Změny v mozku nebo příznaky infarktu?

Dobrý den, tento dotaz jsem před týdnem položil expresně s poplatkem, odpověď mi ale nedošla :-) Tak to zkusím zde. Před pár měsíci jsem byl s klukama na výletě, spali jsme v chatkách, a najednou během noci jsem se probudil ze snu s šíleně rychlým tepem srdce a pocitem, že umřu, doslova. Bylo to tak silné, že jsem nevěděl, co dělat. Ještě jsem ležel, ale asi po pár sekundách jsem se zvedl a tento pocit nějak zvládl, úzkost, strach z toho, že dostanu infarkt. To samé se mi stalo asi o 2 měsíce později doma. A to samé i včera, znovu asi po 2 měsících. Byl jsem večer sportovat, pak na dvě piva, v 11 v noci jsem došel dom, díval se na televizy, nebyl unavený, a kolem jedné jsem šel spát, v klidu, ale než jsem usnul tak mě probudil lehký nával tepla, pocit jak kdybych dostal dávku adrenalinu, hned vstal, a měl pocit, že dostanu za pár sekund infarkt, tep se mi neustále zvyšoval, asi jsem pocítil i brnění v levé ruce, a návaly strachu. Známky opravdového infarktu, ale třeba říct, že ani jednou ze 3 incidentů mě nic nebolelo (hrudník, za hrudníkem, nějaká bolest spojená s tím, že se asi ucpala céva), jinak střídání pocitu horka a chladu. Po pár minutách se to zlepšilo, ale následující dvě hodiny to bylo pořád dokola, zklidnil jsem se, a pak to zase přišlo, ale už né tak silně. Tak mě napadlo, že problém bude asi v mojí hlavě (ataky,úzkosti,..). Je mi 20, slabý kuřák (pouze poslední 3 měsíce málo kouřím, jinak necelých 20let ne), sportovec, obézní nejsem, cholesterol mírně vyšší kolem 6, ale zase HDL mám přes 2.5, takže o nějakém ucpání cév a infarktu asi nebude řeč. V rodině také nic, ani neurologické problémy. Mám občasnou zkušenosti se serotoninem, který jsem bral ve vyšších dávkách, a s drogami (extáze), poslední dva roky, asi tak jednou za 2-3 měsíce, takže frekvence nízká, bez potíží, ale jednou jsem zaznamenal, že na dojezdu se něco změnilo, třeba jsem se poškrabal, a cítil jsem hrozné pálení, a myšlenky mi pracovali jako echo - něco jsem udělal, a za sekundu se mi to v hlavě zase odehrálo, ale v reálu ne. Po vyspání vše ok, učení ok, studuji na VŠ. Takže vás prosím spíš o rozlišení - jestli jde o srdeční problém, nebo vzhledem k tomu co jsem vám vše napsal, může jít o nějaký neurologický problém. Často mám problémy se spánkem (hodina než usnu, pravidelně), dokonce jsem i jednou usínal břichem dolů, zavřený oči, a najednou se mi začala motat hlava, jako hodinový ručičky co rychle obíhaly. Při otevření oči to ustoupilo, ale jakmile jsem je zavřel, zase to začlo. Jen tak, bez ničeho, bez alkoholu, drog, cigaret, jen tak. Takovej stav trval jen pár minut, ten jsem zaznamenal asi taky tak třikrát. Velmi mě tohle vše stresuje, mám totiž dvě možnosti - že buď ve svých 20 letech se mi blíží infarkt, jehož pocit jsem měl, jak jsem psal, třikrát, a byl fakt neuvěřitelně silnej a hnusnej, a nebo - mám neurologický problém. Doplňuji že na EKG jsem byl dvakrát před několika měsíci, a vše v pořádku. Děkuji za váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Patriku. Váš dotaz mi byl přidělen nyní a poprvé. Expresní dotazy se u mne běžně nezařazují. Popsané problémy nejvíce ukazují na tzv panické ataky. V organismu a psychice se někdy vytvoří spouštění stresové reakce, která má organismus připravit na rychlou reakci typu útěk, obrana, odvrácení nebezpečí a se začne objevovat i ve chvílích klidu, někdy i ve spánku. Píšete, že nějaká vyšetření možná i v akutní fázi byl provedené jako EKG a bylo normální. Je možné nechat se vyšetřit u internisty a provést monitorování EKG, tlaku tzv Holtrem na 24 hod a provést ultrazvuk srdce, ale myslím si, že bude vše normální. Velmi bych radil al žádné zkoušení stimulačních látek a drog. Přimeřeně pohybu a sportu a pravidelný spánek. Zkusit naučit se některé psychorelaxační techniky jako Schultzův autogenní trénink. Někdy je ale potřebné domluvit se u svého lékaře na zvládnutí panických atak dát kůru několikaměsíční i antidepresivního léků typu SSRI. I když máte pocit že o depresi nejde, tyto léky na normalizaci takto vzniklýh pochodů je někdy nutné přchodně použít a není nutné se jich bát. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: