Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivní IgG lymeské boreliózy a antibiotická léčba

Infekce Jiří 30.5.2021

Dobrý den

mám čerstvě naměřenou poměrně vysokou hodnotu na lymskou boreliozu: IgG 3,78. IgM je negativní.

Občas k ránu mi trnou prsty na rukou, a boční stehno, cca rok.
Mám středně silné bolesti v předloktí, především při zátěži, cca rok.
Poměrně výrazně se mi za posledního půl roku zhoršil zrak – občas se mi špatně zaostřuje na malá písmena ?
Před dvěma měsíci, ale podobně předtím i několikrát v minulosti, jsem měl výrazný kožní zánět, který přešel v otevřený „vřed“. Fotku přikládám.

Lékař z laboratoře, kde jsem si nechal měřit IgG/IgM na boreliozu, mi online doporučil řešit pouze neurologa. Boreliozu považoval za přeléčenou.
Obvodní lékařka mi ale doporučila antibiotika.

Jsem nyní tedy v polovině 14denní kúry antibiotik, doxyhexal 200mg jednou denně. Je to první léčba.
Po dobrání antibiotik jsem objednán na prvotní neurologické vyšetření.

Jinak jsem fit, sportuji. Jsem zvyklý pravidelně téměř každý den intenzivně cvičit silový trénink, i přes ona určitá omezení (především bolest v předloktí). Ihned po dobrání antibiotik se k tomu chci vrátit, pokud projevy nemoci nebudou pro cvičení zcela omezující...

Dotazy:
1) postačí doxyhexal 200mg 14dní, nebo doporučujete delší kúru, např. 3 týdny?
2) kdy je vhodná doba po dobrání antibiotik znovu si nechat naměřit hodnotu IgG?
3) měsíc před posledním kožním zánětem/vředem, viz foto, jsem byl týden na Zanzibaru. Je zde možná spojitost (borelioza vs. jiné onemocnění)? Má smysl potíže konzultovat se specialistou - virologem/cestovní medicína?


Předem děkuji za Vaše reakce!

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, pane Jiří, moc děkujeme za Váš dotaz. IgG protilátky vypovídají o proběhlé imunitní reakci, nesvědčí pro aktuálně probíhající infekci. Pokud ale máte tyto potíže, kde by borelióza mohla být pravděpodobná, je určitě vhodné antibiotika užívat. Vzhledem k tomu, že potíže s trnutím prstů a bolestí předloktí máte už asi rok, přikláněla bych se k tomu, užívat antibiotika 21dní. U chronických a kloubních forem boreliózy může být 3-týdenní antibiotická léčba upřednostňována.
Přiložené fotografie kožního "vředu" úplně nejsou pro boreliózu typické. Nevím, jak jste to léčil, jestli jste při tom taky užíval antibiotika. Doxyhexal je právě účinný i na takové infekce kůže a měkkých tkání. Nicméně ta otevřená forma už je vhodná až k ošetření a vyčištění chirurgem. Pokud se Vám to zase udělá, bylo by dobré s tím vyhledat lékaře, aby se z toho otevřeného vředu mohl vzít stěr a zjistit, co za bakterii Vám to způsobuje. Nevím, kolikrát už jste tento "vřed" měl. Jestli to začalo už před cestou na Zanzibar, tak bych to úplně do spojitosti nedávala. (Což tak chápu, když píšete, že poslední vřed byl měsíc po Zanzibaru...Soudím tedy, že už před Zanzibarem jste nějaké takové potíže měl).
Na neurologii jste už, jak píšete, objednán. K posouzení zase těch očních potíží je určitě vhodné vyšetření ještě očním lékařem.
K otázce opakování odběru IgG - to nemá vůbec cenu kontrolovat - jak říkám, je to prostě informace o proběhlé imunitní reakci. Zda byla léčba úspěšná posoudíte podle toho, jak se budete po dobrání antibiotik cítit a podle toho, co případně zjistí specialisté - neurolog, oftalmolog. Pokud by léčba nezabrala, neurolog na Vás nic neshledal a ty kožní záněty se dělaly dál, pak by mohlo být přínosné vyšetření imunologem. Přeji pěkný den a držím palce, ať je brzy lépe.

Související dotazy

Pozitivní protilátky u boreliózy
Dobrý den, před několika týdny jsem měl klíště,...
Zvýšené hodnoty VCA-igG a EBNA-igG a sedimentace
Dobrý den, syn 11 let má od září zlatého stafylokoka...
Chlamydia trachomatis- zvýšené IgG
Dobrý večer. Chci se zeptat ohledně chlamydii trachomatis....
Hodnoty IgG
Dobrý den pane doktore, jsem asi měsíc po meningoencefalitidě...
Hodnoty IGG 200 a IGM 1,66
Dobrý den, v polovině listopadu mi byli zjištěny hodnoty...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivní FOB test

Dobrý den,v roce 2001 jsem byla operována na MOU Brno,16.týden těhotenství,nádor...

Pozitivní FOB test

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně mých potíží. Po tužší stolici jsem zahlédla...

Pozitivní GBS

Dobry den.Chtěla bych se zeptat,jsem ve 36 týdnu těhotenství a bylo my zjištěno...

Pozitivní HBcAG, protilátky negativní

Dobry den, chtěla bych se zeptat co znamená, když mi bylo v krvi nalezeno HBcAG...

Pozitivní HBsAg při užívání Danovalu

Dobrý den,dlouhodobě jsem užívala lék Danoval (=Anargil=Danazol) .Z důvodu...

Pozitivní hCG

Dobrý den, mám otázku. Byla jsem na gynekologii s tt s tím že jsou tam dvě...

Pozitivní HLA b27

Dobrý den, zjistili mi pozitivni Hla b27, mam bolesli predevsim kolen, kyčle,...

Pozitivní hodnoty chromograninu

Dobrý den, jsem onkologická pacientka po oboustranné ablaci, nyní už rok v...

Pozitivní HPV

Dobrý den, mé přítelkyni vyšel pozitivní test na HPV HR virus. Co to obnáší...

Pozitivní Ig G proti kvasince

Ješte jednou zdravim potřeboval bych poradit již delši dobu mam paleni mocove...

Pozitivní IgM

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu, byla jsem rok a půl léčena s Borreliosou...

Pozitivní IgM

Dobrý den, klíště jsem neměla, štípla mě mochnička, měla jsem otok, pak se projevil...

Pozitivní IgM boreliosy

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla zjištěna pozitivní Igm Borrelia, tento...

Pozitivni igm po lecbe boreliozy

Dobry den,prosim o vysvětlení hodnot boreliozy. Zari(velka únava,bolest za okem)...

Pozitivní infekční serologie

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Dcera-15 let, má opakovaně některé...

Pozitivní močový sediment

Dobry den, Pri preventivnej kontrole mi boli z mocu zistene nasledovne zvysene...

Pozitivní myšlení

Vážený pane doktore, ráda bych se vás zeptala na svůj problém s nízkým sebevědomím....

Pozitivní nález po biopsii prostaty

dnes jsem se dozvěděl výsledky: punkční biopsie pravého /P1-10/, levého /L1-10/...

Pozitivní nálezy

Dobrý den, prosím o diagnostický náhled, pokud je to možné, příp. nápad, o...

Pozitivní neštovice

Dobrý den, dceři 2,5 roku se od Vánoc 2016 vysévají co dva až tři týdny puchýřky,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stav po plastice křížového vazu, možnost uvolnění šroubů po pádu

Dobrý den,jsem 2měsíce po plastice předního křizového vazu s náhradou vlastním...

Zácpa a krev ve stolici


Bolest klenby na plosce nohy

Dobrý den, moji známou trápí bolesti na klenbě nohy na chodidle, když na ní...

Pocit tlaku v krku


Plastika křížového vazu

Dobrý den. Chci se jen zeptat,jestli je nutná plastika křížového vazu při jeho...

Zánět středního ucha

Dobry den,uz druhou noc nemuzu spat,vcera jsem byla u dr na orl pohotovosti...

Bolest konečníku beder, podbrisku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, přítelkyní už rok pobolivaji záda v oblasti...

Bolest v krku


Dermoid cysta - pravý vaječník

Vážený pane doktore, mám následující problém. Je mi 32 let. Děti ještě nemám. Mám...

Plastika předního zkříženého vazu

Dobry den,jsem tyden po plastice predniho zkrizeneho vazu.Pracuji jako kadernice,chtela...

Svalová křeč ve stehně.

Dobrý den,rád bych se optal z jakého důvodu je svalová křeč v pravém stehně...

Vyrážka kolem brady

Dobrý den, asi před třemi měsíci se mi objevila červená vyrážka kolem brady....

Pocit vlasu v krku

Odpovídám na váš dotaz pane doktore proč beru ty léky které jsem popsal v prvním...

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to...

Svědění těl apo příchodu ze zimy do tepla

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Už v minulém roce jsem pociťovala nárazové...

Bolest v koleni

Dobrý den, v květnu 2016 jsem podstoupil plastiku předního křížového vazu. Jsem...

Bolest konečníku a podbřišku

Dobrý den, Chtěla bych poradit. Mam bolesti konečniku a pod bříška. Vyšetření...

Bolest čéšky po operaci kolene

Dobrý den, jsem již týden od plastika křížového vazu chtěl jsem se zeptat,...

Výpotek v koleni

Dobry den, v roce 2016 jsem byl na operaci s meniskem a po mesici na druhe operaci...

Studené nohy, bolest, brnění, píchání u páteře

Je mi 68 let, uvdený problém začal před cca 5 lety, nyní je to intenzivnější....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.