Zvětšená uzlina

V těhotenství před třemi roky jsem začala trpět na migrény na neurologigi mi mimojiné doktor řekl že mám zvětšenou uzlinu na krku na pravé straně a mám jít na endokrinologii což i napsal do zprávy pro mou OL, ta mě tam ale neposlala a já na to uplně zapomněla, nyní okolo vánoc jsem začala mít ale divný pocit na hrudi a občas mi jakoby srdce zabušilo navíc, šla jsem k lékařce která mě poslala na plicní kde mi po spirrometrii doktorka nasadila ecobec inhalátor s tím že mám astma ( máme ho i má matka) nic méně žádné uváděné obtíže při jeho užívání nezmizeli. Cítím navíc občas i jakoby tuhnutí v krku při polykání a uzlina je trochu bolavá na dotek. Může to být vše spojené se štítnou žlázou? Mám jinak stále ledové ruce a nohy, je mi pořád zima i když nikomu jinému není. Jako dítě si pamatuju že jsem jeden čas musela brát jódové tablety kvůli špatné funkci štítné žlázy. Ale bylo mi tak deset a jelikož se asi rodičům nezdálo že by mi něco bylo už jsem na další kontrolu nešla a nic nebrala. Je ožné se objednat na endkrinologii bez žádanky od OL nebo nejdřív musím tam ? Se štítnou žlázou se léčí i má babička z matčiny strany - měla jít i na operaci ale pro problémy se srdcem nemůže a asi dva roky se léčí se štítnou žlázou i má mamka. Měla také zvětšené uzliny a dělali ji i biopsii a vše bylo v pořádku, nyní bere léky, právě ona mě na myšlenku zda to není od štítné žlázy přivedla. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud je onemocnění štítnice přítomné v ženské populaci rodiny, je dosti pravděpodobné, že na něj budete trpět taky. Doporučila bych tedy ukázat se na endokrinologii ještě dříve, než začnete uvažovat o těhotenství, aby se vše do té doby ideálně dořešilo.
Objednat se můžete i bez doporučení OL.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Prostata Prosím, může dojít k poruše (funkce) prostaty při stimulaci přes...
  • Krvave sperma Ahoj pred 3dny se mi ve spermatu objevila krev po prve byla...
  • Velikost plodu Ráda bych se zeptala jsem 29+1 tt a dnes jsem byla u dr na...
  • Vyšší hodnoty jaterních testů Prosím Vás, psal jsem zde včera, že jsem měl...
  • Ledviny Mám dotaz ohledně manžela- bolely ho 14 dní ledviny (jednu má scvrklou...
  • Mensi trhlina v menisku Chtěl bych se zeptat jaké jsou přesné příznaky tohoto...
 
Kam dál
 
 
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Články: Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Záněty vaječníků mohou při...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
Sestavte si správný jídelníček – napoví vám potravinová pyramida
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: