Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Motání hlavy po inhalaci dýmu z dýmovnice

Mozek a nervy Alena 12.3.2019

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na dotaz týkající se zdravotních obtíží mého přítele a možnou příčinu. Již téměr rok se potýká se zvláštními problémy, (hlavně neurologického charakteru). Alkohol nepije, drogy nebere, v minulosti hodně sportoval, byl v dobré kondici a nikdy si nestěžoval na žádné zdravotní potíže, cítil se velice fajn.
Problémy začali asi 3 nebo 4 dny poté co jsme společně navštívili fotbalový zápas. Naneštěstí před jeho začátkem některý fanoušci zapálili až několik desítek dýmovnic a světlic! Pro ilustraci zasílám fotku v příloze. Já žádné problémy nemám, no měla sem šálu kterou jsem si přikryla obličej, no přítel se toho dýmu hodně nadejchal, začal se tím dusit a hned potom rěkl, že to bylo hodně nepříjemné. Celá ta pyroshow trvala asi 2 minuty. Vědomí nestratil ani nezvracel. Po té nehodě se doma cítil dobře, jenom říkal, že je trocha unavený a má pocit, jakoby byl vzduch řídký.
Po několika dnech se jedno ráno probudil a začal si stěžovat, že se mu motá hlava, je mu zima, škrábe ho v krku a má dušnost. Na to navštívil ORL, kde mu řekli, že se jedná zřejmě o zánět v hrdle no antibiotiká nepotřebuje. Do týdne bolest hrdla zmizela, no nadále mu zůstala dušnost pri námaze, únava a motání hlavy. Navštívil také plícního lékarě. RTG plic měl v pořádku. Jak ORL lékaři tak plícnímu řekl o tom incidente na fotbale no oba tuhle informaci nebrali v potaz a řekli, že to s tím nemá žádný souvis. Žádné toxikologické testy nedělali. Situace byla nejhorší cca 2 měsíce po té nehodě, kdy se mu hrozně motala hlava, cítil se na odpadnutí, měl také hodně nafouklé břicho, delší čas dost světlou stolici, trocha žluté bílká očí a pamatuji se, že jeho pot měl divnou vůni. Tak jsme jeli na pohotovost, no o tom fotbalu jsme jim neříkali protože dva lékaři řekli, že to nemá souvis. Na pohotovosti mu udělali krevní testy (příloha) které byli úplně v pořádku (nejevil známky infekce ani zánětu) (až na zvýšený bilirubín) a EKG, které bylo hraničné. Pro přetrvávající závratě, ke kterým se přidali i silné bolesti hlavy byl neurologem odeslán na magnetickou rezonanci, (8 měsíců po fotbalu) která odhalila hyperintenzní změny v bílé hmotě. Radioložka řekla, že se s velkou pravděpodobností nejedná o RS, no těch drobných hyperintenzních ložisek tam pří má opravdu hodně. (zprávu posílám v příloze). Po výsledcích z magnetické rezonance mu dělali také testy na různé infekce, které by mohli ten nález vysvětlovat no vše bylo negativní. Jediné, co odhalila krev z ledna byla nízká hladina železa se kterým nikdy neměl problém. Na žádost jednoho z lékarů dokonce navštívil psychiatra k vyloučení psychických potíží. Psychiatr usoudil, že psychicky je úplně zdráv a jeho poněkud zhoršená nálada je důsledkem dlouhodobé nediagnostikované nemoci.
Tato situace mě dost trápí protože vidím jak mu je špatně no nevíme co to způsobuje. Je dost bledý, unavený, špatně spí, občas má zvýšenou teplotu, dokonce mu vypadali chloupky na končetinách i na zádech, říká že se často cítí jako opilý a nebo nadrogovaný, bolí ho hlava a má problémy s koncentrací a s krátkodobou pamětí. Nejhorší to je večer když se setmí. Tehdy je dezorientovaný a vadí mu ostrá světla nebo přechod ze tmy do světla. Když se vrátí večer za tmy domů tak někdy pod jeho očima vidím jasné modro - fialové pruhy které jsou tak výrazné, že to vypadá jakoby měl monokly pod oběma očima. Také rěkl, že má někdy sucho v ústech a nahorklou chuť jako po silné kávě. Přítel si začal myslet, že jeho zdravotní potíže a hlavně nález na magnetické rezonanci by mohli být způsobeny právě tím jak se dusil z těch dýmovnic a světlic, že se přiotrávil nejakými tězkými kovy, plyny, neurotoxinama a nebo prostě nečím. Myslíte si, že je něco takového možné? Na neurologii řekli, že tuhle otázku nedokážou posoudit, šli jsme taky na ústav toxikologie ve VFN v Praze. Pani doktorka nám však zdělila, že oni jsou pouze laboratórium a k té pyrotechnice se rovnež nedokáže vyjádřit. Odkázala nás na národní toxikologické centrum, kde přítel volal. Tam mu zdělili, že oni se primárně věnují akutním intoxikacím, no nepředpokládají, že by jeho potíže byly způsobeny tou pyrotechnikou. Myslíte si, že by jeho potíže mohli být způsobeny nějakou intoxikací? V případě že ano bych Vás moc chtěla poprosit o co nejrychlejší objednání na nějaké vyšetření nebo specializované pracoviště, ať už ty potíže téměř po roce skončí a v rodině je opět dobrá nálada. Moc Vám děkuji protože věřím, že se nám zde dostane dobrých rad a pomoci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Aleno, je velmi obtížné se vyjádřit k ev. toxickému účinku kouře z dýmovnice bez znalosti složení všech látek v daném produktu. Domnívám se, ale že potíže nebudou souviset s tímto incidentem. Jelikož se ale jedná o dotaz na specialistu, přeposílám váš dotaz specialistovi- neurologovi do naší konzultační poradny. Proto prosím o strpení s jeho odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, vzhledem k nálezům na magnetické rezonanci by jistě bylo třeba dovyšetřit u neurologa, k vyšetření možných infekčních příčin, podle rentgenologa jsou změny poinfekční. Možná by bylo vhodné doplnit lumbální punkci a další specializovaná vyšetření. Jistě máte hotovou spoustu vyšetření a testů a těžko usuzovat bez znalosti výsledků, na co se mohlo zapomenout. Je možné, že dušnost po fotbale byla způsobená nadýcháním se plynů, ale také přítel mohl prodělat nějaký infekt. Z výsledků mi není zřejmé, jaké jsou laboratorní hodnoty biochemické a jak dopadla vyšetření jater, vyšetření na žloutenky, na to se, prosím optejte vyšetřujícího lékaře. Je možné, že proběhlo nějaké jaterní onemocnění, jistě by i vzhledem k udávané vyšší hodnotě bilirubinu bylo vhodné udělat ultrazvuk břicha. I kdyby se jednalo o neškodné zvýšení bilirubinu u Gilbertovy nemoci, je možné, že některé problémy mohly být dané jaterním onemocněním. Takže osobně doporučuji novou neurologickou kontrolu, dále vyšetření oční a gastroenterologické, je možné, že nahořklá chuť může mít původ v jícnovém refluxu. Pokud se nepřijde na příčinu nemocnosti, pak doporučuji souběžně péči i psychologa. Nemyslím tím, že jsou potíže psychického původu, ale že dlouhodobé fyzické potíže a nemoc, stres pramenící z nemoci a vyšetřování, související strach a úzkost, mohou problémy výrazně zhoršovat a je jistě třeba pečovat i o pohodu duše. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Motání hlavy
Dobry den. Uz vice jak 2 mesice se mi mota hlava prakticky...
Motání hlavy
DOBRÝ DEN, UŽ DELŠÍ DOBU MĚ OBTĚŽUJE MOTÁNÍ HLAVY....
Motání hlavy
Dobrý den, asi přes rok trpím motání hlavy, hučení...
Nesoustředěnost, stres, motání hlavy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co můžu udělat abych...
Časté motání hlavy
Dobry den, pred casem jsem trpel motanim hlavy, kde...
Motání hlavy
Dobrý den, první obtíže začaly bolesti ucha a pak následně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Motání hlavy a závratě

Dobrý den, zničehonic po probuzení (převalení se z jednoho boku na druhý) se...

Motání hlavy a zvracení

Dobry den,muj pribuzny trpi opakovanymi stavy motani hlavy, zvraceni, ktere...

Motání hlavy a zvracení v 2. trimestru

Dobrý den, rád bych vznesl dotaz. Je možné, aby nervové vypětí způsobovalo...

Motani hlavy i lo vysetreni

Dobry den, mam dotaz ohledne motani hlavy.Byl jsem na vysetreni v praze v nemocnici...

Motání hlavy od bederní páteře

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Už 4 měsíce mám problémy s motáním hlavy....

Motani hlavy omdleni

Dobrý den je mi 15 potrebuju se zeptat kdyz sportuju a pak s končím se zátěži...

Motání hlavy po alkoholu

Dobrý den, mám takový dotaz, čím by to mohlo být. Dříve se mi to vůbec nestávalo,...

Motání hlavy po antidepresivech zoloft, trittico

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, za poslední týden se mi bezdůvodně točí hlava...

Motání hlavy po hospitalizaci

Dobrý den, před 14 dny jsem byl hospitalizován v nemocnici na tři dny po tom,...

Motání hlavy po Indometacinu a čípcích na zánět dělohy

Užívám čípky na bolest Indometacin a čípky C na zánět dělohy, je možné že po...

Motání hlavy po jídle

Dobrý den, moc prosím o radu. Cca před třemi týdny se mi začala motat hlava...

Motání hlavy po nehodě

Dobrý den, v pátek jsem měla autonehodu. Nedošlo k žádnému úrazu hlavy, pouze...

Motání hlavy po pádu na koloběžce

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mého zdravotního stavu. Všechno začalo před...

Motání hlavy po úrazu

Dobrý den,chtěl bych vás moc poprosit o radu. Je mi 30 let a jsem na Novém...

Motání hlavy po vstávání

Dobrý den, zhruba 5 let zpátky mi byl propíchnut ušní bubínek. Nevím, jestli...

Motání hlavy po zákroku RFA

Dobry den. Byla sem na zakroku RFA. Z jitili mi vrozenou vadu. Zakrok byl uspesny....

Motání hlavy pouze v práci

Dobrý den, Rok se potýkám s problémem brnění hlavy a lehké motolice. Druhým...

Motání hlavy před defekací

Dobrý den. Mám problémy s tím, že když jsem plná a očekávám, že půjdu na velkou,...

Motání hlavy při a po zátěži s rychlým tlukotem srdce

Dobrý den, mám takový problém. Jsou to asi 4 měsíce, co jsem po ranní 12hodinové...

Motaní hlavy při chůzi

Dobrý den , motá se mi hlava když sedím a vstanu tak se mi strašně mota hlava...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit nedodechnutí


Je vhodné užívat třezalku (kapsle) v případě sezonních alergií?


Angina a afty


Bolest v krku při polykání


Bolest levé poloviny těla

Dobry den! Je mi 16 let a uz nejakych par mesicu me trapi spousta ruznych bolesti...

Nauzea po probuzení

Dobrý den, zhruba poslední měsíc mám potíže, že každé ráno, když se probudím...

Hnědé fleky na nohou

Dobrý den Již delší dobu mě trápí hnědé fleky na nohou. Problém jsem řešil...

Bolest v krku


Pupínky v blízkosti konečníku

Dobrý den, mam podezření, ze může jit o syfilis nebo chudokrevnost. Budou to...

Natažený sval v koleně

Dobrý večer pane doktore, dnes 9.5.2015 jsem běžela na hasičských závodech přes...

Tetování a užívání ATB

Dobrý den, prosím pěkně, mám jít dnes na tetování a v neděli jsem byla na pohotovosti...

Bolesti nohy, ploténka, MRI

Dobrý den, měl bych dotaz k nálezu na MR páteře: Snížení disku L5/S1 s náznaku...

Natažený sval

Dobrý den, rád bych se zeptal jen informativně, ke kterému doktorovi bych měl...

Bolest klíční kosti


"Výron lokte"

Dobrý den, prosím o radu. Mám výron na lokti. Už jsem si 2x vytahoval vodu (sám,...

Svědění nohou

Dobrý večer,mám problém,svědí mi nohy od kolen dolu,nejvíc v oblasti kolem kotníků.Nic...

Natazeny sval

Dobrý den. Řád bych věděl kam zajít na vysetreni při podezření na natažený stehenní...

Tetanie

Dobrý den. Zjistila jsem že už 3 měsíce trpím tetanií a kámoška mi řekla že...

Bolest v noze u covidu-19

Dobrý den, jsem pozitivní na covid, již 8 den s ním bojuji, od včerejška mě...

Hořko v ústech

Dobrý den,poslední dobou mám pocit hořkosti v ústech.Již tři týdny si pravidelně...

Reklama