Zvětšené uzliny

Dobry den, chci se zeptat jiz delsi dobu mam zvetsene uzliny na krku a uklicni kosti ale vice je mam zvetsene na prave strane nevim cim to je vubec. mel jsem ubytek na vaze ale to bylo spojene spise se zmenou jidelnicku (vecer sem se casto prejidal a ted mam asi o 5 kilo mene) vazil jsem 72. Sel jsem na ORL s uzlinami a dostal jsem pozvanku na sono krku kde bylo napsano ze uzliny jsou mirne zvetsene ale binigniho vzheldu doktorka me poslala na krev (KO+ 5 pop. dif., hemo, plus jaterni testy ALT atd.) Vse se vratilo ok nebo alespon mi bylo receno ze je vse v naprostem poradku a nemam se ceho bat. V poslednim pul roce jsem mel i testy na HIV naposled jsem mel rizikove chovani pred 8 mesici a v 6 mesicich jsem mel dva testy take se vratili non-reaktivni diky bohu za to. zajimave bylo ze kdyz jsem prisel z ORL po interpelaci vysledku tak me zacalo bolet v krku coz bylo asi tyden po nahmatani uzlin. (buh vi jestli je tam nemam uz dele) zacal jsem se vice kontrolovat az po testech na HIV. nic mene bolest v krku ustoupila asi po 3 dnech ale byl jsem nachlazen ryma + kasel . pak nic ale po 2 tydnech opet nachlazeni skoro stejne dnes jiz odezniva. Jsem astmatik a tak me napadlo jestli i moje astma nemohlo promluvit do teto infekce popripadne nachlazeni. MOje otazky jsou.. 1) mel bych se bat o svoje uzliny na krku i kdyz mi bylo receno ze jsem naproto zdravy a krevni testy o sono ok? 2) ma moje astma co docineni s uzlinami na krku? 3) pod uchem vetsinou prave na prave strane se mi obcas udela boulicka hnisava takze v tom mam nejaky permanentni zanet je mozne ze i to mluvi do mych uzlin na krku? 4) moje imunita pokud jsme byl nemocny 2* v kratke dobe ale pouze nachlazeni . mohla by byt spatna i kdyz se krev vratila zcela ok? prece by se neco poznalo v testech ze imunita je spatna. Dekuji pani doktorko za brzkou odpoved :]

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvětšené uzliny na krku mohou mít různé příčiny - od infekce po nádory... Pokud byla základní vyšetření ok, tak lze vyloučit nádory... Pak jde o to, jaká infekce to je a kde se nachází. Základní odběry všechny infekce nezachytí - pokud vyloučíme HIV, může se jednat o další infekční choroby - přes více pravděpodobné - virová a bakteriální onemocnění v krku, po méně pravděpodobné - nemoci parazitární, infekční nemoci celotělové (méně se vyskytující, protože běžnější by se zjistily v běžných krevních vyšetřeních, která jste už absolvoval) takže odpovědi na Vaše otázky: 1) bát se moc nemusíte, uzliny sledujte a pokud se budou dále měnit, měl byste zajít na infekční, kde Vám udělají kompletní odběry na infekce - i méně běžné 2) astma uzliny na krku většinou neovlivňuje - ale pokud k tomu máte i alergickou rýmu, tak uzliny mohou být zvětšené 3)hnisavá boulička pod krkem se zvětšenými uzlinami souviset může - takže lze zkusit přeléčit "bouličku" - až se objeví, tak si nechte udělat stěry (odešle se na bakteriologii, kde zjistí, co to způsobuje, přeléčí Vás antibiotiky a tím by se mohly vyřešit dvě věci najednou - jak uzliny, tak boulička) 4) špatnou imunitu můžete posuzovat spíše dle závažnějších onemocnění typu zápal plic atd... , autoimunitní onemocnění se zjistí pouze cíleným vyšetřením

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: