Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález stafylokoka, streptokoka a ureaplazmy v pochvě

Gynekologie Monika 21.4.2018

Dobrý den, léčím se již půl roku s bolestí v podbřišku, kloubů a celkovou únavou. V předchorobí zapomenut tampon v pochvě 5 dní. Výtěrem z pochvy zjištěna přítomnost - stafylokok zlatý, ureaplasma urealytica, streptokok. Léčena jsem byla Ofloxacinem (5 dní), Azithromycinem (3 dny) v kombinaci s Ciplofloxacinem (10 dní), a to ve dvou davkach. Poté Azithromycinem (7dní). Dalším výtěrem prokázána pouze Ureaplasma parvum, také v moči. Nyní jsem dobrala 10 dní Doxybene a zdálo se mi, že problémy ustaly. Nicméně po styku s partnerem se mi dnes opět vrátily příznaky - pálení v podbřišku, bolest kloubů v nohách. Partner opakovaně testován odběrem moči a výtěrem z krku, na vše negativní. Byl léčen preventivně jednou dávkou Azithromycinu a Ciplofloxacinu před půl rokem. Nyní bez léčby na doporučení lékařů.
Mám pocit, že mě partner opět nakazil, ač je negativní.
Děkuji Vám za Váš názor a další možný postup, velmi mi problémy snižují kvalitu života.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Moniko, já bych primárně s lékaři ( tzn. s Vaším praktickým lékařem a gynekologem) probral, zda Vaše obtíže nemůžou být způsobeny zcela jinou příčinou. Samozřejmě bolesti v podbřišku mohou být způsobeny gynekologickým zánětem, ale není to jediná možná příčina. Dále popisované bolesti kloubů a celková únava jsou naprosto nespecifické příznaky, které mohou mít opravdu zcela jinou příčinu, včetně psychosomatického podílu. Na toto by mohl poukazovat též fakt, že Vám vlastně opakovaná léčba antibiotiky nic pozitivního nepřinesla. V pochvě i v jiných tělestných otvorech jako jsou ústa či nos se vyskytuje celá řada bakterií, rozhodně to nejsou žádná sterilní prostředí. Význam výsledků mikrobiologických vyšetření je našimi pacienty mnohdy silně přeceňován. Bakterie v těchto prostředích musí žít v rovnováze, pokud se přemnoží, pak mohou způsobovat samozřejmě obtíže. Zde může být opakovaná antibiotická léčba i na závadu - snadno poruší tuto harmonii - souhru. Existují i určité specifické situace jako je například těhotenství - kde je jednoznačně indikováno přeléčení například při nálezu Streptococcus agalactiae v pochvě. Tímto chci říct, že gynekolog Vás musí samozřejmě léčit při výskytu zásadního zánětu, který by mohl mít například neblahý vliv na Vaši budoucí plodnost, apod., ale neměl by opakovaně léčit pouze mikrobiologický nález ze stěru. Co se týče partnera - samozřejmě by neměl mít též nějaké obtíže - v případě "kokových" infekcí především nějaký hnisavý útvar na kůži genitálu. Jinak mám dojem, že Ureaplazmu odběrem moče ani výtěrem z krku u partnera neodhalíte, to by se musel provést stěr z uretry či speciální vyšetření krve - nicméně též nejsem přesvědčen o tom, že je to nezbytné. Ještě mě tak napadá - u Vás by bylo vhodné provést základní vyšetření krve - alespoň glykémie. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
nedomnívám se,že všechny vaše obtíže například bolesti kloubů nebo celková únava jsou gynekologického původu ,bylo by vhodné konsultovat praktického lékaře, z gynekologického hlediska by bylo potřeba zhotovit kultivaci včetně citlivosti z pochvy i moče a mikobiální obraz poševní u partnera výtěr z uretry a pak postupovat podle výsledku.
Příjemný den

Související dotazy

Antibiotika na stafylokoka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár otázek a zda...
Nález v pochvě
Dobry den. Zajima me,zda oznacene casti v pochve na...
Má streptokoka v krku
Dobrý den,mám syna 14 měsíců lékařka řekla že má streptokoka...
Stěry na streptokoka a léčba v graviditě
Dobry den. Mam gynekologicke potize uz asi rok a pul....
Nosičství zlatého stafylokoka
Dobrý deň. Rád by som sa spýtal, že ak som len nositeľom...
Nález streptokoka v pohcvě
Streptokok v pochvě Dobrý den, už aspoň 3 roky bojuji...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález RTG

Dobrý den, nález na RTG: Na L páteři náznak dextrorotace obratlů, lordosa...

Nález RTG

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu.RTG C páteře,kyfosa C2-5,blok.post.C4-5,synostosa...

Nález rtg

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení co znamená můj nález. V dolní...

Nález RTG

Dobrý večer pane doktore. Prosím o vysvětlení nálezu RTG. Krční páteř, bolesti...

Nalez rtg

Pane doktore,prosim vysvetlete mi diagnozu z rtg.Zaver-sinistroskoliosa,vyrovnana...

Nález RTG

V AP projekci osa páteře vychýlena doprava s torsí těl, bočně napřímená lordosa,...

Nález RTG

Dobrý den, prosím o vysvětlení termínů z mého rentgenového nálezu: blokové...

Nález RTG lebky +páteře

Krásný dobrý večer, již cca 1 rok trpím silnou migrénou, ze začátku to bylo...

Nález sacharomyces cerevisiae

Dobry den,v nalezu mam saccharomyces cerevisiaze napsano četne,ketokonazol S...

Nález specliasty

Dobry den pane doktore. Potrebovala bych poradit. Byla jsem dnes u specialisty...

Nález streptokoka v pohcvě

Streptokok v pochvě Dobrý den, už aspoň 3 roky bojuji s opakovanými infekcemi...

Nález štítné žlázy v lékařské zprávě po punkci cyst na vaječníku

Dobrý Večer, prosím Vás. Potřebovala bych poradit. Včera jsem byla na zákroku...

Nález tří útvarů na nártní kosti

scintigrafie odhalila tři útvary na nártní kosti,mám velké bolesti již 4 měsíc,co...

Nalez tumoru ledviny

Dobry den pani doktorko,chtela bych znat vas nazor na zdrav.stav meho tatinka....

Nález u konečníku

Dobrý den, u konečníku se mi tak před půl rokem udělalo tohle, nevím co to je...

Nález u konečníku

Dobry den, Pred par dny jsem si u konecniku nasel boulicku viz. Foto chtel...

Nález u močové trubice

Dobrý den na penisu už asi 2 roky bílé tečky kolem žaludu. Teď už je vidím jen...

Nález u ústí močové trubice

Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor, jestli je nutné nějak řešit tento...

Nalez u varlete

Dobry večer, mam takový problém, už delší dobu mě občas zaboli levá část šourku,...

Nález ureaplasma parvum

Dobrý den, byla jsem u nového gynekologa, a ten mi při kontrole zjistil, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Popis ultrazvuku břicha

Pravdepodobne jsem prodelala mononukleozu a mela jsem lehce zvysene jaterni...

Bulka vedle zubu

Dobrý den. Na podzim jsem měl velký zánět v dutině ústní. Musel jsem na pohotovost,...

Zlomenina kosti člunkové a ortéza


Cysta vaječníku

Dobry den, pred tydnem mi pani gynekolozka zjistila ze mam cystu na vajecniku...

Průvan?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antibiotika. Dostala jsem třídenní ATB kvůli...

Snažíme se otěhotnět

Dobry den,od kvetna jsem vysadila prasky (s přítelem se snazime o miminko)....

Problém se zadýcháváním

Dobrý den, je mi teprve 18 let a už teď mám velký problém se zadýcháváním. Stačí...

Bulka v prsu

Dobrý den, nahmatat a jsem si velkou bolestivou a tvrdou buku uplne dole v prsu....

Bulka v prsu

Dobrý den, cca před dvěma měsíci jsem objevila v horní části prsu bulku-lehce...

Škubání v oblasti vaječníků

dobrý den,chtěla jsem se zeptat..v poslední době mě trápí škubání v okolí vaječníků...

Zpoždění menstruace


Kdy zase začít s užíváním antikoncepce?

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Užívám antikoncepci Regulon a minulý...

Bolest zad a varlete

dobrý den , už asi týden me bolí záda v bederní částí společně s levým varletem,...

Problémy se zadýcháváním

Dobrý den, Je mi 16 let a mám problémy se zadýcháváním, V únoru jsem byl na...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Průjem

Dobry den, mam uz 3 dny vodovy prujem a horecku kolem 39 stupnu, ve vlnach dostavam...

Zánět pochvy

Dobrý den, mám asi takový záhadný problém. Cca od října do prosince jsem prodělala...

Nález na ultrazvuku

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit tuto lékařskou zprávu, tak aby jsme ji...

Bulka v prsu

Dobrý den, asi před 3 dny jsem si našla v levém prsu pevnou bulku, asi 1,5 cm....

Nucení na kašlání

Dobrý den již delší dobu mi něco dráždí v krku, pořád se mi chce kašlat, je...

Reklama
Zavřít