Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opakující se angíny

Jiný problém Zdeňka 7.9.2016

Dobrý den,

jsem zoufalá a prosím o radu. Je mi 35 let a letos mě začaly trápit opakující se angíny. Jako malá jsem na angíny trpěla - měla jsem ji alespoň 1x do roka, v
útlém věku možná i vícekrát. V 18 letech jsem dostala mononukleózu a od té doby byl od angín pokoj asi 15 let. Loni jsem ji měla 1x. Letos jsem
ji měla už několikrát.4x léčeno antibiotiky, 1x zjištěn z výtěru streptokok, jinak výtěry dělány nebyly. Z krevních testů nic zvláštního, ani mononukleóza nezjištěno. Angíny se začaly vracet po měsíci, nakonec jsem si nechala píchnout Retarpen, který má účinkovat cca 3 týdny, ale do 10 dnů byla angína zpátky. Začala jsem ji ale léčit pouze přírodním sprejem, který jsem aplikovala často a vše se zlepšilo, za týden byl čep pryč a vše v krku krásné - nedostala jsem se vůbec do fáze, že nejde polknout. Když jsem přestala sprej aplikovat, objevil se čep jiný a jsem zase tam, kde jsem byla - můžu jen stříkat. V krku mě ani neškrábe, ale uzliny cítím. A nevím, zda sprej může bakterie zlikvidovala úplně. Jde-li to vůbec. Beru i homeopatika.

Praktický lékař i ORL mi řekli, že není jiná možnost, než odstranění mandlí, protože se mi bakterie zřejmě schovává v nějaké kryptě a nebo že mandle již neplní svojí funkci. Na imunologii prý jít můžu, ale řeknou mi prý to samé. ORL mluvil o 3 Retarpenech, praktický, že stačí jeden a ten stejně jen oddálí další angínu a stejně mi nic jiného, než odstranění mandlí, nezbyde. Tak už jsem tam nešla. Opravdu není jiná možnost? Není možné, že je to jen proto, že nebyla podána dostatečná dávka antibiotik nebo správný druh hned na začátku a bakterie je akorát posílena a rezistentní vůči antibiotikům? Nemůže to být v imunitě? Jak z toho ven? Vždyť operací se nemusí nic vyřešit a můžu mít problémy jiné. Jsem nervózní také proto, že jsem vlastně stále infekční a mám dvě malé děti. Zatím to ode mě nikdo nechytl, manžel ani děti, ani kolegové v práci, ale mám pořád strach. Nemáte zkušenost, že to šlo u někoho vyléčit bez odstranění mandlí? Opravdu na to jít nechci!!!

Děkuji předem za Vaši odpověď!

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Zdeňko. Chápu Vaše váhání, ale řekl bych, že Vám lékaři dali celkem adekvátní radu. Odstranění mandlí je standardní zákrok, který je spojen s malým rizikem komplikací a chybění mandlí nevede k poruše imunity nebo jiným navazujícím problémům (opakované vzplanutí infekce ve špatně fungující mandli naopak vadí...). Ovšem to, zda půjdete či nepůjdete na operaci je samozřejmě zcela na Vašem rozhodnutí a je řekl bych celkem bezpečné zvolit ještě vyčkávací taktiku (pokud průběh angín nebyl komplikovaný a krevní testy byly bez známek celkového vlivu infekce) - rozhodnutí o operaci záleží na mnoha aspektech - zda záněty byly opravdu bakteriálního původu (čepy neznamenají nutně streptokokovou infekci...), ta tom jaká jste brala ATB a v jaké dávce (spíše než injekční penicilin je myslím vhodné zkusit jiný typ antibiotika než standardně používaný "obyčejný" penicilin - ten je sice na streptokoky velmi dobře účinný, pokud je podán v dostatečné dávce a délce, problém může být ale v tom, že se lék nedostatečně dostane do místa, kde se bakterie v mandli "schovává" - jiné druhy antibiotik na tom v tomto ohledu mohou být lépe), je možno zkusit v léčbě léky podporující slizniční imunitu (možno domluvit s prakt. lékařem) aj. Co se týče infekčnosti - ta sice je v době akutních potíží podstatná, ale při použití antibiotik velmi rychle mizí a vhodnými hygienickými opatřeními přenosu účinně předejdete (rouška, hlavně ale mytí rukou). Je také možné, že zdrojem opakované infekce jsou naopak Vaše děti (jak jsou velké?, chodí do kolektivního zařízení) - "nosičství" streptokoka je u dětí běžné a u opakovaných angín v rodině je na místě zvážit provedení výtěru i ostatním členům a zvážit přeléčení - to sice jistě není všeobecně doporučitelný postup (vzhledem k tomu, že nosičství bývá přechodné a není samo o sobě pro danou osobu nebezpečné, zatímco s léčbou antibiotiky je spojena řada rizik...), ale je vhodné to zvážit (v takovém případě v koordinaci s pediatrem). Postup tedy proberte s praktickým lékařem, který zná celou situaci nejlépe.

Související dotazy

Angíny
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o názor. Je mi...
Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...
Opakující se angíny, dcera 7 let
Dobrý den, prosím moc o radu, má dcera (7 let), chodí...
Opakované angíny
Dobrý den. Mám anginu a používám Open 1500 uz tyden...
Přenos angíny
Dobrý den, máme doma měsíční miminko. Onemocněls jsem...
Opakované angíny
Dobrý den, v posledních letech se potýkám s angínou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakující se afty

Dobrý den, trápí mne afty. Afty mam celý život, vždy jsem je měla třeba 3-5x...

Opakující se afty

Dobry den, uz delsi dobu se potikam se zdravotnima problemama a uz nejak nevim...

Opakující se afty

Dobrý den. Chodím na alergologii. Objevují se u mne často se opakující afty,...

Opakující se angína

Dobrý den, poměrně často trpím na angíny. Minulý rok jsem ji prodělal 3x za...

Opakující se angína

Potřebovala bych radu už od 8.11 jsem léčena na opakovanou angínu.Z výtěru...

Opakující se angína

Dobrý den, na začátku března jsem dostala angínu (bolest při polykání, únava,...

Opakující se angína

Zdravim vás pane doktore potřebuji radu.Váš kolega Mudr Milan Hruby mi na opakujici...

Opakující se angína ?

Dobrý den. Naše dcera - 12 let - má od začátu kalendářního roku již 4. angínu....

Opakující se angina a léčba

Dobrý večer,prosím Vás,v neděli jsem dobral atb OSPEN 1500 na streptokoka v...

Opakující se angíny

Synové 9 a 4 roky od října marodí, vždy týden jsou bez nemoci a opět onemocní...

Opakující se angíny, dcera 7 let

Dobrý den, prosím moc o radu, má dcera (7 let), chodí do 2. třídy a už více...

Opakující se bacily v krku a uzel na štítné žláze

Dobrý den,ráda bych se zeptala.V prosinci jsem brala antib.po dobrání mi byla...

Opakující se bílkovina a krev v moči.

Dobrý den, měla jsem krev a bílkovinu v moči, dostala jsem antibiotika, zabrala....

Opakující se blokace v křížokyčelní oblasti

Dobrý den pane Doktore, bohužel budu muset svůj problém popsat čistě laicky,...

Opakující se bolest hlavy

Dobrý den, trpím tak cca 1x měsíčně na bolest hlavy, kdy celé 1-2 dny mě hrozně...

Opakující se bolest v krku

Dobrý den, asi před měsícem jsem byla u lékařky s bolestí v krku. Neměla jsem...

Opakující se bolest v krku

Dobry den, od druheho porodu trpim neustalymi bolestmi v krku, bez teplot,...

Opakujici se bolest v krku

Dobrý den, minulý týden jsem byla na ORL , protože mě bolelo v krku a horečky...

Opakující se bolest v krku

Dobrý den, již asi 2 měsíce mě obtěžuje bolest v krku jako od nachlazení. Původně...

Opakující se bolest v krku - problém déle léčen

Dobrý den, můj problém je takovýhle: na horách ( leden) mě začalo pobolívat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Můžu mít pohlavní styk během 7 denní pauzy od antikoncepce?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 17 let a antikoncepci mám Lindynette...

Bolestivá místa na hlavě

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. V červnu se mi udělala bolestivá boulička...

Pach vagíny

Vážená paní doktorko, mám dotaz se kterým se přeci jenom stydím jít za lékařem,...

Bulka pod jazykem

Dobrý den. Před 3 dny se mi udělala pod jazykem bulka, která se během tří dnů...

Necitlivost chodidel

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je možné abych měla skříplej nerv na...

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Bolest pod kolenem

Dobrý den, už nějakou dobu mě trápí bolest pod kolenem na zadní časti nohy....

Opar

Dobrý den, udelal se mi osklivy opar nevim co s tim mam to uz prez 7dni. Predem...

Svědění v ochlupení - doporučené odstranění,vyšetření po letech

Dobrý den.Před několika lety jsem měl červené fleky v ochlupení genitáliích,které...

Nádor mozku

Dobrý večer, mohu se zeptat co to znamená. Doktor mi řekl pouze, že je to nádor...

Problémy s odběrem krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mohu udělat proto, abych usnadnila odběr...

Zalehlé ucho

Dobrý den, již čtvrtý den mám zalehlé levé ucho,na Orl nic moc nezjistil,dal...

Roup dětský

nevím jestli to jsou roupy jsou 1,5cm dlouhé vylezají a zůstavají na spodním...

Četné stolice, inkontinence plynů a stolice po nízké resekci rekta

Dobrý den! Má matka je po operaci: nízká resekce rekta (červenec 2019) pro objemný...

Epilepsie a Diazepam

Dobrý den chci se zeptat ohledně diazepamu... Mám epilepsii a dříve mi diazepam...

Vyšší hodnota železa, trombocytů a časté virozy a průjmy

Dobry den, dceri (13 let) po odberu krve namerili tyto zvysené hodnoty: zelezo...

Horečky a dráždivý kašel u dítěte

Dobrý den, od středy má syn (5 let) horečky, dráždivý kašel a stěžuje si na...

Chondropatie patelly IV stupně

Dobrý den, již před dvěma lety mi byla diagnostikována chondropatie patelly...

Červený vřídek

Dobrý den udělal semi takovýto červený vridek, spíše pupibek, při dotyku bolestivé Oco...

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, užívám ATB amoksiklav 1g, chtěl jsem se zeptat, jak dlouho po dobrání...

Reklama
Zavřít