Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Krev ve stolici a trávicí obtíže

Trávení Tereza 14.8.2020

Dobrý den, je mi 21 let. Poslední dobou mě trápí bolest žaludku, krkání, nadýmaní a časté vyprazďňování a celkové bolesti břicha. Výkaly jsou někdy tuhaé a někdy je to hodně řidké. Ultrazvuk břicha v pořádku. Jsem léčena na antibiotikách, protože v moči mi byla nalezena krev a bílkoviny. Mám jít na gastroskopii, ale podle pritilátek v krvi vředy to nebudou. Jsem z toho celkem už vyřízená. Tentokrát jsem si ve výkalech našla krev. Nevím zda je to vážné a zda mám opět svého lékaře navštívit. Nebo mám vyčkat. Je vhodné ai jako samoplátce nechat vyšetřit markery? Popřípadě testy na mléčnou bílkovinu nebo celiakii? Děkuji... jaké vyšetření mi doporučíte? Omlouvám se, ale přikládám fotografii zda se jedná opravdu o krev ve stolici. Děkuji

Doplňující dotaz: , zajímalo by mě zda se opravdu na gastrologii tzv. hadickou do krku nic nenajde, zda mam dale tevat na dalsim vysetreni, z te krve mi byla odebrána krev i na bakterii Hellicobakter, zazivam posledni dobou hodne stres. Nerada bych se dale tahala po doktorech, pokud by muj problem byl i z psychycke stranky. S pritelem se chceme zacit snazit o miminko tak nevim zda mam trvat i na necem dalsim, nebo se proste zacit snazit?? Desi me predstava, ze bych mela treba rakovinu streva a podobne?? Dekuji

Doplňující informace:
Byla jsem na gastrologickém vyšetření. Clo test tedy test na bakterie v pořádku. Pouze budeme čekat na výsledky celiakie. Mohu se pokoušet otěhotnět i přes občasné bolení žaludku? Beru 2x denně omeprazol, nemohlo by to miminku uškodit?
Děkuji za vyjádření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Terezo, není potřeba panikařit. Pokud máte aktuálně potíže s trávením, může to být způsobeno užíváním antibiotik na infekci močových cest. Nevím o jakých protilátkách mluvíte, protože na vřed se laboratorní odběry nedělají, ale mohlo to být provedeno na celiakii. Nicméně i u této diagnozy je potřeba provést endoskopické vyšetření. Gastroskopie je určitě na místě, poté se s gastroenterologem pobavíte o dalších obtížích. Jednorázově krev ve stolici vůbec nic neznamená, může se jednat o hemorhoidy nebo řitní trhlinu. POkud by se krev objevovala často, při každé stolici, ikdyby byla řídká, pak je určitě namístě vyšetření. Zkonzultujte to s gastroenterologem až půjdete na gastroskopii. Markery jako diagnostický faktor nemají žádný význam, navíc ve Vašem věku je rakovina v podstatě vyloučena. Dejte tomu čas a je potřeba postupně systematicky vařazovat jednu příčinu za druhou, nechte to na lékařích.
Pěkný den

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená slečno, u pacientů ve Vašem věku se setkáváme se zažívacími obtížemi charakteru Vámi popsaných obtížích při idiopatických střevních zánětech, při celiakii, při intoleranci laktozy, při zánětu jícnu a žaludku. Po těchto chorobách cíleně pátráme, ale upřímně často se žádná z nich nepotvrdí, neboť obtíže mívají příčinu funkční. Tedy poruchu peristaltiky, tedy pohyblivosti trávicí trubice. Zásadní vliv na rozvoj a průběh funkčních poruch má psychika, často je příčinou strach z vážného onemocnění typu rakoviny. Ta je ve Vašem věku zcela raritní. Fotografie, kterou jste poslala, ukazuje stolici, která je naprosto v pořádku. Samozřejmě vidím hlen s možná nevelkou příměsí krve, přesto spolu s dalšími indiciemi, které jste poslala, ve mně nevzbuzuje přesvědčení o tom, že se u Vás něco při důkladném vyšetření najde. Pokud jste měla testovanou krev na krevní obraz a základní biochemii, přičemž se nic patologického neobjevilo, tak je málo pravděpodobné, že byste trpěla některou z v úvodu popsaných chorob. Přesto je samozřejmě na místě, abyste byla gastroenterologicky vyšetřena - tedy kromě lab. obběrů by byla provedena gastroskopie s odběrem vzorků z dvanáctníku k vyloučení celiakie, s odběrem vzorku na přítomnost H. pylori, dále sono břicha, případně bych zvážila kolonoskopii. Léčba by měla být dietou (jíst obecně nedráždivou a racionální stravu, eliminovat těžká jídla, smažená, tučná, ale nic přísného bych nedržela, hlavně není žádoucí, aby Vás stravování stresovalo - to by bylo vyloženě nežádoucí), z léků bych mohla doporučit léčbu symptomatickou - tedy konkrétně Meteospasmyl z volného prodeje. Především bych Vás ale chtěla navést směrem k tomu, abyste se příliš neupínala na výsledky vyšetření, příliš od nich neočekávala (spíše počítala s tím, že budou negativní), negativně působí i hledání informací na internetu, trávení času zabýváním se svými zažívacími problémy... můžete důvěřovat lékařům (praktickému, gastroenterologovi), že případnou nemoc ve smyslu vředů/zánětů/nádoru najdou, pokud bude, že není potřeba, abyste se snažila si diagnozu najít sama (na internetu atd.). Jako slabinu lékařské péče obecně lze považovat moment, kdy se pacientovi nic nenajde, přesto má pacient potíže, ty jsou funkční, ale lékař toto neumí ani vysvětlit, ani zapůsobit psychoterapeuticky. S tím bych počítala a snažila se pracovat i se svou psychikou obecně - právě pro Váš věk jsou typické funkční poruchy, neboť se rozhodujete pro své budoucí povolání, kde budete bydlet, s kým, zda si pořídíte děti, ne vše jde tak, jak si představujete, kamarádi na život a na smrt najednou nemají čas, řešíte pracovní kolektiv, nebo ještě studijí povinnosti... to vše se může projevit zažívacími obtížemi různého charakteru. Tedy jednoznačně doporučuji, abyste jako samoplátce nic nevymýšlela a normálně se domluvila s praktikem nebo s gastroenterologem na základních vyšetřeních, přičemž když Vám lékař odpoví, že "Vám nic není" nebo že máte "dráždivý tračník" nebo jinou "funkční poruchu" nebo kód "K30", tak se řiďte radami viz výše. S antibiotiky na močový nález bych to nepřeháněla, pokud nemáte potíže při močení, tak bych nález pouze zkontrolovala s odstupem. V žádném případě bych neužívala antibiotika empiricky (od oka), ale pokud přecejen, tak jedině podle kultivačních výsledků. Samozřejmě i ta mohou narušit trávení. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Omeprazol je možno užívat i v těhotenství, pokud je to nutné. Neprokázalo se zvýšené riziko pro plod. Přesto dlouhodobá léčba omeprazolem není zcela bez rizik (narušení střevní mikroflóry, poruchy hladiny minerálů, častější infekce ...), proto doporučuji užívat omeprazol po odeznění akutních obtíží jen podle potřeby. Nemusíte se ale bát otěhotnět. Jinak souhlasím s názorem MUDr. Prchlíkové, diagnóza dráždivého tračníku je u Vás pravděpodobná. Velmi často pomáhá dieta se snížením příjmu složek potravy FODMAPs - doporučuji prostudovat a vyzkoušet.

Související dotazy

Krev po stolici
Dobrý den, mám otázku na krev po stolici. Již třikrát...
Krev ve stolici
Dobrý den, mám strach ze mám rakovinu tlustého střeva....
Krev ve stolici
Dobry den chci se zeptat už delší dobu krvacim se stolice,ale...
Krev ve stolici
Dobrý den mám dotaz. Mám občas ve stolici krev, neni...
Krev ve stolici
Dobrý den už asi 3roky mam krev ve stolici pokaždé...
Krev ve stolici
Dobrý den. Už asi 14 dní mám po stolici krev na toaletním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Krev ve stolici

Dobrý den, již pár dní mne trápí krev ve stolici, která je na toaletním papíře...

Krev ve stolici - dlouha objednací lhůta

Dobrý den, manžel (34 let) si našel trošku světle červené krve ve stolici (vedle...

Krev ve stolici 2

Posílám ještě druhé foto krev je rozpitá ale jde o ty kusy a pak druhá stolice...

Krev ve stolici 3letého dítěte

Dobrý den, synovi (3,5 roku) se ve stolici pravidelně objevuje čerstvá krev....

Krev ve stolici 5-letého chlapce

Dobrý den Prosím o radu než se rozhodnu jít k lékaři ze svým synem. Můj syn...

Krev ve stolici a prasknutí v konečníku

Vždy jednou za 5měsíců až 3/4 roku se objeví když silněji zatlačím pocit jako...

Krev ve stolici a čípky obsahující diklofenac

Dobrý den, užíval jsem diclofenak čípky 100mg. Dnes jsem při stolici zjistil...

Krev ve stolici a na toaletním papíře

Dobrý den, je mi 17 let. Před necelými 7 tydny jsem byla na zachoděna velké...

Krev ve stolici a řezání

Dobrý den , chci se prosím zeptat ohledně krve ve stolici a řezání při ní..bolí...

Krev ve stolici a těhotenství

Dobrý den, asi jsem nezvolila správnou kategorii problému, nevím. Jsem ve 15...

Krev ve stolici a výrůstek pod konečníkem

Dobrý den už nějakou dobu mám krev ve stolici a teď sem nahmatal výrůstek pod...

Krev ve stolici a zvětšené uzliny

Dobrý den, chtěl bych se na Vás obrátit s mými problémemy, jmenuji se Daniel,je...

Krev ve stolici ditete

Dobry den, dnes dcera mela hodne krve ve stolici. opravdu hodne, mam ted novy...

Krev ve stolici i na papíře

Dobrý den,je mi 16 let a mam problém s jasně červenou krví ve stolici a poté...

Krev ve stolici kojence

Dobrý den, mám téměř 3 měsíční holčičku. Porodní váha 3,85 kg, plně kojím. Asi...

Krev ve stolici kojence

Pětiměsíčnímu synovi se objevil hlen s krvavou jasně červenou žilkou ve stolici.Výtěry...

Krev ve stolici o análním styku

Dobry den, nedavno jsem mela analni styk s pritelem a zda se mi ze od te doby...

Krev ve stolici po konzumaci masa

Dobry den. Po konzumaci cerveneho masa mam krev ve stolici. Nekdy je cerstva,...

Krev ve stolici po mimoděložním těhotenství

Dobrý den loni v dubnu jsem podstoupila laparoskopii z důvodů mimoděložního...

Krev ve stolici po průjmu

Zdravím,asi dva týdny zpátky jsem měl silný prujem a byl jsem zhruba 20x na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tetování a kortikoidy

Dobrý den , mám rakovinu nadledvinky.. už mi nadledvinku vzali a po půl roce...

Zánět v koleni, léčba rázovou vlnou

Dobrý den, dle RTG mi zjistili zánět v koleni, neni tam žádný červený flek na...

Nemožnost otěhotnět

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se otěhotnění. Je mi 39 let, mám 12 leté...

Provera

dobri den. ja bise chtela zeptat pan doktor mi předepsal leky provera 5mg ....

Pocit plnosti břicha


Alkohol po antibioticích

Dobrý den Kdy je možné po dobráni Xorimax 500 požít alkohol Děkuji

Hnis v pupíku


Alergie na psy a pyl

Vážená paní doktorko/ vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně...

Potíže s trávením, po odstranění žlučníku

Tak je to tady zase.... Naposledy jsem psal v létě. Bylo to něco na způsob,...

Opakované potraty

Dobrý den , jsem po 1 zamlklém potratu ve 14týdnu a 1 spontáním v 10týdnu potratu. Geneticky...

Pálení rtů

Několik měsíců (4 až 5) mě nepříjemně pálí oba rty. Na okraji spodního se často...

Fimoza

Dobry den je mi 16let. A mam ted posledni dobou problemy s penisem. Kdyz je...

Lexaurin - užívání


Bolest ucha po extrakci zubu

Dobrý den, před 14 dny mi zubař vytrhnul 6 v pravo nahoře. I po této době...

Hodnocení nálezu

Prosím o vysvětlení popisu EKG: AS prav., SR, f 64/min, PQ 0,14 s, QRS 0,10s,...

Krvácení po konizaci děl. čípku

Dobrý večer, jsem po konizaci děložního čípku. Operace mi byla prováděna před...

Lipomek či fibromek

Dobrý den,je mi 18 let a tak před 2 rokama a půl jsem měl problém, že jsem...

Hleny v krku

Dobrý den! Mám dotaz ohledně hlenů v krku. Je to velice nepříjemné, pocit hlenů...

Pocity bušení srdce, "vzduch" v jícnu a říhání, po jídle

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let a poslední dobou mě začal trápit takový...

Na levém varleti se mi udělala malá bulka

Dobrý den před 3 týdny se mi na levém varleti udělala malá bulka je mi 17 let...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.