Změna zvuku tinnitu, zalehlé ucho

Dobrý den, už přes rok mám po koncertu tinnitus v obou uších, v levém uchu o trochu slabší. Zvuk bych přirovnal k letu komára. Dneska 4.5. zhruba po 10. hodině mi zalehlo levé ucho a o pár chvil jsem zjistil, že se mi i změnil zvuk tinnitu v levém uchu. Přirovnal bych to k takovému zvuku, jako když uhodím do železné tyče a chvilku slyším takové ty rezonance,otřesy. Hůř i teď na to ucho slyším, protože je zalehlé. Pravé ucho je v pořádku a tinnitus v něm je pořád stejný. A můj dotaz zní-mám jít k lékaři nebo počkat dva dny? Máma mi říkala, že je dneska nižší tlak a že má také zalehlé uši. Ale ta změna zvuku tinnitu mi přijde opravdu podivná. Prosím tedy o radu i va´š názor k tomu.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Tomáši, tinnitus v uších vznikl jistě po účasti na rockové koncertu, kde hladina zvuku překračuje často 100dB, na tak silné zvuky není naše ucho stavěné a dojde v hlemýždi k poškození hlukem. To se projeví na frekvenci 4000 - 6000Hz. Jestliže máte tinnitus již 1 rok, pravděpodobně Vám zůstane po zbytek života. Po akutním traumatu poškození ucha hlukem se při včasné léčbě sluch většinou vrací k normě. Jestliže máte nyní další poruchu sluchu, může jít nyní o poruchu funkce Eustachovy trubice, ne o poruchu vnitřního ucha.Zablokování Eustachovy trubice se dá bez problému léčit. Ale tinnitus Vám již zůstane. A do budoucna se varujte prostření s vysokou hladinou zvuku, kde je např. nebezpečí výbuchu.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: