Zvýšené jaterní testy u dětí

Dobrý den, mám dceru starou 18 měsíců, od 5 do 14 měsíců se léčila s infantilním hemangiomem, léčba probíhala podáváním Propranololu 7mg ráno a 7mg večer. Hemangiom se vstřebal a není po něm ani památky.Během léčby jsme chodily každý měsíc na kontroly, kde se měřily tepy, dechy, tlak, dělalo ekg a brala krev, vše bylo vždy v normě, akorát měsíc před ukončením léčby dceři nevyšly v krvi dobře jaterní enzymy. Tento stav (4měsíce po skončení léčení) přetrvává. V posledních odběrech hodnoty vypadaly takto ALT=0,23 a AST=0,9. Někde jsem vyčetla, že poměr AST/ALT by neměl překročit 2, u nás je však téměř 4! Mám se něčeho obávat? Co může značit nízké ALT a zvýšené AST? Na další konzultaci jdeme až za měsíc, vůbec tedy nevím, na čem jsme a paní docentka ke které chodíme je velmi zaneprázdněná, v podstatě dovolat se je zázrak. (Jinak dcera je hodně aktivní, celý den pobíhá, je šikovná, zručná, na svůj věk hezky mluví, začíná spojovat slova, bývá ale často nemocná -rýmy- má starší sestřičku která začala chodit do školky a tak se vždy nakazí od ní, 20 dní před odběrem dobrala Biseptol na zánět průdušek, antibiotika neměla nikdy, váží 11kg a měří 85cm, stolice v pořádku ). Můžete mi, prosím poradit. Děkuji předem za odpověď.J

Odpověď odborníka:

Hodnota AST není u vaší dcery nijak extrémně zvýšená a bez znalosti všech výsledků se nemohu k případné příčině vyjádřit. Příčin zvýšení jaterních testů může být celá řada, od virového onemocnění, po antibiotické terapii, může se jednat o přechodné zvýšení po virovém onemocnění apod. Ještě bych doplnila sonografické vyšetření břicha resp. jater. Prosím domluvte se s ošetřující lékařkou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: