Zvětšený vaječník

Dobrý den, nacházím se nyní v Austrálii a nasadila jsem zde antikoncepci Evru (naposledy jsem její užívání dokončila v lednu 2014). Protože mi bylo první týden nezvykle nevolno a celý měsíc jsem špinila, rozhodla jsem se ukončit její užívání po měsíci. Již před sundáním 3. náplasti jsem měla bolesti v podbřišku a pálení při močení (dříve jsem trpěla na záněty močových cest). Antikoncepci jsem brala od 16ti let. Dva týdny po sundání 1. náplasti (již po skončení menstruace) jsem si zašla k praktickému lékaři. Vyšetřil mi moč a krev a vše bylo naprosto v pořádku. Poté mi udělali ultrazvuk a zjistili, že mám zvětšený levý vaječník. Velikosti - děloha 73x33x42, endometrium 3,8mm, pravý vaječník 7,6cc a levý vaječník 24cc s "násobnými malými folikulami" - prosím, podívejte se na dokument se všemi vyšetřeními, který posílám v příloze (prosím,nezveřejňujte přílohu) - ultrazvuk je na poslední stránce. Lékař mi navrhl opakovaný ultrazvuk za 6 týdnů s případným endovaginálním skenem. Ještě mi zbývají další 3 týdny do ultrazvuku a já mám strach, protože ta bolest neustává. Bolí mě především na levé straně břicha, ale né přímo v podbřisku (spíše výše) a také mě tlačí na močovým měchýři a to především při nahromadění moči je to bolestivé. Také mám časté nadýmání a bolí mě střídavě v různých částech břicha a podbřišku. Občas mě bolí v dolní části zad na levé i pravé straně. Někdy v levém boku. Podle krve říkali, že se nejedná o zánět. Mám velký strach, abych neměla nádor na vaječníku. Chtěla bych se zeptat, zda by byl vidět na ultrazvuku a také jak dlouho roste a jak dlouho se většinou v těle ukrývá bez příznaků. Na gynekologické prohlídce jsem byla naposledy v květnu a vše bylo podle paní doktorky v pořádku a to mi dělala i ultrazvuk. Pokud by se jednalo o nádor, může za takovou dobu narůst, nebo by se jednalo o brzké stádium? Mám z toho opravdu velký strach. O co myslíte, že by se mohlo jinak jednat? Je mi 24 a nikdy jsem neměla žádné zdravotní obtíže, ani operace. Minulý rok jsem prodělala horečku dengue. Antikoncepci jsem brala od 16ti let a měla jsem cca 2x asi 3 - 4 měsíční přestávku. Co se týče problémů v rodině, tak babička měla rakovinu prsa, ze které je vyléčená a matka měla miom, který jí odoperovali. Chtěla bych Vás poprosit o nějakou diagnostiku, rady či popsání toho, co mi vlastně je a proč mě posílají na ultrazvuk znovu až za takovou dobu, protože já tomu lékaři téměř nerozuměla. V Austrálii ale musím ještě asi 5 měsíců být. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, přílohy jste neposlala, nevidím je zde. Jedná se o kontrolní UZ. Vaječník 7cm je lehce zvětšený, ale nemusí to nic znamenat. Může tam být zánět, ten bolí, nádory moc nebolí. Rakoviny bych se úplně nebála, na UZ obvykle je vidět "divný" vaječník a poslali by Vás hned na vyšetření ( u nás se to tak děje, jak v Austrálii nevím). Může to být reakce na náplat a její rychlé vysazení. Kontrolní UZ bude nejlepší a dále se uvidí. Jistě se nestresujte zbytečně:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: