Ztráta chuti

PANE DOKTORE PŘED PUL ROKEM JSEM BYLA NA OPERACI KRČNÍCH MANDLÍ A BYLA JSEM DVAKRAT USPANA PROTOŽE TO PO DVOU DNECH PRASKLO A MASIVNĚ JSEM KRVACELA TAK SE TO MUSELO ZNOVA LETOVAT ,,,STALE NIC V USTECH NECITÍM JEN JE VŠE HOŘKE...LEKAŘ MI ŘEKL ŽE BYLO POŠKOZENO NĚKOLIK NERVU PŘÍ OPERACI ,,JSEM KUCHAŘKA KDY MAM ŽADAT O TRVALE NASLEDKY A KAM JIT ZDA BY MI TO NĚKDO POMOHL LEČIT,,,KE VŠEMU JSEM OTĚHOTNĚLAA VEŠKERE LEKY NEMOHU BRAT,DĚKUJI MOC

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Miluše Operace krčních mandlí je někdy spojena s nepříjemnostmi, často s nutnosti revidovat krvácení po operaci. Běžně jako komplikace po tomto zákroku ztráta chuti na jazyku není. Nervy, které odpovídají za chuť neprobíhají totiž blízko. Možná nutnost tlaku na kořen jazyka při provádění reoperace mohla způsobit jejich ztlačení a tuto poruchu. Obnova může trvat i měsíce. Léky podpůrné typu B vitaminy, B komplex. Léky na zlepšení prokrvení nervu, ale jak uvádíte, těhotenství léčbu komplikuje. Tzv trvale následky, je pojem , který se používá při odškodňování stavu, který trvá více jak jeden rok. Uplatňuje se pokud by jste měla komerční pojistku na takové poškození zdraví. Jinak pokud byste chtěla odškodnění za následek nehody při lékařském výkonu , jedná se o složitější proces, který někdy znamená nutnost řešit v občanskoprávním soudním sporu. Pokud je jen ztráta chuti a není jiné poškození v oblasti ovládání jazyka a hltanu, bude asi dosti složité znalecké posuzování. Doporučuji kontrolu na ORL pracovišti, kde Vám zákrok prováděli. Pokud by vznikl problém, tak potom u ORL lékaře jiného, blízko, ale který nepracuje přímo pro tomto zařízení, aby Vás mohl nezávisle vyšetřit a posoudit stav a poradit. V případě pocitu, že došlo k poškození zdrav, máte možnost se s žádostí na odškodnění obrátit na zdravotnické zařízení, kde byl výkon proveden. Existují předpisy a směrnice, jao lze z pojistky zařízení ev nehody odškodnit, ale někdy se věc bez soudního jednání nedá uzavřít, protože ten rozhoduje o výšce náhrad. K obrácení na soud ale budete potřebovat právníka na sepsání návrhů a další vedení věci. Léčba a posuzování tohoto problému bude ale oblasti oboru ORL a ne neurologie. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: