Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pálení žáhy

Lukáš 3.12.2017 redakce uLékaře

Dobry den, pane doktore,
Zhruba 4 roky mam diagnostikovan reflux jicnu. Zpocatku jsem mel 4. Stupen zanetu z 5. Lekar mi doporucil fundoapl. A oduvodnil to tim,ze jsem mlady na polykani prasku do konce zivota, je mi 29 let. Souhlasil jsem a mel jsem schuzi s doktorem, ktery mel zakrok provest, k memu udivu rekl presny opak, tzn. Ze zakrok nedoporucuje, ze jsem mlady a potom bych byl dost omezeny. Postupne jsem diky lekum snizil zanet na nejnizsi stupen. Uz treti rok beru itoprid a helicid, nyni uz je to omeprazol a kinito. Pribral jsem cca 10kg. Pred tremi mesici jsem zacal posilovat a prijde mi, ze me zacina palit trosku zaha a mam pocit knedliku v krku, uzivam doplnky jako protein a gainer, posledni kontrolu na gastroskopii jsem mel pred rokem a pul a jelikoz mi leky zabiraly, tak mam dalsi naplanovanou az na kveten 2018 (po dvou letech). Je mozne ze zmeny v mem stavu zpusobuji nove leky, nebo to muze zpusobovat i posilovani? Na internetu jsem videl pristroj na dychani, ktery posiluje branici a dychaci svaly a mohl by mit i dobre ucinky na reflux, ale nevim, co na to reknou doktori. Nemam zadne bolesti ani pocit na zvraceni, dodrzuji dietu, nepiju perlive napoje, obcas si dam pivo, pil jsem i vino klidne i pred spanim ale nikdy mi to nevadilo, krome kyselosti v puse. Mam strach z operace, bal jsem se i laparoskopie kolene ☺️ a cetl jsem, ze fundoaplikace trva 90 minut, to je dost na tak banalni zakrok, jak ho popisuji lekari. Co byste mi doporucil? Doplnění informací: dekuji za odpoved, merim 186cm a vazim 83kg,takze i kdyz jsem pribral, tak stale jsem v norme, snazim se diky posilovani zmenit tuk na svaly a k tomu jsem pouzival doplnky, ktere tedy vyradim, je mozne, ze zaludek bude chvili delat potize i po vyrazeni doplnku? Popr. Je mozne ze omeprazol nezabira tolik jako helicid?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Co lékař, to názor, ke každému pacientovi je potřeba přistupovat individuálně a volit co nejlepší způsob léčby vzhledem k potížím, věku a dalším okolnostem. Osobně se přikláním k názoru s operací počkat. Je vám teprve 29 let, dosud jste vcelku bezpříznakový, léky zabírají, tak bych v tom pokračovala. Fundoplikace není až tak banální zákrok, vše má své pro a vše proti. Určitě je na místě u pacientů, kteří mají denní potíže a tablety nezabírají. Nevím, kolik vážíte, ale rozhodně byste měl mít normální váhu, ani ne podváhu, ale též ne nadváhu, dietu dodržovat nadále, tak jak děláte. Myslím, že vám potíže mohou dělat spíše doplňky stravy, ty bych vynechala. Je to ale opět můj názor, nejsem zastánce žádných potravinových doplňků, bílkoviny doplňte spíše ve formě masa. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Lukáši, pokud Vám dosud léčba zabírala, pokračujte v ní nadále, s fundoplikací bych vyčkala. Dodržujte nyní, když máte zase obtíže, přísněji dietní opatření. Vynechejte znovu alkohol a neužívejte doplňky jako protein ani gainer, oba preparáty mohou být zrojem trávicích obtíží. Většinou je to dáno spíše množstvím a nevhodnou přípravou, ale ve Vašem případě, když jste měl tak těžký zánět, bych se vyhnula jakýmkoliv umělým doplňkům a preparátům a vše se snažila dodávat přírodní cestou, tedy jídlem a cvičením. Vaše nově se objevivší obtíže také mohou souviset s posilováním. Zvýšeným tlakem na břišní stěnu samozřejmě může docházet k refluxu. Proto Vám doporučuji malou zátěž, menší počet opakování na břicho, také v posilovně kontaktujte trenéra a vysvětlete mu svůj zdravotní stav. Nechte si cvičení navrhnout na míru. Doporučuji Vám rovněž, abyste se objednal na kontrolu ke gastroenterologovi a obtíže s ním probral. Možná Vám navrhne dřívější termín gastroskopie a také vyšetření na Helicobactera. Cvičení na posílení bránice a dechová cvičení jsou vhodná, zpočátku je potřeba dělat je pod dozorem fyzioterapeuta či jiného školeného pracovníka, abyste se cviky správně naučil a naopak si nepřitížil. Zatím můžete navýšit Helicid na 20 mg 2x denně.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušová

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pálení žáhy
V roce 2006 mi byl diagnostikovan g.reflux. Nasazena...
Pálení žáhy a pocit na zvracení
Dobry den chci se zeptat kdyz se najim tak mi je na...
Pálení žáhy a kašel
Dobry den.Měla by sem na vas dotaz ohledně moji zdrav...
Pálení žáhy
Dobry den, trapi me paleni zahy, a to bez ohledu...
Pálení žáhy
Dobrý den, už poměrně delší dobu ( aspon 3 mesice )...
Pálení žáhy a říhání
Dost často mám potíže se žaludkem,pálení plný žaludek...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pálení záhy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co pomáhá na pálení žáhy? Vzdycky tak jednou...

Pálení zahy

Dobrý večer. Občas po jídle mne hodně pali žaha a boli žaludek je to moc nepříjemna...

Paleni zahy, neprijemne pocity

Hezky den, pani doktorko. Posledni cca mesic me trapi caste paleni zahy, a to...

Paleni zahy,rihani,nadymani

Dobry den, chtel bych se zeptat. Uz pres mesic a pul pocituji paleni zahy, prislo...

Paleni zahy?

Dobrý den,po rodinné oslavě se mi udělalo nevolno a nadýmání me,rano jsem pocitil...

Paleni zaludu

Dobrý den Mám prosbu. Cca 6 měsíců jsem neměl pohlavní styk. Nyní mám pocit...

Pálení ze spodu penisu

dobrý den mému synovi je 13 let a pálí ho po močení spodní část penisu začolo...

Pálení zlomené nohy

Dobrý den, 26.7. jsem si zlomila nohu v kotníku (kost krychlová). Měla jsem...

Pálení znaménka při mytí

Dobrý den , na levé části pod na zádech mám znaménko,které se chová normálně...

Pálení zvenku pochvy

Dobrý den, již druhým rokem mám přerušované pálení zvenku pochvy. Někdy to mám...

Pálení žáhy

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu,již více jak půl roků mě pálí zaha a...

Pálení žáhy

Dobrý večer, mám problém a pálením žáhy. Pracuji na dvousměnný provoz, ale na...

Pálení žáhy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,manžel mívá časté pálení žáhy,nejčastěji po...

Pálení žáhy

dobrý den,poslední dva měsíce mi pálí žáha,ale nevracejí se mi šťávy zpět.Začíná...

Pálení žáhy

Dobrý den, nijak pravidelně na pálení žáhy netrpím, ale jednou za čas (např....

Pálení žáhy

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Neustále mě pálí žáha trvá to asi 2 měsíce...

Pálení žáhy

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Neustále mě pálí žáha trvá to asi 2 měsíce...

Pálení žáhy

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Neustále mě pálí žáha trvá to asi 2 měsíce...

Pálení žáhy

Dobrý den, je mi 43 let a už 3 týden mě trápí bolesti ve spodní části hrudní...

Pálení žáhy

Dobrý den,prosím vás o radu před pul rokem jsem prodělal boreliozu a od té doby...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sinus pilonidalis




Bolesti svalů, bolesti kloubů

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne si nejak zazadat o test western blot?...

HPV


Zápal plic a rentgen


Detralex a opoždění menstruace

Dobrý den, může užívání Detralexu opozdit menstruaci? Lék užívám asi 14 dní....

Bolest zad

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca 8 měsíců jsem trpěla bolestí...

Krční páteř a začínající bolest rukou

Dobrý den, tento rok mě už podruhé bolí krční páteř a obávám se,že je to z...

Ateromatoza


Ibuprofen a kojení


Hemoroidy

Dobry den....chci se zeptat zda se objevuje na konecniku uvnitr bulka...nahmatala...

Prst skříplý do dvěří


Velikost uzlin na krku

Dobry den, je sono krcnich uzlin v poradku? Byla jsem ns vysetreni v Motole,...

Chvění

Dobry den. Chtela bych se zeptat mam nepretrzite chveni v nohou,rukach i telu...

Výpočet týdnů v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat v únoru jsem prodělala samovolný potrat.11.května...

Epilepsia - vedlajšie učinky tabletek


Bolesti kolenou a chřipka

Dobrý den pane doktore, mezi mé oblíbené sportovní disciplíny patří fotbal...

Otok a mokvání dolní končetiny

Je mi 79 let. Otéká mi pravá noha. Dnes mi začala noha trochu mokvat vzadu-...

Jsem ve 22+0 tt a mívám občas bolesti/křeče


Krev na toaletním papíře po stolici

Na velkou chodím jednou až dvakrát týdně, jenže u toho jsem si všimla,že je...

Inzerce
×