Zvýšená teplota, únava, knedlík v krku, brnění končetin

Dobrý den paní doktorko, již druhým měsícem mne trápí následující obtíže, se kterými si nikdo z navštívených lékařů neví rady, proto se na Vás obracím a zajímal by mne Váš názor. Jak jsem již zmínil, jsou to dva měsíce, co mne z ničeho nic přepadl pocit knedlíku v krku, pocit totálního vyčerpání subfebrilie, řekl jsem si angina, navštívil jsem tedy svého praktického lékaře a ten mi napsal Summamed s tím, že nález na tonzilech není úplně jednoznačný, ale že to zkusíme. Po třech dnech na kontrolu, stav nezlepšen, takže znovu summamed, plus jsem ještě navštívil ORL ambulanci, kde pan doktor nic výrazného neshledal. Po další kontrole u praktika a nezlepšení stavu se mne pan doktor začal vyptávat, zda to není psychického ražení, tudíž jsem se na doporučení známých obrátil na internistu zabývajícího se i homeopatií. Mé potíže se stupňovaly, mimo již zmiňovaného pocitu "něčeho navíc" v krku, věcné únavy a subfebrilních stavů přidala se bolest zad v oblasti hrudní páteře, bolest v levém podžebří, brnění rukou, rudnutí obličeje, vyrážka na krku a otok krčních uzlin (to ale jen vždy po ránu, během dne zmizel). Ten mne poslal na rtg páteře, sg sceletu, rtg srdce a plic, sono srdce, sono břicha - vše v normě, odebral mi spoustu zkumavek krve na různé metody (kde dle něho taktéž nic výrazného nebylo), provedl výtěr rekta, nosu, krku, tonzil, uretry, odebral mi stolici, sperma a moč na kultivaci. Jediný nález byly mírně zvýšené leukocyty v moči cca 30-40, nic jiného výrazného... Absolvoval jsem ještě sigmodeoskopii, kvůli palpační bolestivosti v levém podbřišku k vyloučení divertikulitidy (bez nálezu) a stran knedlíku v krku gastro, kde mi byla zjištěna refluxní choroba 1.-2. stupně plus chronická gastritida. Na což užívám helicid. Absolvoval jsem znovu ORL neboť mi z pravé mandle vytekla jakási hnisavá sekrece s krví, načež mi pan doktor řekl, že se mohlo jednat o nějakou cystu, která praskla a pokud mé potíže neustanou tak by zvažoval tonzilektomii. Můj lékař internista, který se o mne "stará" dodnes, neboť praktik mi stejně řekl, že neví co se mnou, mi nasadil Unasyn, bez zlepšení, po té Ciphin, taktéž bez, akorát zmizela palpační bolestivost v levém podbřišku. Ten jsem nyní dobral a dál prý nebudeme pokračovat. Nyní beru již třetí týden wobenzym, ciphin v pátek ex, čtyři týdny helicid, a dva týdny homeopatikum kalium phosphoricum. Mé potíže jsou nyní po sedmi týdnech léčby a "lítání" po odbornících tyto a na to bych rád znal Váš názor-knedlík v krku na pravé straně, jakoby mne někdo přiškrcoval, již šestý týden pocit těžkého pravého očního víčka, každé ráno otok krčních uzlin, který po hodině odezní, několikrát denně mi vyskočí na krku na obou stranách od ušních boltců dolu červená vyrážka, která po chvíli zmizí, když se sprchuji, tak mi rudne a otéká hrudník a oblast hrudní páteře, brní mne obě ruce a jsme stále subfebrilní a silně unavený. Jen vždy ráno mám 36,2-36,6 a cítím se "jakžtakž", ale tak po dvou hodinách po probuzení opět teplota a únava gradují až na večerních 37,5, kdy se ale cítím jako by mne někdo zmlátil jak mi je slabo. Můj lékař mi tvrdí, neboť mám samozřejmě obavu z nějakého vážného onemocnění typu karcinom atd, že toto mám pustit z hlavy, že by to vylezlo v krvi či jinde při vyšetřeních, ale co mi je už sám také neví. Zkuste poradit, už jsem zoufalý, potřebuji už normálně fungoval a chodit do práce a řádit se svým ročním synem, ani to mi můj stav totální únavy neumožňuje. Děkuji za jakoukoli odpověď a názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané obtíže provázejí hlavně spoustu infekčních onemocnění. K vleklým patří třeba infekční mononukleoza, chlamydiová infekce, borrelioza, ale i třeba "obyčejná" streptokoková nebo stafylokoková infekce krku/dýchacích cest, nebo i tuberkulóza (??? to byste se s ní musel ale někde setkat; pozn. přemýšlel jste, kde a čím jste se mohl nakazit? před dvěma měsíci, tj. někdy v únoru/březnu? nebyl jste někde v cizině, mezi dětmi, u nějakého nemocného?? nestonal Váš roční syn?..). Také se tak projevují některé poruchy štítné žlázy, vyčerpání (?? jak spíte? dostatečně? aspoň 7 hodin?). A také se tak projevuje třeba chronický únavový syndrom, ale tato diagnóza se stanovuje až po vyloučení všech lépe stanovitelných diagnóz, které připadají v úvahu. Může se tak projevovat i alergie (?). Ale předpokládám, že vše, co jsem vyjmenovala, již Váš lékař vyšetřoval. Ohledně výtoku z tonsily - infekce usídlená v tonsile by mohla být zdrojem obtíží, pak by tonsilektomie skutečně pomohla zlepšit stav/uzdravit Vás. Ohledně brnění rukou - může to souviset s jedinou příčinou obtíží, ale také se může jednat o souběh obtíží - k infekci? se mohlo přidat porucha postavení hrudní nebo krční páteře, které by způsobovaly brnění rukou přes dráždění inervace rukou. Z provedených vyšetření by skutečně nádorové onemocnění mělo být vidět. Pokud jsou nálezy v tomto směru v pořádku, obavy bych z nádoru neměla. Co poradit k léčbě - jedině nespecifickou pomoc - vitamín C, B komplex, magnesium, D vit., dezinfekci krku (Jox nebo Tantum Verde apod.)..co se týká brnění rukou a potíží s hrudní páteří, vyhledat ortopeda nebo neurologa - zeptat se Vašeho lékaře, zda je vhodné vyšetření u ortopeda nebo neurologa. A ohledně nálezu v moči - byly vyšetřeny ledviny z hlediska jejich funkce? Bylo sono ledvin? Aby nebyla infekce nebo porucha v ledvinách.. Přeji Vám brzké zlepší stavu a uzdravení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+24 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: