Zvětšené uzliny

Dobrý den, je mi 14 let a jsem alergik už jsem dotaz týkající se zvětšených uzlin psal ale bohužel píši znova, tentokrát je to horší, před měsícem jsem měl zvětšenou jen uzlinu na krku pod paží a v tříslech celkem 5 uzlin. v únoru jsem měl zánět průdušek bral jsem antibiotika, ale od té doby stále kašlu. Byl jsem s uzlinami na odběr krve ale ten dopadl dobře, Jenže od té doby se mi udělaly zvětšené uzliny po oblasti krku a hlavy, za ušima, pod temenem, na obou stranách krku pod čelistí, uzliny v tříslech se mi zvětšily a ta na krku kterou jsem měl nejdřív se zvětšuje a zmenšuje, všechny uzliny jsou elastické a nebolí ani na zatlačení, jsou úplně necitlivé. Dlouho jsem myslel že je to ze zánětu průdušek jenže už jsou to tři měsíce a navíc když dělám cokoliv namáhavého tak lapám po dechu a kašlu stále a pořád, nezabírají ani prášky jako spiropent stopex a jiné. Na rukou mi začaly vystupovat žíly a poslední dobou mám kruhy pod očima at spím jak dlouho chci třeba i 10 a více hodin. Četl jsem na internetu něco o tom že jsou to příznaky lymfomu :( Prosím o váš názor, já se hrozně bojím že mám rakovinu a bojím se jít znova k doktorce nebo to říct rodičům. Děkuji

Odpověď odborníka:

Zvětšení lymfatických uzlin je častý stav. Naštěstí u jen malé části případů jde opravdu o lymfom. Navíc část Vašich příznaků je jistě dána i tím, že si děláte oprávněné starosti o své zdraví. K jednodušší části Vaší otázky: za pravděpodobnou příčinu kašle a zhoršeného dechu bych považoval průduškové astma, jde o onemocnění, které postihuje poměrně velkou část populace. Je nutné plicní nebo alergiologické vyšetření. Na astma má výrazný vliv i psychický stav, tzn. horší průběh tato nemoc mívá, pokud jste v psychické nepohodě. Alergolog nebo plicní lékař by Vás měl řádně vyšetřit, určit přesný typ astmatu, stádium, naučit Vás používat inhalační spreje. K uzlinám: může jít i o projev např. infekčního onemocnění, projevují se tak i některé nemoci látkové výměny atd. - nemusí jít jen o lymfom! Protože však jejich zvětšení trvá dlouho, doporučuji co nejčasnější vyšetření u obvodního dětského lékaře, který by Vám měl nejen odebrat krev, ale zajistit i ultrazvuk uzlin, při jakémkoli podezření odeslat Vás ke specialistovi. Je dobře, že tyto příznaky neberete na lehkou váhu, nesnažte se proto své obavy překonat sám ze strachu před rodiči nebo lékařem. Pevně věřím, že vše dopadne pro Vás v pořádku, držím Vám palce.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: