Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hemolýza je většinou extravaskulární - vzniká při odběru, transportu, skladování vzorku krve

Vnitřní lékařství Marcela 25.1.2023

Dobrý den byla jsem na kontrolních odběrech a od minulého odběru se mi zvýšilo ALT a je uvedena slabá hemolýza. Mám se obávat něčeho? Užívám statiny a ezetimib stran vysokého cholesterolu. Přikládám výsledek posledního odběru a děkuji za odpověď a přeji hezký den Ludvová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, obavy mít nemusíte, hemolýza je většinou způsobena obtížemi při odběru nebo okolnostmi transportu vzorku do laboratoře, výjimečně se jedná o hemolýzu intravaskulární. U Vás mohu vyloučit, že by se jednalo o hemolýzu v krevním řečišti, neboť sérum není ikterické (není v něm zvýšená hladina bilirubinu, produktu hemolýzy). Výsledky jaterních testů mohou být zkresleny právě hemolýzou, proto výsledek AST laboratoř ani nepředkládá. Hladiny ALT a ALP jsou lehce nadhraniční, pokud jste nebyla pro toto již v minulosti vyšetřena, je vhodné dovyšetření - u praktického lékaře, především sonografie jater. Pokud užíváte statiny již delší dobu a jaterní testy jste v minulosti během užívání statinů měla v pořádku, nejedná se o poškození statiny. Terapii nevysazujte. Nemějte obavy, že by se se jednalo o něco vážného, ale je vhodné ty méně pravděpodobné, ale vážné příčiny vyloučit, především si však ujasnit, proč jsou některé jaterní testy mírně vyšší. Nejpravděpodobnější příčinou lehce zvýšených jaterních testů je u Vás steatoza (ztučnění) jater, případně kámen ve žlučníku. První (ztučnění) se řeší kompenzací lipidogramu a hypolipidemickou dietou, druhý (kámen), pokud nejsou klinické potíže, se spíše už řešit nebude, ale záleží na mnoha okolnostech a Vašich preferencích. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Za jak dlouho se obnoví krev a kondice po běžném preventivním odběru krve?
Dobrý den, za jak dlouho se obnoví krev a kondice po...
Hodnocení laboratorních odběrů
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků z odběru...
Odběr krve
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám takovej problém,...
Bolest po odběru krve
Dobrý den, před Vánoci jsem byla na (dárcovském) odběru...
Bolest a snížená citlicost paže po odběru krve
Dobrý den,chtěla bych se na Vás obrátit s tímto dotazem.Před...
Třes prstů po odběru krve
Dobrý den, po odebrání krve ž ruky ( 2 ampule) cítím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hemoglobin, železo a snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, beru 50mg denně Letroxu na sníženou funkci štítné...

Hemochromatoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 8. měsíci těhotenství a manžel má...

Hemochromatoza

Dobrý večer, mám dotaz ohledně nemoci hemochromatózy. Poslední tři roky mi...

Hemochromatóza dědičná

Dobrý den, děkuji moc za rychlou odpověď ze včerejška. Chtěla bych ještě poprosit,...

Hemochromatoza: H63D - heterozygot

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem, co si mám představit...

Hemokoagulace

Dobrý den, při laborator.vyšetření před kolonoskopii zjištěny hodnoty APTT...

Hemokultura

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na mikrobiologické vyšetření vzorku žilní krve...

Hemolytic

Dobrý den, už delší dobu trpím bolestmi levé lopatky a přechází to do levého...

Hemolytická anémie

Dobrý deň,prosim si informácie o etiologii,diagnostike a terapii hemolytickej...

Hemolýza a hodnota hcg

Dobrý den, 5.měsíc beru Utrogestan 16.-25.DC 1-0-1 a v posledním cyklu, MS...

Hemooidy

Chlapec, 17 let. Od včerejšího večera mám jakousi anomálii v řitním otvoru....

Hemophilus influ

dobry den, opakovane me nachazeji hem.influ ve sputu, dlouhodobe kaslu a v noci...

Hemophilus ve sputu

Dobry den byla mi zjistena bakterie Hemophilus ve sputu. Navstivil jsem plicniho...

Hemoptýza

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na vás názor. Poprvé v 07/2017 se mi objevila...

Hemoptýza

Dobrý den, chtěl bych se poradit/zeptat, mám už delší dobu cca 2 roky kašel,...

Hemoptýza po úraze hlavy

Dobrý den, Mé problémy začínají již od 3.12. 2011, kdy jsem byl napaden neznámými...

Hemoragická CMP, necitlivost

Dobrý den, byl jsem hospitalizován s krvácenim do mozku. Opíšu: akutní intracerebrální...

Hemoragická cysta štítnej žľazy

dobrý deň, na štítnej žľaze mám posthemoragickú pseudocystu ĽL 8,1ml po opakovanej...

Hemoragická cysta vaječníku

Dobrý den, ráda bych se optala. Muj obvodni gynekolog mi stanovil diagnozu endometrioza....

Hemoragické diatézy/poruchy koagulace/

Dobrý den, zhruba před měsícem mi několikrát zčervenaly a brněly malíčky u nohou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Změna barvy stolice

Dobrý den je mi 20 let.mám takový problém.dnes když jsem zjistila po návštěvě...

Preventivní prohlídka a nikotin

Dobrý den, Jdu na preventivní prohlídku. Chtěla jsem se zeptat když jsem kuřačka...

Vracející se bolest v krku

Dobrý den, zhruba před měsícem jsem prodělala virozu, od své lékařky jsem dostala...

Pichlavá,pulzující bolest na levé straně hlavy

Dobrý den, prosím o radu už se mi to párkrát stalo,ale vždy bolest po dni odezněla...

Potíže s uchem, zánět spojivek

Dobrý den, mám takový problém, normálně bych navštívila lékaře, ale jsem v USA...

Névus

Dobrý den, už od mala cca víc jak 15 let mam v pod bříšku tento nevus. Nebolí...

Alergie na Xorimax

Dobry den, asi pred 7 dny jsem brala antibiotika- Xorimax, jiz drive mi byla...

Trhliny na penisu

Dobrý večer, Celý víkend jsem s partnerkou prosouložil ale po páteční noci...

Stěhovavé bolesti po těle

Dobrý den,předem se omlouvám za rozsáhlý dotaz. 1/Jaro-léto 2019 jsem se potýkala...

Svědění ve zvukovodu

Dobrý den,chtěla bych se Optát je to tak půl rok co mě začali svědit uši hlavně...

Dráždění na průduškách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit...

Těžké tělo, točení hlavy, dušnost

Dobrý den,již půl roku mám neskutečně těžké tělotak,že každé ráno zápasís s...

Přibrala jsem při léčbě kortikoidy

Dobrý den, léčím se s roztroušenou sklerózou, už když jsem začala s léčbou...

Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Cvičení se zátěží při hluboké žilní tromboze

dobrý den před 14 dny mi na ultrazvuku zjistili hlubokou žiní trombozu v pravé...

Vyrážka penisu


Chlamidie Trachomatis

Dobrý den, chci se zeptat je možné že se chlamydie projeví až po roce a něco...

Mohu darovat krev když jsem prodělal BORELIOZU?

Dobrý den, Můj dotaz směřuje zda mohu darovat krev nebo plazmu, pokud jsem...

Boule vepředu na hrudním koši

Dobrý den, moc rád bych se zeptal zda jste se nesetkali s podobným "úkazem"....

Tvrdá bulka pod středem hrudního koše


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.