Zväčšené uzliny na krku

Dobrý deň , chcel by som sa Vás opýtať na radu . Na krku len na ľavej strane mám zväčšené uzliny už dlhší čas jednú mam určite viac ako 2 mesiace a tú druhú cca mesiac , bol som na vyšetrení na krčnon kde mi spravili výter z hrdla kde sa našila baktéria vraj bežná názov si presne nepamatám v správe mam napísané : katarálna faryngolaryngktída H- influenzae, dostal som na to bioparox. Ďalej som absolvoval USG krku kde sa potvrdila zvačšená uzlina o priemere 8,9 mm bolo mi povedané že je to v norme. Neviete mi poradiť co tieto zvačšené uzliny može spoôsobovať? Rád by som ich zas vrátil do normálu a však neviem ako , je mi to neprijemne stale si to chytám a podobne. Bolo mi povedané ze to mám len sledovať ak sa zvacsi mam prist ale ja neviem odhadnut ci sa zvetsí ci nie lebo je to tazke odhadnúť . Z čoho sa mohli zvetšiť a prečo sú tak dlho zväčšené?? Vobec ma nebolia ani na dotik ale mám pocit ze ked otácam krkom do lavej strany ako by ma tlacili a proste och stále cítim. Prosím poradte mi ako by som mal postupovat pri liecbe alebo co by mi pomohlo. Nechcem len tak cakať na zázrak ci sa samé vratia do normalu ak je to uz dlhsiu dobu rovnaké. Ďakujem za odpveď

Odpověď odborníka:

Milý Davidoffe, je zcela běžné, že při běžných krčních nebo ústních infekcích zduří uzliny pod čelistí nebo nahoře na krku. Je to normální reakce imunitního systému na viry nebo baktérie, se kterými se běžně setkáváme. U mladých lidí a dětí je tato reakce bouřlivější než u starších. Uzliny mohou přetrvávat týdny, někdy i měsíce. Uzlina menší než 1cm a vyšetřená ultrazvukem Vás určitě nemusí strašit. Doporučuji si jí měsíc nevšímat (věnujte jí pozornost, jen kdyby se sama ohlásila bolestí nebo zřetelným zvětšením) a za měsíci si ji prohmatejte a pokud se Vám bude zdát, že se nezmenšila, zajděte za praktickým lékařem nebo na ORL ambulanci, aby Vám řekli, co si o tom myslí. Momentálně určitě není důvod k panice.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x