Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dušnost

Plíce, dýchání Pavel 12.4.2021

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o vyhodnocení dvou zdravotních problémů.

Prvním z nich je mapovitý jazyk. Projevy začaly přibližně před dvěma měsíci na začátku února, kdy se mi nalevo od špičky začal jazyk “loupat”. Když se tato levá strana zahojila, objevil se stejný projev napravo od špičky jazyka. Od té doby se loupání v pravé části jazyka už počtvrté opakuje vždy stejným způsobem ze stejného místa: samovolně (ani při jídle ani při pití, vyhýbám se horkému a od projevů i pikantnímu), dojde k pocitu štípnutí, objeví se rozšiřující se kruhová skvrna s bílým ohraničením, která se rozšiřuje až ke středu jazyka. Když se jazyk zregeneruje (za cca 2 týdny), celý proces se na pravé straně znovu opakuje. Vyjma vyšší citlivosti je proces bezbolestný. Občas, velmi nahodile minimálně však 1x za týden, povrch jazyka pokryje bílý povlak, není silný jen výrazný, během 1-2 dnů zmizí. Vyplachoval jsem ústní dutinu Corsodylem a Florsalminem, zuby čistím 2x denně pastou se stévií proti zánětu dásní (občas mi dásně při čištění mírně krvácejí), užíval jsem cucací panthenol, avšak bez výrazného zlepšení. Došlo možná jen ke chvilkovému zpomalení průběhu. Začal jsem užívat pangamin s B-komplexem a s vitamíny C+E+zinek. Zasílám zprávu z ORL, ke které doplňuji, že výsledkem kultivace byla běžná flóra, zasílám rovněž fotografie jazyka v různých okamžicích popsaného projevu.

Mým druhým problémem je mírná dušnost. Covid-19 jsem neprodělal, rok a půl roku bez respiračního onemocnění. Cca na přelomu února a března už během projevů na jazyku nedlouho poté, kdy byla zavedena povinnost nosit respirátory, jsem měl 4 dny pocit pichlavé bolesti na obou plicích, většinou s nádechem, avšak ne vždy a ne pravidelně. Pak tyto plicní obtíže ustoupily, ale přetrvalo u mě větší zadýchávání se při namáhavějších činnostech i bez respirátoru jako chůze do schodů či zvedání dvouletého syna, které jsem do té doby nezaznamenával. Vyjímečně zcela náhodně se objevovalo lehké brnění na hrudníku nebo pocit bušení srdce. Došel jsem tedy k praktickému lékaři, který mě poslal na laboratorní vyšetření a RTG plic kvůli vyloučení embolie. Krevní obraz ukázal snížené leukocyty (3,66 z min. 4), za dva dny jdu na kontrolní obraz. Na RTG plic se objevilo cituji “nejasné snížení transparence obláčkovitého charakteru ve tvaru C o velikosti 37x15mm, na PA snímku budí dojem infiltrátu, v boční projekci ne” s dalšími podrobnostmi. Zasílám kompletní zprávu i snímky RTG (včetně staršího snímku z roku 2017 pro porovnání). Praktický lékař mi dal žádanku na plicní a kardiologii. Termín na plicní klinice jsem získal na začátek května, na kardiologii se ještě snažím objednat.

Poslední týden pociťuji pod pravou klíční kostí občasný diskomfort jako při námaze s vystřelováním do pravého ramene střídavě s častějším lehkým pálením na hrudi mírně vlevo od hrudní kosti nebo za ní, a občas píchání pod žebry, mezi lopatkami nebo v úrovni beder. Po ránu občas vyplivnu hnědý hlen, jinak přes den bez kašle, v klidu dýchání subjektivně dobré. Už mě také napadlo, zda-li tyto problémy nesouvisí právě se skvrnami na jazyku. I když jsem nikdy netrpěl depresemi nebo psychickou nemocí, uznávám (a nedokážu to sám posoudit), že může jít o pocity vsugerované či o jakousi úzkost, neboť nevím, jak si nejasný nález na RTG plic vyložit. Mám obavy ze závažnějšího či přímo nádorového onemocnění, v rodině se rakovina bohužel prokázala, otec v 54 letech zemřel na rakovinu slinivky. Jsem 18 let kuřák, poslední dva roky IQOS (zahřívaný tabák) krabičku denně, jinak se snažím dodržovat aktivnější a zdravější životní styl, kterým kompenzuji sedavé zaměstnání. BMI 24. V současné době se léčím pouze s hypothyreózou (Euthyrox 100). Prosím o podrobnější vysvětlení RTG plic a zprávy z něj, je-li to z podkladů možné. A pokud by se jednalo o podezření na závažnější onemocnění, prosím také o pomoc se zajištěním dřívějšího termínů objednání na příslušnou kliniku. Ještě jednou děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Říhová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: IKEM Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny - Kardiocentrum

Dobrý den, pane Pavle, děkujeme za Váš dotaz.
Tím, že dotazů máte víc, pokusím se odpovědět dle důležitosti - jazyk, vyšetřen specialistem, kultivace negativní, s doporučením specialistu souhlasím, proto nadále kloktejte, jezte vitamíny a zkuste omezit kouření a pikantní jídla.
RTG plice, na snímku z roku 2017 nález kompletně v normě, bez čehokoliv netypického. nyní RTG popisující radiolog není schopen rozeznat , co je pod pravým klíčkem stín, proto Vás odesílají na vyšetření CT, které by mělo zcela objasnit důvod stínu na RTG. Je těžké odhadnout přesný důvod stínu na rtg, nicméně jeden z možných důvodů může být i Vámi zmiňovaná rakovina plic i proto, že zmiňujete, že jste kuřák. Rovněž je možné, že to je jen stín kosti, a nebo zvětšená uzlina, nebo ucpaná část průdušek hlenem. Možností je opravdu mnoho. Celková dušnost by ale z mého pohledu k danému stínu na rtg neměla být jediným důvodem, proto je dobré doplnit ještě vyšetření u kardiologa a spirometrii u plicního lékaře.
S pozdravem.

Související dotazy

Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...
Dušnost
Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Pooperační dušnost
Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po...
Dušnost a reflux
Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg...
Dušnost, astma bronchiale
Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dušnost

Dobrý den, asi před dvěma roky jsem začal pociťovat problémy s dýcháním, šlo...

Dušnost

Dobry den, v poslednej dobe sa mi casto objavuje zvieranie a tlak na hrudi....

Dušnost

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 45 let a pracuji v lékárně jako...

Dušnost

Dobry den mam dusnost,spatne se nadechuji a pali me na prsou doktorka me posilala...

Dušnost

Dobry den, uz delsi dobu (tak 3 roky) me trapi pocity dusnosti, jakoby sevreni...

Dušnost

Co když se necítím dobře mám bolesti hlavy a bolí mne průdušky špatně se mi...

Dušnost

Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost přetrvává celé dny a někdy...

Dušnost

..může to prosím souviset se štítnou žlázou? Léčím se na nedostatečnost funkce...

Dušnost

Dobrý den, před pár dny jsem cítil tlak na levé straně pod hrudním košem,...

Dušnost

Prosím můžete mi k nascenovanému výsledku něco říci. P.Doktorka mi jen řekla...

Dušnost

Dobrý den, Již rok mě trápí dušnost i při mírné fyzické aktivitě. Jsem 21...

Dušnost

Dobrý den, manžel po covidu.. Optam je problém tep srdce 90-95 na tlakoměru?...

Dušnost

Dobrý den.Přítele v noci vzbudilo,že nemůže dýchat.Nemohl se nadechnout a pískalo...

Dušnost

Dobrý den, Občas se mi stalo, ze jsem se chtela nadechnout,ale jak kdybych...

Dušnost

Dobrý den,pane doktore. Už asi cca 3 měsíce cítím občas přes den tak velkou...

Dušnost

Dobrý den, již 4 roky mám pocit že se nemohu zcela nadechnout. Ze žačátku to...

Dušnost

Dobrý den ,mam problémy s dušnosti. Byla jsem na testech a nerozumím zprávě...

Dušnost

Dobry den, psala jsem nedavno kvuli dusnosti. Na ctvrtecni prohlidce mi...

Dušnost

Dobrý den pane doktore mám asi 2 poslední týdny problém s dýcháním.Tento týden...

Dušnost

Dobrý den, Můžete mi prosím poradit? Je mi 29 let a zadýchávám se jen při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání léku Meloxicam Mylan

Hezký den přeji. Poprosila bych o vysvětlení. Mám dlouhodobé bolesti krční...

Bulka nadvarle

Dobrý den, jednou při samovyšetření jsem nahmatal jakousi malinkou bouličku...

Pobolívání břicha a boule na břiše

Dobrý den, je mi 23 let a před 3 mesicema mě pobolivalo břicho na pravé straně...

" zduřelé nadvarle"

Syn si při močení nahmatal bulku, lékař v Lounech na urologii mu řekl, že jde...

Odstranění myomu a septa v děloze

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření před plánovanou hysteroskopií, mám nastoupit...

Hlen v kuku


Zápach moči po acetonu


Zvětšené nadvarle.

Dobrý den.Mám zvětšené nadvarle 2-3cm.Mezi ním a varletem je jakýsi velmi malí...

Popis ultrazvuku břicha

Pravdepodobne jsem prodelala mononukleozu a mela jsem lehce zvysene jaterni...

Velmi časté močení po alkoholu

Dobrý den, před rokem jsem měla zánět ledvin kvůli zánětu močového měchýře....

Panenská blána

Jde porušit panenská vláda i bez sexu. Protože chci s přítelem přijít o panenství...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Žlučníková kolika

Dobry den Pred 14 cti dny po vetsim mejdanu kde se hodne pilo a jedlo nezdrave...

Křeče v břiše, průjem a krev ve stolici

Dobrý den, v pátek (6.4.) mě v 00:10 probudily strašné křeče do oblasti podbříška...

Bolest vnitřní strany chodidla a paty

Pane doktore, prosím Vás o radu. Asi měsíc mě bolí pata a vnitřní strana chodidla....

Vidění postav a lidí, vidiny, halucinace

Dobrý den, nevím, jestli budu umět správně popsat svůj dotaz. Jedná se o zdravotní...

Panenská blána


Bolest ve spánku a uchu

Dobrý den, rád bych se zeptal na moji situaci. Již delší dobu mě bolí v levé...

Bolesti zad, krku při kašli

Dobrý den. Jen Vám chci dát vědět že se mi objevily další obtíže. Když kašlu...

Odběr krve po antibioticích

Dobrý den, zajímalo by mne, za jak dlouho po dobrání antibiotik je vhodné odebrat...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.