchovy se mi podařilo zlomit si prostředníček na levé ruce. Samozřejmě jsem nepoznal, že je zlomený a k doktorovi jsem šel protože jsem měl v neděli jet na hory. Byl jsem poslán na rentgen, poté mi doktor oznámil, že mám prst zlomený a dal mi dlahu, kterou mám až k loktu. Nic bližšího mi však neřekl. Ve zprávě je napsáno: "S6260 Fr. baseos phall. intermed. dig. III. man. I. sin." RTG-drobná abrupce base střed. čl. III. prstu bez disl intraartikulárně zasahující. Mohu tedy poprosit o přesný význam této diagnózy?? Jsou možné nějaké trvalé následky? Děkuji, Šach

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Daineli. Z popisu vyplývá, že jste si zlomil bazi středního článku třetího prstu na levé ruce. Malá abrupce znamená, že je odlomena jen neveliká část kosti v oblasti kloubu, do kterého však nezasahuje. Není možné říci, jestli zrovna ve Vašem případě budou anebo nebudou trvalé následky. Možné jsou, ale podle popisu Vaší zlomeniny bych je spíše nepředpokládal. Tato zlomenina však bývá nekdy nestabilní a proto je nutné ji po týdnu opět zkontrolovat a porovnat, zda úlomek nemigruje. Sádra by měla být na prstu minimálně 2-3 týdny, pak je možné ji na 1-2 týdny vyměnit za hliníkovou dlahu anebo jiný materiál, dnes existuje mnoho výrobců. Po sejmutí by měla v případě omezení hybnosti následovat rehabilitace. Hezký večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nateklý kloub | Od: Zuzana | 17.11.2015 19:35
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, včera večer jsem zakopla a upadla na ukazovák levé ruky. Kloub ihned natekl, ale s prstem jsem normálně hýbala, ale s bolestí. Ihned jsem začala ledovat. Dnes jsem začala kloub mazat Fastum gelem a nadále jsem ledovala. Přesto mi přijde, že se otok zvětšil, ale s prstem normálně hýbu (už s menší bolestí). Myslíte, že to je naražené, nebo zlomené?(K lékaři se mi moc nechce, abych zbytečně nepanikařila).Děkuji za odpověď.
reagovat
re:nateklý kloub | Od: uLékaře.cz | 18.11.2015 15:55
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
Zlomenina prstu | Od: Iveta | 7.8.2015 07:20
Dobrý den pane doktore. Dcera se mi vrátila z tábora s údajně nalomeným malíčkem na ruce. Diagnóza zní Abruptio baseos phal. dist. dig. V. manus I. sin. Dle rentgenu, který nemám k dispozici má prý také utrženou šlachu po straně prstu. Zranění se jí stalo zhruba před 3 týdny. Od té doby má na prstě plast. dlahu. Dle zprávy nyní máme doléčit ve spádové oblasti svého bydliště. Bojím se ale, že případná šlacha se měla řešit při prvním ošetření. Domníváte se, že pouze fixace dlahou je po tuto dobu dostatečná? Co nás může čekat při následné kontrole v Praze? Děkuji Vám za odpověď. I.K.
reagovat
re:Zlomenina prstu | Od: uLékaře.cz | 7.8.2015 10:13
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: