#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Polymorfní obtíže

Vnitřní lékařství Filip 23.5.2018

Dobrý den, je mi 22 let, nikdy jsem nebyl nějak déle, nebo vážně nemocný, letošní zima mě však doslova semlela a odstartovala vleklé zdravotní potíže.

Začalo to v lednu, dlouho jsem se nemohl vzpamatovat ze silvestrovských oslav, až jsem usoudil, že na mě něco leze a navštívil jsem svého PL - angina a zánět dutin, atb. Ospen - 10 dní + inhalace, upozorňuji, že jsem nebral probiotika. Antibiotika jsem bral jen párkrát v životě a nikdy jsem k nim probiotika neužíval, takže mě to ani nějak nenapadlo. Po dobrání jsem se nějakou dobu nemohl srovnat, neustále jsem říhal a občas jsem měl pocit jakoby nemožnosti si říhnout, také jsem měl ještě mírně ucpaný nos - "huhlal jsem" a občas vykašlal nějaký ten hlen, jinak už jsem se cítil zcela zdráv a i tyto problémy brzy ustoupily.

Zhruba o 14 dní později jsem se však opět necítil ve své kůži - knedlík v krku a celková zchvácenost. Šel jsem znovu k lékaři, abych se toho, co nejdříve zbavil. Lékař konstatoval jen mírně zarudlé hrdlo, bez výtěru diagnostikoval nějakou slabší verzi chřipky a předepsal prášky Cizero na alergii, které na to prý dobře zabírají. Za pár dní jsem se jíž cítil lépe, někdy v tomto období však přišly obtíže, které v různých intenzitách pociťuji dodnes.

Nejprve jsem cítil jakoby "sražený hlen" na levé straně průdušek (?) , který jsem se snažil odkašlat. Moc to nešlo, když se to povedlo, byl to poměrně hustý - bílý hlen. Záhy se přidal nepříjemný tlak na celé levé straně hrudi, sahající až ke krku, hůř se mi dýchalo, všiml jsem si i bolesti zad, také na levé straně, s občasnou profilací - píchnutím vpředu. Občas mi přišlo jako kdybych ten hlen vykašlával právě z toho místa bolesti zad. Přímo jsem nikdy nekašlal, jen mám neustálou potřebu "něco" dostat pryč. Zároveň při jídle v tomto místě občas cítím jakoby uvíznutí sousta, při pití teplého čaje mírné pálení.

K té bolesti zad... Podotýkám, že mám poměrně silnou skoliozu páteře a tato bolest je cítit převážně jen při předklonu, nahrbení, špatném držení těla, nebo když do toho místa jakoby vlastním tělem "zatlačím" - vystřeluje až někam pod lopatku.

Když jsem s tímto problémem poprvé navštívil svého PL, hlenění přisoudil prodělaným infektům a doporučil ACC long, jinak se přikláněl k problémům od mé skoliozy - v pohybovém aparátu. Předepsal mi Dimexol na uvolnění svalstva a odeslal na rehabilitace. Dimexol jsem bral asi týden, pak jsem šel k rehabilitačnímu lékaři. Ten mě tzv. prokřupnul, což způsobilo, že bolest byla při "zatlačení" ostřejší. Také konstatoval, že jsem tak zkrácenej, že mě může bolet úplně kdekoliv. Začal jsem chodit na magnety a nahřívání, bez většího úspěchu, jen tlak na hrudi nebyl takový a lépe se mi dýchalo. ACC pomohlo vždy jen akutně, dokázal jsem po jeho vypití docílit stavu, kdy jsem třeba hodinu plival hleny, až jsem se cítil úplně čistý, ráno po probuzení se to však všechno vrátilo do starých kolejí. Pomáhala třeba také delší procházka, kdy jsem celou cestu odkašlával, bylo mi lépe, na chvilku ulevilo také odříhnutí, které jsem též ucítil v tom popisovaném místě.

V době chození na magnety se začaly přidávat další potíže - únava, mírná nevolnost, závratě, bolest v okolí žaludku... Jednou jsem také zvracel (dokonce i NOSEM?), pravděpodobně od nervů, na to jsem byl ve stresových situacích náchylný i v minulosti. Od té doby jsem nezvracel, chuť k jídlu mám neustálou, nehubnu. PL odeslán na gastroskopii, kam byl volný termín asi až za měsíc, takže nezbývalo nic jiného než čekat, při čemž jsem trávil snad veškerý čas pročítáním lékařských článků na internetu a diagnostikoval si snad všechny druhy nádorů a jiné vážné nemoci, přidaly se silné úzkosti a brzy začaly gradovat i somatické potíže - svíravá bolest hlavy, v krku, bolest celého těla. Šel jsem opět k lékaři, který při pohledu do krku diagnostikoval další anginu. Podotýkám, že jsem na anginy trpěl naposledy v dětství a nyní už druhá za dva měsíce... Říkal jsem si, že mám pravděpodobně něco nedoléčeného a že po atb. už bude dobře. Dostal jsem Amoksiklav na týden, plus mi byla udělána základní laboratoř, která dopadla dobře, jen mírně zvýšený cukr, EKG - v pořádku, tlak - v pořádku. Když jsem dobral atb., lékař řekl, že krk je čistý, já v něm však stále cítil tlak a mnou výše popisované potíže se nijak nezměnily. Vynutil jsem si tedy ještě výtěr, který mi dosud nikdy nebyl udělán, změření CRP a rtg plic - měl jsem načteno. Výtěr - v pořádku, CRP nízké: 2, rtg bez nálezu, pouze podotknuta skolioza.

Přišel den gastroskopie, den před tím jsem probrečel a měl strach. Byl nalezen jen mírně zarudlý proužek, podle zprávy charakteru refluxní ezofagitis, st. A, dostal jsem Omeprazol na měsíc... Měl jsem radost, že to není nic vážného, že jsem dál a věřil, že teď už to půjde k lepšímu. Také se mi spojily souvislosti - vzpomněl jsem si na občasné pálení žáhy, pocit váznoucího sousta, zhoršení hlenění po jídle...

Avšak mě už v tuto dobu více a více trápil ucpaný nos, s bolestí, která jakoby od kořene nosu vyzařovala do hlavy, plus bolest a mírná necitlivost dolních končetin, závrať, občas jakoby zhoršené vidění, zablokovaný krk. Šel jsem znovu k lékaři, který mě poslal na ORL, že by se mohlo jednat o nosní polypy. Na ORL diagnoza: Hypertrofie nosních skořep, jinak vše v pořádku, výtěr v pořádku. Doporučeno alergologické a neurologické vyšetření. Neurologický nález v normě, na alergologii jsem zatím v čekání. Na nos doporučen proplach Vincentkou a předepsán nosní sprej Mommox. I když jsem si hmatal uzliny na krku, dva lékaři nezávisle na sobě mě ujistili, že se jedná o normální velikost.

Začal jsem pátrat dál, protože potíže se nijak nezlepšovaly a tak moje kroky vedly opět k PL, který mi nechal odebrat krev na všechny možné patogeny (Chlamydie, Borelie atd...) V době čekání na výsledky (asi 14 dní) se přidaly mírné tlaky v břiše, také na levé straně, až jednoho dne vyústily v silnou křeč, která mě dovedla až na pohotovost - EKG, tlak v pořádku, odebrána krev na slinivku - v pořádku, další krevní hodnoty - v pořádku, břicho na pohmat - v pořádku, píchnuta injekce proti bolesti - téměř okamžitá úleva a objednání na UZ břicha.

Když přišly výsledky krve k PL, ukázala se pozitivní Macoplasma pneum., igM: 2,78, igG: 2,49, v poznámce napsáno, že nutno odběr opakovat s odstupem, může svědčit pro akutní infekci, byl jsem tedy odeslán na infekční. Tam jsem popsal své potíže, lékařem mi bylo řečeno, že mám příznaky pro všechno a pro nic a byla mi znovu odebrána krev, jestli bude nějaký vývoj v indexu Mycoplasmy, plus znovu udělán rtg plic a hlavy. Když jsem šel pro výsledky, Mycoplasma v igM skutečně vrostla, byly mi tedy nasazeny atb. Klacid na 14 dní, které nyní beru. Další infekce negativní, základní krevní hodnoty v lajně, CRP: 2, rentgeny v pořádku. S mladou lékařkou, která tam zrovna byla, jsme se dali do řeči a byla udivena tím, že má sama podobné potíže s hleněním, ucpaným nosem, refluxem atd... že i ona jako odbornice měla strach z různých nádorů a byla z toho zoufalá. Doporučila také tu alergologii, že třeba jí našli alergii na mléko a že jí mám kdyžtak přijít informovat, až se něčeho dopátrám.

Od té doby jsem navštívil ještě UZ břicha, které také dopadlo v pořádku, dále beru Omeprazol a nově prášky Kinito - 3x denně, očního lékaře, kam chodím pravidelně, protože mám silnou krátkozrakost - v pořádku.

Klacid 500 SR nyní beru týden (+probiotika) a musím říct, že už se cítím o mnoho lépe a dokážu normálně fungovat. Žádné závratě, nevolnosti, bolest hlavy také ustupuje, jen mám jakoby zablokovaný krk tak, že když otáčím hlavu, tak mě bolí v šíji, jakoby těsně pod lebkou. Uzliny na krku jsou menší, nové jsem si všiml uzlinky v pravém třísle, ale ta je také poměrně malá. Nejvíce mě však trápí problémy, které jsem popisoval ve čtvrtém odstavci, vč. bolesti zad, kterou nevím jestli k tomu mám přisuzovat, nebo to bude čistě problém páteře? V červnu mám začít chodit na cvičení v rámci rehabilitace. Někdy jsou problémy větší, někdy menší, ale nějakého výrazného zlepšení jsem se zatím bohužel nedočkal. Od gastroskopie je to víc než měsíc. Stále mám také ucpaný nos, zlepšení jen nepatrné.

Abych to shrnul a popsal aktuální potíže...

- zablokovaný krk s bolestí a někdy také křupáním při otáčení hlavy, bolest zad v konkrétním místě na zádech, při vyklonění / nahrbení bolest vystřeluje pod lopatku. Snažím se každé ráno protahovat.
- Ucpaný nos (hypertrofie nosních skořep), každé ráno stříkám sprej Mommox a proplachuji vincentkou, bez valného zlepšení
- tlak na levé části hrudníku, knedlík v levé části krku, neustála potřeba uvolňovat "chrchláním", odkašlávání hlenu - bílého / čirého, časté říhání, pocit uvolnění ve stejném místě, někdy po jídle zhoršení a pocit uváznutého sousta - beru Kinito (3x denně, Omeprazol 1x denně, probiotika), bolest břicha ustoupila definitivně, nepohodlí po jídle také

Mohl bych prosím poprosit o zhodnocení potíží a případné rady na nějakou podpůrnou léčbu, jak se těchto nepříjemností zbavit, př. jaká může být jejich příčina? Mám se obávat něčeho vážnějšího? Čím déle to trvá, tím na mě sedá větší zmar a obtěžuje mě to v normálním životě a práci.

Moc děkuji za odpověď a omlouvám se za rozsáhlý text, chtěl jsem být co nejvíc vyčerpávající, aby se to případně mohlo dát do souvislostí.

S pozdravem Filip

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Hezký den pane Filipe, moc díky za zajímavý a velmi rozsáhlý dotaz. Je dobře, že jste to vš...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Polymorfní obtíže
Dobrý den, již několik let mě trápí obtíže, které se...
Polymorfní obtíže
Dobrý den, je mi 19 let, mám po maturitě (úspěšně)...
Polymorfní obtíže
Dobrý den, moc Vás prosím o odpověď, jestli to, co...
Polymorfní obtíže
Zdravím vás !!! Je mi 38 let. Svoje obtíže bych rozvedla...
Polymorfní obtíže
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamenají výsledky...
Polymorfní obtíže
Dobrý den, velmi děkuji za vaši ochotu a vůbec za...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Polymorfní obtíže

Dobrý den,prosím moc o radu,jsem už zoufalá. Asi před půl rokem jsem začala...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, už víc než rok mám mnoho zdravotních problémů. Bolesti, křeče, tlaky...

Polymorfní obtíže

Bolest končetin rukou nohou, těžko se mi chodí, pohybuje, jeden den mám pocit...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, Je mi 27 let, 178 cm výška, 74 kg váha, pracuji jako učitel na SŠ,...

Polymorfní obtíže

Dobry den ,chtěla bych se prosim zeptat,již několik dni se me z ničeho nic začne...

Polymorfní obtíže

Dobrý den prosím o radu. Dlouhodobě cca 3 roky mě trápí tyto příznaky: Fleky...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, prosím o radu...v noci brnění rukou, návaly horka do celého těla,...

Polymorfní obtíže

Dobry den ,uz si opravdu nevim rady mam takove problemy unava,nocni poceni,nevolnost,nemuzu...

Polymorfní obtíže

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, než to vše začnu řešit se svým doktorem....

Polymorfní obtíže

Dobrý den, již cca 2 roky mě trápí bolesti v oblasti žaludku. Na začátek chci...

Polymorfní obtíže

Dobrý vecer, som Slovenka a v Cechach zatial nemam svojeho doktora, aj ked poistenie...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, chci se zeptat už cca 2 měsíce mě bolí celá záda. Před týdnem...

Polymorfní obtíže

Dobrý večer, cca už měsíc resim s lékařem svuj zdravotní stav. Úbytek na váze...

Polymorfní obtíže

Dobrý den Prosím vás, chtěl bych poprosit o radu. Nedokážu říct přesně kdy...

Polymorfní obtíže

Dobrý den chtěla jsem se pozeptat už delší domu mi není dobré především se jedná...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, Poprosila bych o radu, kam se obrátit. Přes dva měsíce trpím obtížemi,...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, Je mi 22 let. Před 3 měsíci sem začal mít problém s dýcháním a...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, mám vícero problémů. 1)O Vánocích jsem měla mykózu. Trápí mě však,...

Polymorfní obtíže

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamenají výsledky vyšetření krve. Mám pozitivní...

Polymorfní obtíže

Zdravím vás !!! Je mi 38 let. Svoje obtíže bych rozvedla do dvou kapitol :)))...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#