Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alkohol a antibiotika

Vnitřní lékařství Antonín 17.2.2020

Dobrý den, užívám ATB amoksiklav 1g, chtěl jsem se zeptat, jak dlouho po dobrání ATB si mohu dát (v rámci hodin) si mohu dát trochu alkoholu, např 3-4 piva? Moc děkuji.

Doplňující dotaz: : Ja se ptal jak dlouho po dobrani prosím?

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký večer pane Antoníne, děkuji za dotaz. Nezlobte se, ale během užívání antibiotik je alkohol ZCELA zakázán, nemohu Vám tedy doporučit žádný časový interval, během kterého je vhodné pití piva. Prosím vydržte to předpokládám, že máte léčbu na 1 týden, pokud budete pít alkohol a k tomu brát antibiotika, hrozí poškození - selhání jater. S pozdravem a přáním brzkého uzdravení, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Antoníne, amoxiklav se metabolizuje játry. Během užívání, které bývá standardně 7-14 dní určitě není vhodné užívat alkohol, jaterní toxicita obou látek (alkoholu i antibiotik) stoupá strmě. Elevaci jaterních testů při infekcích vídáme i bez antibiotik, při užívání penicilinových antibiotik také, není to jen teorie. Samozřejmě vídáme elevaci jaterních testů po požití alkoholu nebo při jeho chron. užívání. U vnímavých lidí může i malé množství alkoholu způsobit poškození jater, tuplem při kombinaci s alkoholem. Určitě proto nelze schválit užití alkoholu mezi dávkami antibiotik. Sice poločas amoxiklavu je pouze asi 1 hodina, tak u alkoholu je to výrazně déle, proto to nejde. Čistě teoreticky by bylo mezi dávkami nejméně nebezpečné požití cca 2 hod po dávce amoxiklavu při dávkování á 12 hod. Vzhledem k tomu, že po některých infekcích a po léčbě antibiotiky skutečně přechodně stoupnou jaterní testy, dala bych játrům po dobrání antibiotik optimálně ještě alespoň týden na zotavenou, předpokladem je samozřejmě i fakt, že se už budete cítit celkově fit. 3-4 piva není málo, ale docela dost. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Antibiotika a alkohol
Dobrý den, mám zánět ve tváří a zítra dobírám druhé...
Antibiotika a alkohol
Zdravim, beru ospen 1500 na angínu ale 5 den kdy mam...
Alkohol a antibiotika
Chcel by som sa opýtať či môžem užívať alkohol popritom...
Antibiotika a alkohol
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dostala jsem ATB...
Antibiotika a alkohol
Dobrý den, mám dotaz. Dobírám Antibiotika ve čtvrtek...
Antibiotika a alkohol
Dobry den chci se zeptat ve stredu mi vytrhli 8-7-6...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má můj přítel problémy s alkoholem....

Alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč mám druhý den po pití alkoholu rudé...

Alkohol

Dobrý den, můj dotaz se týká alkoholu v krvi. Za jak dlouho se alkohol z těla...

Alkohol - játra, skvrny na kůži

Dobrý den, jsem žena je mi 48 let a rada piju víno. Uz asi pul roku mám průjem....

Alkohol - záchvat - řidičák

Dobrý den, obracím se na Vás v zoufalství. Můj přítel v důsledku bolesti zubu...

Alkohol 24hodin po ATB ?

Dobrý den,momentálně užívám ATB,název Deoxymykoin,je mi jasné,že bych neměl...

Alkohol a acidum folicum

Dobrý den. Dostal jsem léky acidum folicum a tam je napsáno že během léčby...

Alkohol a AD

Dobrý den, jmenuji se Petr je mi 27let a rok trpím panickou poruchou. Můj dotaz...

Alkohol a Amitriptylin

Dobrý den, mám dotaz, 6 měsíců užívám Amitriptylin asi 50mg denně. Je možné...

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, minulý týden ve středu mi byly vytrhnuty dvě osmičky. Dostala jsem...

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, chci se zeptat za jak dlouhou dobu se může pít na antibiotika. Děkuji

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho po dobrání antibiotik můžu pít alkohol....

Alkohol a antibiotika

Dobrý den chci se zepta,beru antibiotika(Ospen)Od pondělka a v sobotu tatka...

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, užíval jsem antibiotika Xorimax 500mg 1 tabletu po 12ti hodinách....

Alkohol a antibiotika

Chcel by som sa opýtať či môžem užívať alkohol popritom ako užívam Zinnat 500mg...

Alkohol a antidepresiva

dobrý den, nevím si rady a nevím co je ještě normální a přijatelné. Manžel...

Alkohol a antidepresiva

Dobry den chtel bych se zeptat asi pred 2,5 rokem jsem vysadil sam antidepresiva...

Alkohol a antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat jestli alkohol snižuje účinnost antikoncepce daylette...

Alkohol a antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli se na antikoncepci (Tri-minulet) smí...

Alkohol a arytmie

Dobrý den, Po požití většího množství alkoholu, přišla klasicky kocovina,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Drobné krvácení z konečníku


Tepání v levém uchu


Zácpa

Náš 30měsíční syn má střídavě nekolik měsíců problém se zácpou nebo lépe řečeno,...

Bolest palce

Dobry den, jiz cca 2 tydny me boli palec u leve ruky, konkretne horni cast palce...

Bolesť v prsníku, podpazuší a v hrudníku

Dobrý deň, posledných pár mesiacov ma bolí ľavý prsník. Problémy začali strašným...

Glióza, psychické problémy

Dobrý den, chtěl bych se zeptet, co ta glioza vůbec je a jestli se to musí léčit?...

Objemná stolice

Občas se nemohu dostatečně vyprázdnit,stolice mě zůstává u konečníku.Mám pocit...

Krev na stolici, únava,bolest břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před necelými dvěma lety jsem podstoupila...

PH moči


Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Marvenčení a necitlivost horní části stehna

JIŽ DELŠÍ DOBU MÁM MRAVENČENÍ AŽ NECITLIVOST V HORNÍ ZEVNÍ ČÁSTI STEHNA ,LÉKAŘ...

Bolest kyčle po plavání

Dobrý den, pane doktore, mám 31 let, silnou nadváhu (35 kg navíc) a v kolenech...

Diagnóza herpes simplex facie DX a potom lymphadenopatia colli ET regio parotieda I. D. X.

Dobrý den chci se prosím zeptat dneska na Orl hmatna rezistence 1x1cm,pal bolestivá,...

Zlomenina kosti hlezenní

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na synovu nohu (11 let). Podvrtnul si kotník...

Tetanie

Dobrý den, za poslední cca rok se postupně objevují tyto příznaky: cukání...

Mutace Pai-1 v homozygotním stavu

Dobrý den, z genetického vyšetření mi vyšla mutace 4G v genu pai-1 v homozygotnim...

Zvýšené eozinofily a bazofily

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to znamená v krevním obraze, že jsou mírně...

Dávkování antibiotik


Bílé skvrny na jazyku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na bílé skvrny na jazyku. Obávám se, aby s toho...

Zvýšený počet leukocytů v krvi při předoperačním vyšetření

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi našli v moči zvýšené hodnoty leukocytů...

Reklama