Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mamka má nedomykavost 3 chlopní

Dana 24.2.2018

Dobrý den, mamka má nedomykavost 3 chlopní, různě závažné. Je na warfarinu. Je jí 70let. Mám dva dotazy: 1. Je šance na zlepšení operací? Je možná vůbec operace? 2. Existuje jiný lék než warfarin se stejným účinkem? Velmi děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k prvnímu dotazu, zdali je nedomykavost jednotlivých chlopní k operačnímu řešení, zdali by samotná operace byla pro maminku přínosná, samotné rizika výkonu atd. nejsem schopná posoudit. Je k tomu potřeba znát komplexní anamnézu maminky, doložit kardiologické vyšetření, výsledky ECHA a dalších provedených vyšetření. Na základě toho by jsme mohli stav posoudit a podat Vám přínosnější a přesnější odpověď. K druhému dotazu. Warfarin je lék, který patří mezi antikoagulanci, léky které snižují krevní srážlivost. Je nejčastěji předepisovaných lékem této skupiny. Existují nová antikoagulancia, jako dabigatran, rivaroxaban, apixaban a jiné, jejích předepisování se ale řídí přesnými pravidly. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, cháou, že si děláte starosti o maminku a ráda byste byla informovaná. Bohužel jste nám neposkytla žádné informace, které by nám mohly pomoci poskytnout Vám odpovědi na Vaše dotazy. To, jaká je šance na zlepšení, zda je operace vhodná a možná, Vám může říci kardiolog Vaší maminky. My Vám budeme moci napovědět, když nám pošlete zprávu z vyšetření a nálezy, také data o celkovém zdravotním stavu. Chlopení vady se v 70 letech pravděpodobně samy příliš nezlepší, ale ke možné zpomalit či zastavit zhoršování a zlepšit funkci srdce. V něktrrých případech se lékaři rozhodnou pro operaci, když výhody převážínad riziky. Warfarin se používá k tomu, aby se krev nesrážela a mamunka nebyla ohrožená vznikem nebezpečné embolie. Je to dobrý, dlouhodobě používaný a ozkoušený lék. Nevýhodou je, že se musí dělat kontroky srážlivosti a v určitém směru je dobré dodržovat dietní opatření jako například nedělat zeleninové hody. Jiné léky podobného typu existují, Pradaxa, Xarelto a další, u kterých se nic neměří, ale mají omezeno, kdy a komu se smějí předepsat. Optejte se ošetřujícího lékaře. Také jsou možné podkožní injekce nízkomolekulárního heparinu. Pokud byste měla další dotaz, prosím, doplňte potřebné výše uvedené informace. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nedomykavost chlopní
Dobrý večer, před nedávnem jsem byla na vyšetření ECHO,...
Srdeční potíže
Dobrý den,jakou můžu provádět fyzickou práci s vrozenou...
Nedomykavost chlopně
Dobrý den, mám přítele, který má nedomykavost srdeční...
Interpretace EKG
Dobrý den, zasílám ještě upřesnění k mému dotazu na...
Léčba HN a arytmie
Dobrý den. Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy...
Nedomykavost chlopně a dárcovství krve
Mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční chlopně, chodím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Maminka

Dobrý den, maminka má artrózu a osteroprózu 3 st. v obl. bederní páteře a kyčelních...

Maminka

Dobry den chtel bych se zeptat vas . moje mamka ma na nohou obrobské fleky asi...

Maminka (57) se chystá na otevřenou operaci srdce do IKEMu

Dobrý den, maminka (57) se chystá na otevřenou operaci srdce do IKEM, budou...

Maminka a infarkt a játra

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na maminku je jí 61 velice aktivní...

Maminka delší dobu ,,chraptí"

Dobrý den, moje maminka již asi od září min. roku občas chraptí, ale teď se...

Maminka je už týden na JIP

Maminka je už týden na jip se zápalem plic a má dializu od dnes je v umělým...

Maminka má leukémii

Dobrý den, moje Maminka se již po druhé potýká s leukémii....poprvé jsem o tom...

Maminka má rakovinu plic

Dobrý den, maminka má rakovinu plic. Bylo ji řečeno že je to ve fází neléčitelné,...

MAMINKA UPADLA A UDELALA ...

MAMINKA UPADLA A UDELALA SI NECO SE ŽEBRY MA DOST SILNE BOLESTI V OBLASTI ZAD...

Maminka-inv.důchodce,maniodeprese a neléčí se

Dobrý den, má maminka, 56 let, má stanovenou diagnózu (nevím, zda to napíšu...

Mamka má prasklou žilku v oku

Dobrý den, mojí mamce už několikrát (řekla že neví kolikrát) praskla žilka...

Mamka mi nerozumí

Dobrý den.Nevím, jak začít.Moje mamka má přítele,se kterým už je asi 8 let.Mám...

Mamka řekla, že mám nějaké velké zorničky

Dobrý den, včera mi mamka řekla že mám nějaké velké zorničky, říkala to venku...

Mamma

Dobrý den, je mi 27 let, bezdětná. Před třemi týdny jsem byla na ultrazvuku...

Mammografie

Mohu požadovat místo mamografie vyšetření prsu ultrazvukem, když je mi 47 let...

Mammologické vyšetření

Dobrý den, před pěti lety mi byl na základě bolestivosti diagnostikován fibroadenom...

Mammologické vyšetření

Vážená paní dr.Leskovská, prosím přečtěte si článek v dnešní MF Dnes.Lékaři...

Mammologie nález

Dobrý denm absolvovala jsem dnes vyšetření na mammologii a lékařka mě velice...

Mamograf

Dobrý den, prosila bych o informaci. Byla jsem na mamografu a při RTG mi byla...

Mamograf

Dobrý den, chci se zeptat, zda existuje nějaké omezení, kdy se nedoporučuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Abscesy v oblasti hýždí a dolních končetin

Dobrý den,mému manželovi (37 let) se během posledního roku opakovaně dělají...

Rozkapávání očí u dětí

Dobrý den, byly jsme na vyšetření s dvočaty 40 měsíců (roky a kousek) a protože...

Velké bolesti břicha

Dobrý den,strašně moc Vás prosím o radu a pomoc,loni v červenci jsem byla operována...

Píchání v koleni

Dobrý den, asi před měsícem mě při behu ( běhám 40 - 60 km tydně ) zacalo píchat...

Rizika tehotenstvi po me chemoterapii

Dobry den, V listopadu lonskeho roku jsem ukoncil sestou davku chemoterapie....

Přeskakování v krku

Dobrý den před pár dny my na levé straně krku při polknutí něco překočí když...

Popraskaný jazyk

Dobrý den, několikrát do měsíce (ale je to různé) se mi na jazyku dělávají...

Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou


Rizika rentgenu


Rizika při anestezii


Bolestivé vodnaté pupínky

Dobrý den, už od puberty se léčím s akné, vyzkoušela jsem už snad všechno možné,...

Lokalni anestezie

Dobrý večer,ráda bych věděla zda je normální,že po aplikaci lokální anestezie...

Otěhotnění při braní antibiotik

Dobry den, mam tento dotaz -ovulacni doba mi vychazi na dobu, kdy manzel bere...

Rizika potratu

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké jsou v dnešní době možné...

Fibromy na penisu

Dobrý den, chci se zeptat, co mohou znamenat tyto pupínky. Jde o mazové žlázy?...

Světlé fleky na kůži

Dobrý den, před asi 14-ti dny se mi objevily nějaké světlé fleky na kůži-obcas...

Rizika podváhy

Dobrý den, je mi dvacet let a vážím 44.8 kg na 168cm (15.9 BMI). Je to samozřejmě...

Následky po operaci krkavice

Dobrý den, Po operaci krkavice u mé matky před dvěma měsíci. Kde po první operaci...

Neprospívání u syna 22 měsíců

Dobrý den, prosím o Váš názor. Syn má 22 měsíců, ale váží jen 9 kg. Porodní...

Rizika po operaci mandlí

dobrý den pani doktorko včera mě pustili 5tý den po operaci krčních mandlí dnes...

Zavřít reklamu