Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Náhlý výpadek paměti

Mozek a nervy Kristýna 19.10.2014

Dobrý den,
Mám dotaz ohledně náhlého výpadku paměti, dovolte mi abych co nejpřesněji popsala situaci.
Mojí babičce je sedmdesát čtyři let, ale vždy byla čilá.Každý večer se se mnou již po několik let odříkává modlitby v ustáleném pořadí.
Včera se však najednou zastavila a řekla že si vůbec nemůže vybavit co se máme modlit dál a musela jsem jí osvěžit paměť. Po pár minutách si vzpomněla a prvotně se zdála velmi zmatená, uvědomovala si ale kde a s kým je. Nikdy takovýto náhly výpadek neměla, občas něco zapomněla, nemohla najít brýle nebo si přesně nezapamatovala, co jsem jí řekla předchozí den, ale nic zásadního. Její životní styl je aktivní, chvíli neposedí. Její otec zemřel v devadesáti letech a po osmdesáti se u něho začala projevovat demence, u babiččiny tetičky se po osmdesáti objevil Alzheimer.
Mojí otázkou je, jestli je to v jejím věku normální a jestli se to může zhoršovat případně v jakém časovém horizontu a jestli se to nedá zpomalit.
Děkuji, Pechová

prim. MUDr. Vladimír Šigut
Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov, Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den, paní Krystíno,

Ve vyšším věku je již fungování paměti a mozku vždy " křehčí". I když je člověk zatím velmi čilý a vše se zdá normální, může dojít k zakolísání fungování vlivem přechodně zhoršeného krevního zásobení mozku, které je malé a nezpůsobí např mozkovou příhodu. Někdy stačí snížené množství přijímaných tekutin. začínající i malá infekce. Starší člověk má velmi často již řadu změn na mozku- malých infarktů, které se zatím neprojevily, dálel zmenšení- atrofie mozku.
Stačí potom již zmíněná malá dehydratace a pokles tlaku a může být zhoršení paměti, závrať, změna chování, které jsou ale přechodné. Doporučuji tedy, kontrolovat krevní tlak, příjem tekutin.
Pochopitelně ale může jít o l. projev vážnějšího problému. Rozvoj poruchy paměti při začínající demenci, ale to vzhledem k údaji o dosavadní kondici je zatím méně pravděpodobné. Někdy může být varováním, že prorvení mozku má již limity dané zůžením mozkových cév nebo srdečními arytmiemi. Proto pokud by se stav opakoval doporučuji návštěvu lékaře, nejprve praktika aby zkontroloval základní funkce- tlak, akci srdeční,vyloučil se pokles v krevním obraze. Potom i neurologa k dalšímu posouzení paměti, rizik vzniku cevní mozkové příhody a další. Posoudí zda je potřeba provést zobrazovací vyšetření mozku-např CT, ev provést EEG vyšetření.
dr. Šigut

Související dotazy

Výpadek paměti
Dd, chtěla bych se zeptat co může znamenat o 79l ženy,...
Porucha paměti
Dobrý den mám takový problém...trpím opravdu častým...
Výpadek krátkodobé paměti
Manžel 61 let má z ničeho nic výpadek krátkodobé paměti....
Výpadek paměti
Dobrý den. Už asi půl roku mě často bolí hlava ať už...
Poruchy paměti
Dobrý den, zapomínání - to je můj dotaz. Je mi 32,...
Poruchy paměti
Dobrý den, trpím migrénami s aurou (migréna+přestávám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Náhlý pokles chuti k sexu a problém s erekcí

Dobrý den, je mi 27 let a před nedávnem jsem si našel přítelkyni (svou první)....

Náhlý projev akné na zádech a dekoltu

Dobrý den, obracím se na vás jíž bezradná po návštěvě kožaře.Zhruba před 3 měsíci...

Náhlý průjem s krví a hlenem

Dobrý den, stala se mi taková nepříjemná věc a já jsem a nevím, co dělat... Včera...

Náhlý průjem s příměsí čerstvé krve a hlenu

Dobrý den, stala se mi taková nepříjemná věc a já jsem a nevím, co dělat... Včera...

Náhlý rlůst prsou při braní letroxu 100

Dobrý den, mám takový problém. cca před dvema mesici mi zjistili sníženou štítnou...

Náhlý tlak v podbřišku a spodní části zad, stav omdlévání a pocit na zvracení během sexu

Dobrý den, mám stálého partnera a náš pohlavní styk většinou probíhá poněkud...

Nahly ubytek hmotnosti

Dobry den, obracim se na Vas, nebot jsem v poslednich dnech u sebe zaznamenal...

Nahly ubytek vahy

dobry den mam dotaz, zhubla jsem behem 10 dnu skoro dve kila ikdyz jim porad...

Náhlý váhový úbytek

Dobrý den, je mi 29let,mám problém s náhlým úbytkem váhy a bojím se,aby se...

Náhlý velký výskyt pih, znamének

Dobrý den, poslední dobou na svém těle pozoruji velký výskyt a to i v desítkách...

Náhlý výsev znamének

Dobrý den, v posledních pár týdnech se mi tvoří zvláště na předloktí, ale i...

Nahly vyskyt pupinku na obliceji - hypovitaminoza?

Dobry den, nikdy predtim jsem nemela sebemensi problem s pleti, a to ani...

Náhlý výskyt vyrážky na vrchní straně penisu

Před dvěma dny se mě na penisu objevilo červené zarudnutí a tmavší dva flíčky....

Náhlý výskyt vyrážky na vrchní straně penisu

Před dvěma dny se mě na penisu objevilo červené zarudnutí a tmavší dva flíčky....

Náhlý vysoký tep a tlak

Dobrý den, mám panickou poruchu a mívám časté extrasystoly, které mně vždy a...

Náhlý vzestup INR je poškozením jater většinou

Dobry den.Pane doktore mam dotaz.Maminka uziva warffarin 3mg a davkovani dle...

Nahly zaciatok extremneho potenia

Dobry den, mam 25 rokov a zhruba pred rokom som sa z nicoho nic zacal neuveritelne...

Náhlý začátek deprese

Dobrý den, syn(roč. 1977) se léčí s depresí,máme rodinnou zátěž již od jeho...

Náhlý záchvat

Dobrý den, Večer, když jsem stála opřená u okna jsem najednou začala mít bílo...

Nahly zachvat nevolnosti

Dobry den, jsem moc vdecna ze jsem nasla tuto stranku. Momentalne yiji a studuji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odkrvování končetin

Dobry den, pokusim se Vam svuj problem popsat co nejpresneji a nejpodrobneji. Uz...

Bolest zadní strany stehna

Dobrý den, rád bych se zeptal na jeden menší problém, který mne již nějakou...

Paralen-Paramax

Dobrý den, který přípravek má méně nežádoucích účinků: PARALEN 500 - PARAMAX...

Rosacea

Dobrý den, dlouhodobě (1 rok) se potýkám s kožními problémy v obličeji. Kůže...

Nateklé, bolavé dásně

Dobrý den, už asi čtvrtý den mě bolí v krku, je to zvláštní, je to veliká bolest...

Potíže s masturbací a orálním sexem po obřízce

Dobrý den, rok zpět jsem podstoupil úplnou obřízku (19 let). Zákrok se esteticky...

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Bulka v puse

Mam bulku na leve straně v puse když ji zubama kousnu tak mě neboli spis mi...

Nepravidelnost srdeční akce

Dobrý den, je mi 19 let a dnes jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi zjistili...

Bolest kolene

Dobrý den, bolí mě pravé koleno v dolní části na levé straně . Mezi kolenem...

DHC Continus

Dobrý den pane Doktore, dostal jsem předepsaný lék DHC continus 60 na pooperační...

Hodnota AMH

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let, byla mi zjištěna hodnota AMH 0,88ng/ml....

Výrustky na pochvě


Výsledek GFS

Dobrý den, v příloze Vám zasílám výsledky z gastroskopie a histologie a žádám...

Als


Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Alkohol a Ibalgin


Citlivé oči na světlo


Po escitalopramu přibývám na váze

Dobrý deň! Pán doktor, pred dvomi rokmi som mala tetaniu a po čase aj strach,...

Vyšetření gastroskopie


Reklama